Remy Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Zastanamiam się jak mocno renomat ściąga warstwy pasty itd. Koloru mi nie naruszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Renomat dosyć mocno, może naruszyć kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Renomat dosyć mocno, może naruszyć kolor. A jest coś delikatniejszego? Mam na butach trochę za dużo warstw: - bezbarwny krem (do delikatnej skóry Nappa 75ml SAPHIR Medaille D'or), -pastę saphira Szczególnie ten bezbarwny krem na mahoniowych butach dał dziwny efekt. Pasta nałożona na to średnio się trzyma. Skóra jest przesuszona. Szmatka z wodą nie ściągnęła nic. Jakiś pomysł czym to delikatnie zmyć, skoro renomat może zmienić mi kolor. Kolor jest bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TMaciek Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 @up a Renowator? Z tego co czytałem on zbiera właśnie takie pozostałości i odświeża skórę. Jeśli Renomat taki silny, kupię tylko sam zestaw. Czy kolor pasty 03 jasny brąz będzie odpowiedni do Loake 1880 tan? Lepiej wybrać pastę jaśniejszą czy ciemniejszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Renowator też o nim myślałem ale ma najniższą ocenę 1 w skali (1-5) w zakresie czyszczenia. Renomat najwyższą 5. Coś pomiędzy co zdejmie pastę? Mydło do skór? http://www.multirenowacja.pl/regeneruja ... aphir.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Kupuj renomat, nie musisz od razu trzeć nim 30 min butów, przeważnie 2-3 przetarcia wystarczą by dotrzeć do faktury skóry (czy jak chcemy określić stan jak idealnie po zakupie), a jakiekolwiek ubytki koloru (chociaż ja ich nie uświadczyłem), zniwelujesz i tak nakładając krem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Kupuj renomat, nie musisz od razu trzeć nim 30 min butów, przeważnie 2-3 przetarcia wystarczą by dotrzeć do faktury skóry (czy jak chcemy określić stan jak idealnie po zakupie), a jakiekolwiek ubytki koloru (chociaż ja ich nie uświadczyłem), zniwelujesz i tak nakładając krem Czyli delikatnie można nim zdjąć pastę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Tak. Ewentualnie pomyśl o mydle do skór ma łagodniejsze działanie, np. takie http://multirenowacja.pl/regenerujace-m ... aphir.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Tak. Ewentualnie pomyśl o mydle do skór ma łagodniejsze działanie, np. takie http://multirenowacja.pl/regenerujace-m ... aphir.html Myślałem, ale nie wiem czy ono usunie pastę i krem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Wg mnie usunie, ale dla pewności napisz do Saphira, na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Remy, a czytałeś opis sprzedawcy? "Renomat to płyn głęboko oczyszcza, usuwa stare impregnaty, osady, żywice, silikon i inne zanieczyszczenia. Uwalnia i rozlużnia pory gładkiej skóry bez ryzyka uszkodzenia jej wykończenia. Usuwa plamy, brud, osady z żywic oraz silikon. Produkt usuwając stare warstwy pozwala na ponowne "oddychanie" skóry i efektywną aplikację środków odżywiających i pielęgnujących skórę" Ten produkt jest dedykowany dokładnie do uzyskania takich efektów, jakich oczekujesz. Jako ciekawostkę powiem, że ja poprzez 'natrętne szorowanie' butów, starłem kolor Universal Cleanerem od Tarrago (czyli produktem teorytycznie dużo delikatniejszym), a po zastosowaniu Renomatu udało mi się ładnie to wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Ja Renomatu używam w cięższych przypadkach (+ regularnie ze 2 razy do roku w celu gruntownego odświeżenia butów). Na co dzień stosuję to: http://multirenowacja.pl/creme-universe ... aphir.html Kupiłem go do pielęgnacji torby forumowej, a okazało się, że świetnie spisuje się także przy butach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Remy, a czytałeś opis sprzedawcy? "Renomat to płyn głęboko oczyszcza, usuwa stare impregnaty, osady, żywice, silikon i inne zanieczyszczenia. Uwalnia i rozlużnia pory gładkiej skóry bez ryzyka uszkodzenia jej wykończenia. Usuwa plamy, brud, osady z żywic oraz silikon. Produkt usuwając stare warstwy pozwala na ponowne "oddychanie" skóry i efektywną aplikację środków odżywiających i pielęgnujących skórę" Ten produkt jest dedykowany dokładnie do uzyskania takich efektów, jakich oczekujesz. Jako ciekawostkę powiem, że ja poprzez 'natrętne szorowanie' butów, starłem kolor Universal Cleanerem od Tarrago (czyli produktem teorytycznie dużo delikatniejszym), a po zastosowaniu Renomatu udało mi się ładnie to wyrównać. Gdyby chodziło o buty w standardowym kolorze - czarny/brązowy, to bym na forum nie roztrząsał. Buty mają piękny kolor i stąd moje wątpliwości. Jak czytam opinie że renomat ściąga wszystko to po prostu mam obawy. Chcę delikatnie zdjąć pastę i krem bez zbytniej ingerencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Nie ściąga 'wszystkiego' - bez obawy. Jak przetrzesz delikatnie nawilżoną renomatem ściereczką, to nic