Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z mojej strony, do wszystkich uwag kolegów, dodałbym poluzowany krawat pod szyją, który jest za ciemny do całego zestawu. Czy do twarzy za ciemny - pozostanie to tajemnicą ;) Dodatkowo, posiada wzór w pasek, który nie łączy się z kratą kamizelki. 

Gdybym ja miał powyższe ubrania w swojej szafie, spróbował bym ubrać się w następujący sposób.

Powyższy zestaw, po zmianie krawata, skomponowałbym z kremowymi/białymi/jasno beżowymi spodniami z ciężkiej tkaniny bawełnianej jak sztruks lub z wełniana flanela. Krawat zaś powinien być w tonacji szarej/beżowej/jasno brązowej z wyraźną fakturą, lecz bez wzoru, melanż - tkanina wełna; len; jedwab. Oddajmy pierwszeństwo kamizelce w tym zestawie.

Chcąc zostawić np. bordowe chino z twillu, skupiłbym się na budowie zestawu opartego na koszuli OCBD - kolor błękit/róż; krawat w szerokie klubowe pasy jak w załączniku. Nie znajduję zaś wtedy miejsca na powyższą kamizelkę.

image.png

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie,

Dziękuję za cenne uwagi. Jednak przy podejściu na "chłodno" i z perspektywy 3-ciej osoby widać, że jednak trochę przeholowałem. Sam stoję przy zestawach "powściągliwych", ale tu jednak coś mnie poniosło i jak widać - ciut za daleko to zaszło.

Na pierwsze zdjęcie został narzucony jakiś filtr kolorystyczny, który z pewnością nie pomaga, ale nie udało mi się tego odwrócić. Koszula w rzeczywistości to śnieżnobiały OCBD, kamizelka to mix beżu z wypłowiałą zielenią, zaś spodnie to nieco przygaszone bordo.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
15 minut temu, Sir Well Endowed napisał:

@phantom ciekawa marynarka, napiszesz więcej szczegółów o niej?

Cześć, to model Wimbledon z oferty Zack Roman sprzed kilku lat. Tkanina Abraham Moon, na 2,5 guzika na cwiercpodszewce z butonierka milanese. 

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pasek jest zdecydowanie ciemniejszy (ciemny brąz, buty są teoretycznie czekoladowy brąz ale wpadają w bordo), w ogóle te buty to był taki sobie wybór tutaj ale nic lepszego nie miałem ?

Opublikowano
36 minut temu, Sir Well Endowed napisał:

@phantom konsekwentnie od lat ten sam styl, w Twoim przypadku to już konserwatyzm. W dobrym znaczeniu!

Jaki materiał spodni? Wygląda bardzo ciekawie. Czy jest, lekko, prześwitujący?

W załączniku, ja ;]

Cześć, dzięki za miłe słowa. 

Spodnie to wełna z Suitsupply (chyba już niedostępne), model Duca - wysoki stan, dość szerokie, 2 zakładki. Materiał nieprześwitujący, z fakturą diagonalną - idealne do zestawów koordynowanych z dwu czy jednorzedowką:

IMG_6929.thumb.jpeg.abdf3d7caa0d817c5dd53c4b953cf298.jpeg

• Like 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Czas leci, kolejne zakończenie roku w szkole baletowej. 
IMG_0115.thumb.jpeg.95ac499d5145b3571cfa4edc444c0127.jpeg
IMG_0116.thumb.jpeg.cdf038cd0bb69eba89c770716098dfa4.jpeg
Suit Supply Traveler, koszula Proper Cloth weston pinpoint z soft roma spread, oxfordy Emling, krawat ancient madder Viola Milano, poszetka Poszetka.

Elegancko, ale moim zdaniem koszula ma za długie rękawy (marynarka ma chyba dobre) i uwierz: zapięta marynarka to plus sto punktów na skali dobrego wyglądu.
  • Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

4 hours ago, pablocito said:

Elegancko, ale moim zdaniem koszula ma za długie rękawy (marynarka ma chyba dobre) i uwierz: zapięta marynarka to plus sto punktów na skali dobrego wyglądu.

Czekam jeszcze dwa-trzy prania czy się unormuje ale mam wrażenie że to jest efekt jakichś zmian w wyliczaniu counter shrinkage allowance w Proper Cloth bo parametry ma jak wszystkie moje starsze koszule a rękawy wyszły jak widać. Na szczęście łatwo to będzie poprawić. Co do zapinania… rok temu bez problemu, teraz się dziwnie skurczyła po zimie ???

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, TomekB napisał:

Czekam jeszcze dwa-trzy prania czy się unormuje ale mam wrażenie że to jest efekt jakichś zmian w wyliczaniu counter shrinkage allowance w Proper Cloth bo parametry ma jak wszystkie moje starsze koszule a rękawy wyszły jak widać. Na szczęście łatwo to będzie poprawić.

Zwęziłbym mankiet (przeszył guzik) zamiast skracania.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1