White Haven Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Wielkie dzięki Daniel Odezwę się na PW jeżeli plama nie zniknie. A buty to tak jak już wyżej wspomniano Loake 1880. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gentlleman Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 W związku z tym, iż nie znalazłem odpowiedzi na pytanie w temacie jako nowicjusz w sprawach pielęgnacji butów chciałbym się zapytać jaki środek nadaje się najlepiej do "codziennego" czyszczenia obuwia? Pisząc codzienniego mam na myśli lekkie zabrudzenia błotem w deszczowe dni. Czy do takiego czyszczenia można użyć zwykłego mydła szarego z wodą czy lepiej użyc np. mydła do skór lub ewentualnie innego środka np. http://www.multirenowacja.pl/creme-universelle-150-ml-krem-balsam-do-skor-czysci-i-odzywia-saphir.html ? Zastanawiam się także czy takie mydło do skóry nie jest zbyt "mocnym" środkiem dla naszego obuwia w przypadku codziennej pielęgnacji? Dzięki za pomoc =) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Jeśli obuwie jest traktowane raz na jakiś czas kremem i woskiem to wystarczy użyć po prostu szczotki oraz szmatki w codziennym użytkowaniu. Mydła pozostaw sobie na porządne oczyszczenie obuwia np. po zimie (u mnie maksymalnie 2-3 razy w roku). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Panowie pomóżcie proszę. Mam Renovator Pommadier, krem do skór, tłuszcz do skór i pastę woskową od Saphira. W jakiej kolejności użyć tych specyfików, aby odżywić i dobrze natłuścić oraz wypastować obuwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 1.renowator 2 tłuszcz 3. pommadier 4. pasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Tego będzie za dużo. W zwykłych warunkach użyj tylko renowatora lub kremu lub tłuszczu (wybierz jedno z trzech) + do tego pastę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Nie wiadomo w jakim stanie są buty i na jakie warunki są przewidziane. Ja swoje "zimówki" traktuję przed sezonem właśnie taką mieszanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Waski, serio? Dla mnie buty po samym tłuszczu są już tak odżywione, że nie potrzeba nic innego... Jedyne, co można by rozważyć, to tłuszcz płynny + tłuszcz stały do takiej prawdziwej impregnacji tłuszczowej (IMO najdoskonalszy sposób impregnacji skóry licowej). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Powiem więcej zainspirowany, którymś z forumowych wpisów potraktowałem swoje trzewiki Barkera renowatorem, tłuszczem płynnym, tłuszczem stałym, pommadierem i pastą, oczywiście rozkładając to na kilka dni, żeby się wszystko wchłonęło jak należy. Efekt? Nie wiem tej zimy jeszcze nie miałem okazji sprawdzić czekam na luty lub marzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Bardzo dziękuję. Pytanko jeszcze ile mniej więcej czasu odczekujecie po położeniu renovatora, zanim zaczniecie kłaść tłuszcz ? I analogicznie ile odczekać po położeniu tłuszczu, zanim zacznę pastować ? pytam oczywiście o minimalny odstęp czasowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Renowator - pół godziny. Tłuszcz - najlepiej doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Tylko zanim zaczniesz pastować zbierz szmatką nadmiar tłuszczu ze skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 I tłuszczu jak najmniej. Jak to mówi Saphir - jest bardzo wydajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 10 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 1.renowator 2 tłuszcz 3. pommadier 4. pasta Ja również tę kolejność preferuję, ale już wielu odwracało kolejność dwóch pierwszych produktów, twierdząc że to jest optimum. Z reguły nie dyskutuję - grunt to finalne zadowolenie Taki cały pakiet, to naprawdę jest istne SPA dla butów. Zazwyczaj wystarczy 2-4 razy do roku. Tak przygotowane buty, jak wspomniał jeden z Kolegów, później już wystarczy oczyścić kilkoma ruchami szczotki lub szmatki w razie potrzeby. W przypadku drobnych rys można poprawić wykończenie woskiem lub lekko odświeżyć pommadierem. Mocniejsze środki, jak Mydło do skór czy Renomat w bieżącej pielęgnacji nie są potrzebne - dopiero przy gruntownym czyszczeniu (zazwyczaj przed sezonem i po sezonie). I przy okazji: Źródło: http://czasgentlemanow.pl/2014/01/kompleksowe-przygotowanie-butow-na-zime-skora-licowa-i-zamsz/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apik Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 Czy użycie Nano Protectora powoduje zmatowienie lustrzanego połysku butów? Czy może po prostu musi się wchłonąć? I ewentualnie później można go wyszczotkować szczotką polerską? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 (1)Czy użycie Nano Protectora powoduje zmatowienie lustrzanego połysku butów? (2) może po prostu musi się wchłonąć? (3)I ewentualnie później można go wyszczotkować szczotką polerską? 1. Tak. 2. Nano protektor się nie wchłania! Nie jest impregnatem, tylko tworzy hydrofobową warstwę na zabezpieczanym materiale. 3. Możesz, ale zniszczysz warstwę ochroną = zdejmiesz go z buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Z lustra albo scieka albo po zasklepieniu matowienie znika, nie jestem w stanie stwierdzić, ale po parudziesieciu minutach blask wraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 U mnie błysk nie wraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Użycie nanoimpregnatora w zdecydowanej większości przypadków obniży poziom lustra. Prz aplikowaniu bardzo ważne jest jak jest rozprowadzany, powinna być to mgiełka. W żadnym wypadku nie wolno dopuszczać do zlania się impregnatu, gdyż w skrajnych przypadkach może to doprowadzić do odbarwienia butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siro Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Pytanie do szewc24.pl. Czy adres w Polsce do wysyłki butów do naprawy jest aktualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Pytanie do szewc24.pl. Czy adres w Polsce do wysyłki butów do naprawy jest aktualny? Tak, wszystkie dane na stronie są aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czwo Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Panowie, czym zatem traktować buty w bieżącej pielęgnacji? Cały schemat określony wyżej należy stosować kilka razy do roku. W międzyczasie należy je czyścić szmatką, szczotką, pastować, ale czy również używać jakichś kosmetyków? Czy można używać zamiennie kremu z pastą czy zawsze krem a po nim pasta? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 26 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2014 W bieżącej konserwacji proponuję zrezygnować z past i używać kremu. Zapewnia niezły połysk, a dodatkowo odżywia but. Jeśli zależy ci bardzo na połysku, stosuj krem naprzemiennie z woskiem (czyli 1 konserwacja - krem, 2 konserwacja - wosk, 3 konserwacja - krem itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czwo Napisano 26 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2014 Dziękuję za wskazówki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi