Bisogno Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 A to mnie panowie zaskoczyli. Byłem przekonany, że pastą można pokrywać całą powierzchnię buta zwłaszcza, że nawet na multirenowacji nie było takiej informacji. Przed kupnem kremu powstrzymywała mnie ogromna różnorodność dostępnych kolorów. Nie wiedziałem, który wybrać ale jak widać będę musiał się na jakiś zdecydować. Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 3 minuty temu, Bisogno napisał: Przed kupnem kremu powstrzymywała mnie ogromna różnorodność dostępnych kolorów. Nie wiedziałem, który wybrać ale jak widać będę musiał się na jakiś zdecydować. Jasne i średnio-ciemne buty - najlepszy będzie bezbarwny. Do ciemnych brązów też może być, ale od czasu do czasu przyda się ciemny brąz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bisogno Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 6 minut temu, mosze napisał: Jasne i średnio-ciemne buty - najlepszy będzie bezbarwny. Do ciemnych brązów też może być, ale od czasu do czasu przyda się ciemny brąz. Bardzo dziękuję, skorzystam z rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupoyter Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Buty jeden raz na nogach, a język w trzewikach wygląda już jak "przeżuty" Stąd moje pytanie: jak prawidłowo dbać o język w trzewikach? (Można zrobić coś więcej niż systematycznie używać kremu i od czasu do czasu dubbinu?) Dodam jeszcze, że buciki "lśnią" po solidnym natłuszczaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Język wyglada normalnie, za to skóra cholewek wyglada jakby wciąż była na niej warstwa tłuszczu. Weź szmatkę i przetrzyj je porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupoyter Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 10 minut temu, zimmermann napisał: Język wyglada normalnie, za to skóra cholewek wyglada jakby wciąż była na niej warstwa tłuszczu. Weź szmatkę i przetrzyj je porządnie Czyli język ma być taki pogięty? Zastanawiam się co będzie pod koniec sezonu skoro buty włożone raz i język tak pogięty🤔 I tak - na butach jest jeszcze warstwa tłuszczu, dam jej jeszcze troszkę czasu żeby weszła w skórę, czego skóra nie wchłonie to zbiore ściereczką za jakąś godzinkę😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Moim zdaniem nic złego się nie dzieje, język w moich Grensonach wyglada podobnie. Może niech wypowie się ktoś z większym doświadczeniem w temacie trzewików ja nosze je dopiero 1 sezon. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Pod koniec sezonu zrobią się przetarcia, a podczas drugiego dziury.. Poważnie. To jest tylko język i to jest skóra. Wygląda normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Z praktyki okrągłe sznurówki bardziej kaleczą język, a w szczególności wszelkie "heavy duty, kevlar,mountainiering, tactical ,outdoor" you name it.,Do trzewików wyposażonych w speed hooks najlepsze są płaskie woskowane sznurówki z bawełny, a kiedy nosisz trzewiki z grubymi skarpetami to takie same tylko bez wosku., 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profumo Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 2 godziny temu, rupoyter napisał: Buty jeden raz na nogach, a język w trzewikach wygląda już jak "przeżuty" Stąd moje pytanie: jak prawidłowo dbać o język w trzewikach? (Można zrobić coś więcej niż systematycznie używać kremu i od czasu do czasu dubbinu?) Dodam jeszcze, że buciki "lśnią" po solidnym natłuszczaniu. Tłuściutkie . Nie przekarmileś ich? 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupoyter Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 11 minut temu, Profumo napisał: Tłuściutkie . Nie przekarmileś ich? 😀 Nie sądzę, skóra jest dość twardawa jako że są to nowe buty więc próbuję ją trochę zmiękczyć (głównie w miejscach, gdzie but pracuje) - już teraz widzę, że skóra wszystko pochłonęła - najprawdopodobniej jutro zaaplikuję kolejną, ostateczną warstwę tłusczyku a później trochę kremu, następnie wosk i nie pozostanie nic innego jak cieszyć się obuwiem😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupoyter Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Dzięki za wszystkie informacje i pomoc, są bardzo przydatne (zwłaszcza, że są to moje pierwsze trzewiki takiej jakości). Na pewno wezmę też pod uwagę kupno nowych sznurówek, zastanawia mnie tylko skąd różnica między sznurowadłami w zależności od grubości skarpet🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Nie sądzę, skóra jest dość twardawa jako że są to nowe buty więc próbuję ją trochę zmiękczyć (głównie w miejscach, gdzie but pracuje) - już teraz widzę, że skóra wszystko pochłonęła - najprawdopodobniej jutro zaaplikuję kolejną, ostateczną warstwę tłusczyku a później trochę kremu, następnie wosk i nie pozostanie nic innego jak cieszyć się obuwiemZaczekaj trochę z kremem, świeżo natłuszczona skóra gorzej wchłania kosmetyki. Proponuje je odstawić na 24-48 godzin i dopiero wtedy spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wihajster Napisano 2 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2018 Witam. Sprawa może nie o pielęgnacji strikte ale o konsekwencjach pewnych "przeróbek". Miejsce oznaczone niebieskim owalem, mam tam ok (tak mi się wydaje) 4-5mm miejsca pomiędzy stopą a stropem cholewki. Poza tym, buty na długość i szerokość są okej. Moje pierwsze oxfordy w których schodzi się przyszwa. Generalnie czuje się w nich bardzo wygodnie co jest ewenementem. Włożyłem wkładkę z korka i skóry ok 2mm grubości i jest chyba perfekcyjnie. But leży idealnie, nic nie ciśnie, na długość i szerokość także bardzo dobrze. Teraz kwestia taka. Czy z Waszych doświadczeń wynika, że buty noszone z wkładką po powiedzmy pół roku roku jakoś się zmieniają? deformują? czy nie widzicie następstw takich zabiegów i nie różnią się od butów noszonych bez wkładki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmx Napisano 2 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2018 Dzień dobry. Przychodzę z pytaniem czym zabezpieczyć buty które ostatnio nabyłem. Chodzi mi o takie zabezpieczenie przed deszczem, śniegiem itp. Buty to new balance h754lft kolor brąz. Oraz żony buty też new balance WL701PKQ kolor czarny. Dobrze by było jak by ten preparat był i do czarnych i do brązowych butów. Żeby ta skóra na nich zaraz nie wyglądała jak jakieś stare buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinis Napisano 2 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2018 Pisząc o kremie macie na myśli to takie białe mleczko? Tylko to mi do głowy przychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 2 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2018 1 godzinę temu, sinis napisał: Pisząc o kremie macie na myśli to takie białe mleczko? Tylko to mi do głowy przychodzi. Przykładowy kremhttps://multirenowacja.pl/krem-do-obuwia-butow-pommadier-75ml-saphir-medaille-d-or.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinis Napisano 3 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2018 9 godzin temu, h8r3d napisał: Przykładowy kremhttps://multirenowacja.pl/krem-do-obuwia-butow-pommadier-75ml-saphir-medaille-d-or.html Dobra to teraz wszystko jasne. Swoje pierwsze i jedyne produkty kupowałem stacjonarnie. Wtedy nazwano to woskiem i pastą, a ja potem błędnie odczytywałem poradniki o pielęgnacji. W zasadzie zanim wszedłem w ten wątek to moja rutyna wyglądała tak: cleaner, wosk, pasta(na całości buta oczywiście). No, a potem na podtrzymanie efektu: cleaner, pasta na całość, żeby blask odzyskał. Wosk należy stosować między gruntowym czyszczeniem butów tak jak pastę na czubkach po prostu przed wyjściem? Czy wosk wchodzi raz powiedzmy w miesiącu? O tym mleczku myślałem kiedy mówiliście o kremie.https://wielkishoe.com/import-z-systemu-magazynowego/229-renowator-75ml-saphir-medaille-d-or-skory-licowe-3324011123006.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 3 Grudzień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2018 14 godzin temu, Madmx napisał: Dzień dobry. Przychodzę z pytaniem czym zabezpieczyć buty które ostatnio nabyłem. Chodzi mi o takie zabezpieczenie przed deszczem, śniegiem itp. Buty to new balance h754lft kolor brąz. Oraz żony buty też new balance WL701PKQ kolor czarny. Dobrze by było jak by ten preparat był i do czarnych i do brązowych butów. Żeby ta skóra na nich zaraz nie wyglądała jak jakieś stare buty. Te jesienno-zimowe wersje NB często są robione z nubuku lub nubuku olejowanego także dość bezpiecznie stosować dla nich dedykowane środki. Zazwyczaj taki zestaw się sprawdza: Czyszczenie: Tarrago Oil Tanned (do nubuku olejowanego) lub Tarrago Universal Cleaner (do zamszu, nubuku, licówek, tekstyliów) Pielęgnacja: Saphir Onguent (do nubuku olejowanego) Zabezpieczenie: Tarrago Nano Protector (do zamszu, nubuku, licówek, tekstyliów) Środki bardzo uniwerslane, także zadbasz od razu o większość par z kolekcji. Pamiętaj, by (niezależnie od wyboru) zawsze zrobić próbę na mało eksponowanym skrawku skóry przed użyciem w celu weryfikacji działania na strukturę i kolor materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 3 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2018 @sinis, jeśli chodzi o kolejność to idziesz od najmniejszej zawartości wosku do największej czyli: renovator-krem-wosk-(ew. mirror gloss) to byłaby moja kolejność na nowe buty. Jeśli masz już nagromadzoną warstwę starych kosmetyków, których chcesz się pozbyć to możesz dać cleaner na sam początek. Punkt 1 powtarzałbym co około miesiąc, a doraźnie przecierał małą ilością wosku. Poszukaj na YouTube Kirby Allison Shoe Shine. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinis Napisano 3 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2018 No właśnie kupiłem ostatnio dwie pary nowych butów i jestem przed pierwszym użyciem kosmetyków. Chciałbym zabrać się za to po Bożemu. Czy berwicki mają na sobie warstwę fabrycznych kosmetyków? Pytam w kontekście tego, czy w tym przypadku wypada użyć najpierw cleaner, a potem kolejno renovator, krem i pasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 3 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2018 Nie dodawaj do tego wielkiej filozofii, krem na całe buty, pasta na noski. Tyle. Poczytaj wątek raz jeszcze na spokojnie w wolnych chwilach, jak już rozróżniasz te pojęcia, na cleaner przyjdzie czas za parę miesięcy, a renowatro jak nie masz to możesz odpuścić. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 3 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2018 22 godziny temu, wihajster napisał: Witam. Sprawa może nie o pielęgnacji strikte ale o konsekwencjach pewnych "przeróbek". Miejsce oznaczone niebieskim owalem, mam tam ok (tak mi się wydaje) 4-5mm miejsca pomiędzy stopą a stropem cholewki. Poza tym, buty na długość i szerokość są okej. Moje pierwsze oxfordy w których schodzi się przyszwa. Generalnie czuje się w nich bardzo wygodnie co jest ewenementem. Włożyłem wkładkę z korka i skóry ok 2mm grubości i jest chyba perfekcyjnie. But leży idealnie, nic nie ciśnie, na długość i szerokość także bardzo dobrze. Teraz kwestia taka. Czy z Waszych doświadczeń wynika, że buty noszone z wkładką po powiedzmy pół roku roku jakoś się zmieniają? deformują? czy nie widzicie następstw takich zabiegów i nie różnią się od butów noszonych bez wkładki. Pozdrawiam. Na zdrowy rozum nic się nie stanie od zwykłej wkładki. Gdzie kupowałeś skórzano korkowe wkładki, bo sam mam buty za luźne w podbiciu i podrzuciłeś mi niezły pomysł jak to poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 3 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2018 31 minut temu, sinis napisał: No właśnie kupiłem ostatnio dwie pary nowych butów i jestem przed pierwszym użyciem kosmetyków. Chciałbym zabrać się za to po Bożemu. Czy berwicki mają na sobie warstwę fabrycznych kosmetyków? Pytam w kontekście tego, czy w tym przypadku wypada użyć najpierw cleaner, a potem kolejno renovator, krem i pasta. Po Bożemu to buty są wykończone w fabryce przy użyciu najlepszych środków (kosmetyków) jak i profesjonalnych urządzeń do polerowania zarówno szlifierek o regulowanych obrotach jak i kilku rodzajów tarcz z rożnych materiałów włos koński ,wełna, bawełna o rożnej twardości/gęstości dobranej do poszczególnych etapów wykończenia,Na dodatek personel wykonujący te czynności ma wieloletnie doświadczenie, a czasem jest to kolejne pokolenie fachowców pracujące w tej samej manufakturze.,Przeważnie każda manufaktura stosuje własny proces oparty zarówno na tradycji jak i znajomości skór.,Jeżeli ktoś uważa ,że jest w stanie zrobić to lepiej od fabryki to ma do tego prawo, gdyż zapłacił za buty i może z nimi zrobić co mu się podoba.,Moim zdaniem nikt nie jest w stanie, ale to jest tylko moja opinia.,Jeżeli chodzi o porady na kanale Alisona Kirby to dla mnie gość pastujący buty w krawacie i białej koszuli jest żywcem wyjęty z filmów Barei.Najtrafniej można wartość tych porad streścić w ten sposób:"Porucznik MO - Lech Ryś sprawuje społecznie dyskretną opiekę nad gromadką urwisów, sprowadzając ich na dobrą drogę. Dzięki trafnym poradom, zyskuje u urwisów przydomek Wujek Dobra Rada." 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 3 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2018 1 minutę temu, mayor napisał: Po Bożemu to buty są wykończone w fabryce przy użyciu najlepszych środków (kosmetyków) jak i profesjonalnych urządzeń do polerowania zarówno szlifierek o regulowanych obrotach jak i kilku rodzajów tarcz z rożnych materiałów włos koński ,wełna, bawełna o rożnej twardości/gęstości dobranej do poszczególnych etapów wykończenia,Na dodatek personel wykonujący te czynności ma wieloletnie doświadczenie, a czasem jest to kolejne pokolenie fachowców pracujące w tej samej manufakturze.,Przeważnie każda manufaktura stosuje własny proces oparty zarówno na tradycji jak i znajomości skór.,Jeżeli ktoś uważa ,że jest w stanie zrobić to lepiej od fabryki to ma do tego prawo, gdyż zapłacił za buty i może z nimi zrobić co mu się podoba.,Moim zdaniem nikt nie jest w stanie, ale to jest tylko moja opinia., Mylisz chyba apreturę z wykończeniem rozumianym jako krem/wosk. Żadna fabryka na świecie (może oprócz bespoke) nie dostarcza butów z nałożonym woskiem i kremem i o to pyta @sinis Buty leżące miesiącami w magazynach lub na półkach oświetlonych halogenami mają przesuszoną skórę i powinno się je solidnie zabezpieczyć przed pierwszym wyjściem. Poza tym woskowanie czubków pogłębia kolor i nadaje elegancki wygląd butom. Polecam ten film na początek: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi