Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś reguły w łączeniu kolorów istnieją, jednak w znacznym stopniu jest to kwestia gustu oraz wyczucia. Regułą może być to, że różne odcienie tego samego koloru mogą się ze sobą gryźć. Nie łączę też koloru żółtego z czerwonym, ale nie wiem, czy jest to reguła. Istnieje takie pojęcie jak koło barw, a w nim są kolory sąsiednie, przeciwstawne itp. To są jakieś zasady, ale moim zdaniem własnego wyczucia nic nie zastąpi.

EDIT:

Nawet jeżeli stwierdzimy na podstawie jakiś reguł, że kolor X pasuje do koloru Y, to może się okazać, że gdy zmienimy odcień jednego z tych kolorów, to już nie będą do siebie pasowały.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

No może poza pomocniczą zasadą, aby unikać czerni w dziennych sytuacjach (mowa o ubraniu), a brązu po 18.00. 

Poza tym zasady są dobre dla osób, które nie mają wyrobionego własnego zdania. Wtedy jest znacznie łatwiej uniknąć jakiś spektakularnych porażek. 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Jeszcze może dodam, że generalnie kolory granatowy, biały, szary i błękitny są takimi, z którymi łatwo zestawić inne.

Unikanie brązu po 18.00 ma chyba zastosowanie w zależności od sytuacji. Gdy przykładowo jestem w pracy po 18.00, to mogę mieć brązowe buty, ale na przykładowo gali rozdania nagród już nie?

Opublikowano

Będę zatem śledził kreacje i recenzje Kolegów, i edukował się w tej materii (do tej pory nie sądziłem, że można łączyć np. szarości z brązami czy ileś tam wzorzystych faktur w jednej kreacji (co odradzał jeden z moich wykładowców, b. dyplomata, ale to daaawno temu było).

Do tej pory do jeansów mi wszystko pasowało ;) A tu przede mną całkiem nowy świat. Będę na razie podchodził do tematu schematycznie i mocno asekuracyjnie. Kto wie, może kiedyś zadebiutuję w tym temacie;)

Dziękuję i pozdrawiam

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Unikanie brązu po 18.00 ma chyba zastosowanie w zależności od sytuacji. Gdy przykładowo jestem w pracy po 18.00, to mogę mieć brązowe buty, ale na przykładowo gali rozdania nagród już nie?

Generalnie, w moim odczuciu, dotyczy to ubrania w kolorze brązowym, a nie obuwia. Oczywiście wszelkie "wieczorowe" okazje to czarne obuwie o odpowiednim stopniu formalności. Natomiast  z ubraniem jest tak (znów w moim odczuciu), że brąz nie wygląda szczególnie po zmroku. W dzisiejszych czasach trudno pewnie się przebierać, bo twarde zasady formowane były dość dawno w oparciu o dżentelmenów "mających pieniądze", a nie uwijających się za nimi :) 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Futra naturalne są stworzone do noszenia. Plastikowe imitacje nie umywają się do prawdziwych futer. Chętnie nabyłbym taki płaszcz z kołnierzem z wydry. Czy to wydra słodkowodna czy morska?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

W Warszawie jest fachowiec, który robi takie futerka :) Jestem z nim wstępnie umówiony na kołnierz z karakuł do płaszcza i to za całkiem nieduże pieniądze. Jakby ktoś był zainteresowany --> PW.

• Oceniam pozytywnie 1