im nie będzie. Poza tym, możesz przecież zrobić próbę na małym kawałku skóry - tak zresztą jak radzi sprzedawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Nawet najdelikatniejszym kremem czy pastą można uszkodzić skórę poprzez zwykłą siłę tarcia Często się zdarza, iż wpadamy w panikę stosując na przykład bezbarwną pastę na butach, a na szmatce widzimy pigment z oryginalnego wykończenia. Nie jest to jakiś wielki problem, ale warto nakładać z wyczuciem niewielkie ilości pasty nie wcierając jej w skórę lecz tworząc cieniutkie warstwy na jej powierzchni. Pamiętać należy o odczekaniu na utwardzenie się nałożonej warstwy. Zbyt mocny nacisk nie jest wskazany. Aplikacja zbyt grubej warstwy i wtarcie jej w skórę może powodować ścieranie się wykończenia, które zostaje zmiękczone rozpuszczalnikiem zawartym w paście. Myślę, że tu zarówno Renomat, jak i dobre mydło do skór sobie poradzą. Natomiast przy mydle stosujesz również wodę, wiec Renomat według mnie będzie tu bezpieczniejszy i łatwiejszy w użyciu. Na przestrzeni lat nie przypominam sobie przypadku uszkodzenia skóry Renomatem. Poza okrutnym zapachem uznawany jest za jeden z najlepszych środków Saphir właśnie ze względu na moc z jednej strony i bezpieczeństwo dla oryginalnego wykończenia z drugiej. Jeżeli szukasz środków delikatniejszych - Creme Universelle powinien się sprawdzić. Na co byś się nie decydował, trzymaj się złotej zasady, która w 99% pozwala na uniknięcie przykrych niespodzianek: Przed właściwym zastosowaniem każdego środka do skór należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę skóry. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności. Skóry, ich jakość, sposób wykończenia są naprawdę różne i ciężko uogólniać lub gwarantować cokolwiek w 100%, dlatego też promujemy tę zasadę gdzie tylko się da. Warto. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Czy po zastosowaniu Renomatu wskazane jest nałożenie na buty warstwy tłuszczu - mam Ouraline Saphir, czy raczej krem i pastę Saphira? Może nie ma to znaczenia, ale mam jakieś dylematy. Najpierw odżywić skórę, a potem poprawić kolor? Ouraline - ten tłuszcz stosowałem dość często zwłaszcza zimą, ale czy położyć go zaraz po Renomacie? Renomatu nigdy nie stosowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Tłuszcz stosujesz tylko, jeśli skóra jest wyraźnie przesuszona. Jeśli nie jest, to krem i pasta Saphira wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 To zależy czy odpowiedzi udzieli Ci wyznawca szkoły otwockiej czy falenickiej. Ja osobiście nie używam extra tłuszczu, nawet zimą. Kremem odżywiam, a pastą poleruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziobiker Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Witam Jestem załamany Zastosowałem Renomat SAPHIR 100 ml płyn czyszczący i lipa. Stosowałem się według instrukcji. Buty straciły kolor (są prawie białe). Co jest tego przyczyną? Czy można je jeszcze jakoś odratować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Nie chce mi się wierzyć. Renomatem raczej nie idzie usunąć farby, a już na pewno nie tak żeby wybielić buty. Wrzuć fotki. W każdym razie da się coś na to poradzić - jeżeli jest to lekkie miejscowe odbarwienie to można by użyć kremu koloryzującego. A jeżeli jest naprawdę źle to ja bym pozbył się resztek pierwotnego koloru i zafarbował na nowo (u Saphira masz farby) na jakiś odjechany kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 jak byty straciły kolor to teraz nakładasz cieniutką warstwą kremu, potem wosk i masz wszystko uratowane edit: literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziobiker Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Zastosuję Renowator krem, krem koloryzujący, wosk i zobaczę. Dam znać o efektach. Jestem , że to zastosowałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Napisz coś więcej o tych butach. Moje kontakt z Renomatem znoszą bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziobiker Napisano 6 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2013 sorki,że narobiłem takiej popeliny. Potraktowałem buty wcześniej wymienionymi środkami i jest w miarę ok. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 6 Kwiecień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2013 Witam Stosowałem się według instrukcji. Z instrukcji: Przed właściwym zastosowaniem każdego środka do skór należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę skóry. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności. Zrób tak jak napisałeś - krem i wosk powinny przywrócić im estetyczne walory Aczkolwiek ciekawi mnie co to za buty i co to za skóra. Nie notowaliśmy raczej tego typu przypadków. Skóra powinna głęboko się oczyścić, zmatowieć, ale "wybieliły się"? Jeżeli będziesz miał z nimi jeszcze problem, podaj proszę więcej detali na temat tych butów. Spróbujemy pomóc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi