Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, zimmermann napisał:

Język wyglada normalnie, za to skóra cholewek wyglada jakby wciąż była na niej warstwa tłuszczu. Weź szmatkę i przetrzyj je porządnie :)

Czyli język ma być taki pogięty?

Zastanawiam się co będzie pod koniec sezonu skoro buty włożone raz i język tak pogięty?

I tak - na butach jest jeszcze warstwa tłuszczu, dam jej jeszcze troszkę czasu żeby weszła w skórę, czego skóra nie wchłonie to zbiore ściereczką za jakąś godzinkę?

Opublikowano

Z praktyki okrągłe sznurówki bardziej kaleczą język, a w szczególności wszelkie "heavy duty, kevlar,mountainiering, tactical ,outdoor" you name it.,Do trzewików wyposażonych w speed hooks najlepsze są płaskie woskowane sznurówki z bawełny, a kiedy nosisz trzewiki z grubymi skarpetami to takie same tylko bez wosku., 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, rupoyter napisał:

Buty jeden raz na nogach, a język w trzewikach wygląda już jak "przeżuty" ;)

Stąd moje pytanie: jak prawidłowo dbać o język w trzewikach?  (Można zrobić coś więcej niż systematycznie używać kremu i od czasu do czasu dubbinu?)

Dodam jeszcze, że buciki "lśnią" po solidnym natłuszczaniu.

668A3ABD-3C88-46A4-9181-5FFA359C34FD.jpeg

83F7F4A1-891B-49E2-8B86-8223EA2C81AD.jpeg

Tłuściutkie . Nie przekarmileś ich? ?

Opublikowano
11 minut temu, Profumo napisał:

Tłuściutkie . Nie przekarmileś ich? ?

Nie sądzę, skóra jest dość twardawa jako że są to nowe buty więc próbuję ją trochę zmiękczyć (głównie w miejscach, gdzie but pracuje) - już teraz widzę, że skóra wszystko pochłonęła - najprawdopodobniej jutro zaaplikuję kolejną, ostateczną warstwę tłusczyku a później trochę kremu, następnie wosk i nie pozostanie nic innego jak cieszyć się obuwiem?

Opublikowano

Dzięki za wszystkie informacje i pomoc, są bardzo przydatne (zwłaszcza, że są to moje pierwsze trzewiki takiej jakości). 

Na pewno wezmę też pod uwagę kupno nowych sznurówek, zastanawia mnie tylko skąd różnica między sznurowadłami w zależności od grubości skarpet?

Opublikowano
Nie sądzę, skóra jest dość twardawa jako że są to nowe buty więc próbuję ją trochę zmiękczyć (głównie w miejscach, gdzie but pracuje) - już teraz widzę, że skóra wszystko pochłonęła - najprawdopodobniej jutro zaaplikuję kolejną, ostateczną warstwę tłusczyku a później trochę kremu, następnie wosk i nie pozostanie nic innego jak cieszyć się obuwiem

Zaczekaj trochę z kremem, świeżo natłuszczona skóra gorzej wchłania kosmetyki. Proponuje je odstawić na 24-48 godzin i dopiero wtedy spróbować.
Opublikowano

Witam.
Sprawa może nie o pielęgnacji strikte ale o konsekwencjach pewnych "przeróbek".

Miejsce oznaczone niebieskim owalem, mam tam ok (tak mi się wydaje) 4-5mm miejsca pomiędzy stopą a stropem cholewki. Poza tym, buty na długość i szerokość są okej. Moje pierwsze oxfordy w których schodzi się przyszwa. Generalnie czuje się w nich bardzo wygodnie co jest ewenementem. Włożyłem wkładkę z korka i skóry ok 2mm grubości i jest chyba perfekcyjnie. But leży idealnie, nic nie ciśnie, na długość i szerokość także bardzo dobrze. Teraz kwestia taka. Czy z Waszych doświadczeń wynika, że buty noszone z wkładką po powiedzmy pół roku roku  jakoś się zmieniają? deformują? czy nie widzicie następstw takich zabiegów i nie różnią się od butów noszonych bez wkładki. 
Pozdrawiam.

TLB1.jpg

Opublikowano

Dzień dobry. Przychodzę z pytaniem czym zabezpieczyć buty które ostatnio nabyłem. Chodzi mi o takie zabezpieczenie przed deszczem, śniegiem itp. Buty to new balance h754lft kolor brąz.

Oraz żony buty też new balance  WL701PKQ kolor czarny. Dobrze by było jak by ten preparat był i do czarnych i do brązowych butów. Żeby ta skóra na nich zaraz nie wyglądała jak jakieś stare buty.

Opublikowano
9 godzin temu, h8r3d napisał:

Dobra to teraz wszystko jasne. Swoje pierwsze i jedyne produkty kupowałem stacjonarnie. Wtedy nazwano to woskiem i pastą, a ja potem błędnie odczytywałem poradniki o pielęgnacji. W zasadzie zanim wszedłem w ten wątek to moja rutyna wyglądała  tak: cleaner, wosk, pasta(na całości buta oczywiście). No, a potem na podtrzymanie efektu: cleaner, pasta na całość, żeby blask odzyskał. Wosk należy stosować między gruntowym czyszczeniem butów tak jak pastę na czubkach po prostu przed wyjściem? Czy wosk wchodzi raz powiedzmy w miesiącu?

O tym mleczku myślałem kiedy mówiliście o kremie.
https://wielkishoe.com/import-z-systemu-magazynowego/229-renowator-75ml-saphir-medaille-d-or-skory-licowe-3324011123006.html

Opublikowano
14 godzin temu, Madmx napisał:

Dzień dobry. Przychodzę z pytaniem czym zabezpieczyć buty które ostatnio nabyłem. Chodzi mi o takie zabezpieczenie przed deszczem, śniegiem itp. Buty to new balance h754lft kolor brąz.

Oraz żony buty też new balance  WL701PKQ kolor czarny. Dobrze by było jak by ten preparat był i do czarnych i do brązowych butów. Żeby ta skóra na nich zaraz nie wyglądała jak jakieś stare buty.

Te jesienno-zimowe wersje NB często są robione z nubuku lub nubuku olejowanego także dość bezpiecznie stosować dla nich dedykowane środki. Zazwyczaj taki zestaw się sprawdza:

Czyszczenie: Tarrago Oil Tanned (do nubuku olejowanego) lub Tarrago Universal Cleaner  (do zamszu, nubuku, licówek, tekstyliów)

Pielęgnacja: Saphir Onguent (do nubuku olejowanego)

Zabezpieczenie: Tarrago Nano Protector (do zamszu, nubuku, licówek, tekstyliów)

Środki bardzo uniwerslane, także zadbasz od razu o większość par z kolekcji. Pamiętaj, by (niezależnie od wyboru) zawsze zrobić próbę na mało eksponowanym skrawku skóry przed użyciem w celu weryfikacji działania na strukturę i kolor materiału. 

Opublikowano

@sinis, jeśli chodzi o kolejność to idziesz od najmniejszej zawartości wosku do największej czyli: renovator-krem-wosk-(ew. mirror gloss) to byłaby moja kolejność na nowe buty. 

Jeśli masz już nagromadzoną warstwę starych kosmetyków, których chcesz się pozbyć to możesz dać cleaner na sam początek.

Punkt 1 powtarzałbym co około miesiąc, a doraźnie przecierał małą ilością wosku. Poszukaj na YouTube Kirby Allison Shoe Shine.

• Like 1
Opublikowano

No właśnie kupiłem ostatnio dwie pary nowych butów i jestem przed pierwszym użyciem kosmetyków. Chciałbym zabrać się za to po Bożemu. Czy berwicki mają na sobie warstwę fabrycznych kosmetyków? Pytam w kontekście tego, czy w tym przypadku wypada użyć najpierw cleaner, a potem kolejno renovator, krem i pasta.

Opublikowano

Nie dodawaj do tego wielkiej filozofii, krem na całe buty, pasta na noski. Tyle.
Poczytaj wątek raz jeszcze na spokojnie w wolnych chwilach, jak już rozróżniasz te pojęcia, na cleaner przyjdzie czas za parę miesięcy, a renowatro jak nie masz to możesz odpuścić.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
22 godziny temu, wihajster napisał:

Witam.
Sprawa może nie o pielęgnacji strikte ale o konsekwencjach pewnych "przeróbek".

Miejsce oznaczone niebieskim owalem, mam tam ok (tak mi się wydaje) 4-5mm miejsca pomiędzy stopą a stropem cholewki. Poza tym, buty na długość i szerokość są okej. Moje pierwsze oxfordy w których schodzi się przyszwa. Generalnie czuje się w nich bardzo wygodnie co jest ewenementem. Włożyłem wkładkę z korka i skóry ok 2mm grubości i jest chyba perfekcyjnie. But leży idealnie, nic nie ciśnie, na długość i szerokość także bardzo dobrze. Teraz kwestia taka. Czy z Waszych doświadczeń wynika, że buty noszone z wkładką po powiedzmy pół roku roku  jakoś się zmieniają? deformują? czy nie widzicie następstw takich zabiegów i nie różnią się od butów noszonych bez wkładki. 
Pozdrawiam.

Na zdrowy rozum nic się nie stanie od zwykłej wkładki. Gdzie kupowałeś skórzano korkowe wkładki, bo sam mam buty za luźne w podbiciu i podrzuciłeś mi niezły pomysł jak to poprawić?

Opublikowano
31 minut temu, sinis napisał:

No właśnie kupiłem ostatnio dwie pary nowych butów i jestem przed pierwszym użyciem kosmetyków. Chciałbym zabrać się za to po Bożemu. Czy berwicki mają na sobie warstwę fabrycznych kosmetyków? Pytam w kontekście tego, czy w tym przypadku wypada użyć najpierw cleaner, a potem kolejno renovator, krem i pasta.

Po Bożemu to buty są wykończone w fabryce przy użyciu najlepszych środków (kosmetyków) jak i profesjonalnych urządzeń do polerowania zarówno szlifierek o regulowanych obrotach jak i kilku rodzajów tarcz z rożnych materiałów włos koński ,wełna, bawełna o rożnej twardości/gęstości dobranej do poszczególnych etapów wykończenia,Na dodatek personel wykonujący te czynności ma wieloletnie doświadczenie, a czasem jest to kolejne pokolenie fachowców pracujące w tej samej manufakturze.,Przeważnie każda manufaktura stosuje własny proces oparty zarówno na tradycji jak i znajomości skór.,Jeżeli ktoś uważa ,że jest w stanie zrobić to lepiej od fabryki to ma do tego prawo, gdyż zapłacił za buty i może z nimi zrobić co mu się podoba.,Moim zdaniem nikt nie jest w stanie, ale to jest tylko moja opinia.,Jeżeli chodzi o porady na kanale Alisona Kirby to dla mnie gość pastujący buty w krawacie i białej koszuli jest żywcem wyjęty z filmów Barei.Najtrafniej można  wartość tych porad streścić w ten sposób:"Porucznik MO - Lech Ryś sprawuje społecznie dyskretną opiekę nad gromadką urwisów, sprowadzając ich na dobrą drogę. Dzięki trafnym poradom, zyskuje u urwisów przydomek Wujek Dobra Rada."     

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
1 minutę temu, mayor napisał:

Po Bożemu to buty są wykończone w fabryce przy użyciu najlepszych środków (kosmetyków) jak i profesjonalnych urządzeń do polerowania zarówno szlifierek o regulowanych obrotach jak i kilku rodzajów tarcz z rożnych materiałów włos koński ,wełna, bawełna o rożnej twardości/gęstości dobranej do poszczególnych etapów wykończenia,Na dodatek personel wykonujący te czynności ma wieloletnie doświadczenie, a czasem jest to kolejne pokolenie fachowców pracujące w tej samej manufakturze.,Przeważnie każda manufaktura stosuje własny proces oparty zarówno na tradycji jak i znajomości skór.,Jeżeli ktoś uważa ,że jest w stanie zrobić to lepiej od fabryki to ma do tego prawo, gdyż zapłacił za buty i może z nimi zrobić co mu się podoba.,Moim zdaniem nikt nie jest w stanie, ale to jest tylko moja opinia.,  

Mylisz chyba apreturę z wykończeniem rozumianym jako krem/wosk. Żadna fabryka na świecie (może oprócz bespoke) nie dostarcza butów z nałożonym woskiem i kremem i o to pyta @sinis

Buty leżące miesiącami w magazynach lub na półkach oświetlonych halogenami mają przesuszoną skórę i powinno się je solidnie zabezpieczyć przed pierwszym wyjściem. Poza tym woskowanie czubków pogłębia kolor i nadaje elegancki wygląd butom. Polecam ten film na początek:

• Like 1
Opublikowano

"Mylisz chyba apreturę z wykończeniem rozumianym jako krem/wosk. Żadna fabryka na świecie (może oprócz bespoke) nie dostarcza butów z nałożonym woskiem i kremem i o to pyta @sinis

Buty leżące miesiącami w magazynach lub na półkach oświetlonych halogenami mają przesuszoną skórę i powinno się je solidnie zabezpieczyć przed pierwszym wyjściem. Poza tym woskowanie czubków pogłębia kolor i nadaje elegancki wygląd butom. Polecam ten film na początek:"                                                                                     Jeżeli ktoś kupuje buty z przecen, okazji na eBay, likwidacji sklepów to faktycznie mogą być przesuszone i wymagają zabezpieczenia.,Jak kupujesz nowe buty u uczciwych sprzedawców to przeważnie są one nowe ,zresztą buty dobrych marek maja w kodzie rok i miesiąc produkcji.,Oczywiście nowe buty są wykańczane przy pomocy kremów i wosków (może nie w kolorowych słoiczkach od Alisona Kirby) .,Woskowanie czubków w butach Allen Edmonds równie skutecznie można wykonać w podkoszulce i  przy pomocy kosmetyków wosku i pasty od AE, tylko "Wujek Dobra Rada" nie poleca tych kosmetyków ,gdyż kosztują zbyt mało i marża na nich głodowa

Opublikowano

Buty po całym dniu od razu w prawidła, czy czekać powiedzmy kwadrans, żeby ostygły? Przypadkiem trafiłem na to forum i to z jeszcze takim wątkiem to mi się z automatu wszystkie zagwozdki przypominają.