Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po prostu sa za waskie w miejscu wezla

Moim zdaniem dobrze jeśli krawat w miejscu węzła ma między 5, a 5,7 cm szerokości. Oczywiście duży wpływ na efekt końcowy ma materiał (jego grubość i struktura) oraz wypełnienie. My przy każdej kolekcji czegoś się uczymy i wciąż dostosowujemy wypełnienie. Stosujemy cztery różne wkłady zróżnicowane pod względem kształtu, mięsistości, ciężaru i składu. Na przykład wkład w krawatach z finy jest o kilka milimetrów szerszy od tego w grossie. Do grubszych tkanin używamy cieńszych wkładów, węższych w miejscu wiązania i na odwrót. Do śliskich tkanin dajemy sztywniejszy wkład, który przy wiązaniu jest cięższy do okiełznania, ale węzeł dłużej trzyma formę. Oczywiście kluczowy jest wzrost. Klienci wysocy radzą sobie stosując podwójny węzeł. 

Z grenadyną jest ten problem, że przez rzadki splot lubi się wyciągać. Staramy się to niwelować częstszym niż zazwyczaj łapaniem wkładu i innym wykrojem. Wyciąganie nie powinno jednak powodować zmian w konstrukcji węzła (ponieważ wkład się nie rozciąga), a raczej wydłużenie węższej końcówki.

Pozdrawiam, Asia

Opublikowano

@Panam - jakościowo MD ma przyzwoite rzeczy (taka jest moja opinia na bazie użytkowania kilkunastu różnych wyrobów). Ta konkretna nie jest jakimś stylistycznym majstersztykiem - dość gruba bawełna, z zaznaczoną fakturą, a krój z trzema nakładanymi kieszeniami. Taka w sam raz, gdy nie ma potrzeby dochowania formalności. Kupiłem ją na wyprzedażach (coś ok. 350zł) - w cenie regularnej raczej bym się nie zdecydował (coś ok. 600zł).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@Hargin nie, klimatyzacja w biurze jest nadaktywna. Poza tym ja jestem wyjatkowo cieplolubny, tesknie za pieknym sierpniem z temperaturami 30+ :)

no to jako termofor ten Madison sprawdzi się pewnie idealnie :) 

Opublikowano

@Hargin @blekit

Dzisiaj jestem w tym samym garniturze. W biurze jeszcze nie sciagalem marynarki, a nie jestem znazny z bycia zmarzluchem. Na zewnatrz jest ok 13-14 stopni i taki flanelowy garnitur z podszewka jest na teraz idealny - dzisiaj deszczowo i wilgotno. Jedyne co moze przeszkadzac to 'konkretne' spodnie. Nie lubie miec za grubych materialow na nogach ;)