Coven Napisano 25 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2023 @eduardo W informacji o artykule mają kopiuj-wklej info ze strony SuSu, więc jeśli oni zawarli taką informację, to na Otrium też może być. Widziałem też, że czasem wrzucają tabelę z wymiarami danego kroju spodni jako zdjęcie i tam może być podana wysokość stanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy01 Napisano 30 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2023 Hej, potrzebuję kupić garnitur na ślub i wesele przyjaciela ze studiów. Chciałbym czegoś ciekawego i dobrego jakościowo. Nie zależy mi formalnym gładkim granatowym garniturze. Myślę też, że będę go używać w 80% w lecie, skłaniam się też dlatego w stronę lekkiego zestawu, bez wypełnienia ramion, ale nie jestem przekonany do lnu. Bardziej niż o poradę dotyczącą stylu, prosiłbym o subiektywne opinie dotyczące marek i ewentualne polecenie innych które nie wymieniłem, a są warte uwagi. Wstępnie przejrzałem ofertę Piniparma: granatowy seersucker, beżowy blend Poszetka: beżowa wełna Zack Roman: beżowy tropic Macaroni Tomato: beżowe fresco Nie chciałbym wydać więcej niż 3500 zł i chciałbym dostać możliwie najlepszy garnitur w tej cenie. Mam parę marynarek z yooxa za śmieszną cenę w porównaniu do jakości, ale mam wrażenie, że garnituru nie upoluje tam równie dobrego. Rozważam też SuSu, ale może błędnie wydają mi się gorsze. Czy przegapiłem coś ważnego? Jak byście porównali jakoś tych marek? Czy powinienem zwrócić uwagę na jakieś inne sklepy? Nie mam doświadczenia z powyższymi markami, szukam czegoś ładnie odszytego i komfortowego (z wysoką pachą). Mam 180 centymetrów wzrostu, 110 centymetrów w klatce i 90 w pasie. Planuję trochę schudnąć do ślubu, mam jeszcze miesiąc. Prosiłbym o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 30 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2023 Pini Parma to podobno lepsze Suit Supply, co byłoby wystarczającą rekomendacją; nie mam, nie widziałem, ale od dawna się interesuję. Pozostałe - polskie - marki wywodzą się z forum, nie ma wstydu, choć opinie są różne. Wszystkie opcje umożliwiają zwrot i z tego bym skorzystał - kupić, przymierzyć, zwrócić w razie czego. Osobiście uszeregowałbym tę listę w podobnej kolejności, zamieniając pozycje 3 i 4 między sobą. Fresco to fantastyczna tkanina, ale trzeba wiedzieć, że nie jest specjalnie miła w dotyku. Argumenty, że żaden z tych garniturów nie nadaje się na wieczór, w szczególności na uroczystość, a także że mało kto wygląda dobrze w takich kolorach pomijam, bo zapewne już to przerobiłeś. tl/dr: kup ten, który najlepiej leży; jeśli wszystkie dobrze leżą, kup beżowy Pini Parma, chyba że fresco Cię zachwyci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 30 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2023 No nie, forum ma "uczyć - bawiąc", te garnitury byłyby ok dla gościa na ślub w słoneczny dzień, ale na wesele się nie nadają. Wesele jest okazją uroczystą i wieczorową i wymaga garnituru wieczorowego - najlepszy, najbardziej uniwersalny wybór to ciemny, gładki granat, oczywiście wełna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 30 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2023 12 minut temu, mosze napisał: No nie, forum ma "uczyć - bawiąc", te garnitury byłyby ok dla gościa na ślub w słoneczny dzień, ale na wesele się nie nadają. Wesele jest okazją uroczystą i wieczorową i wymaga garnituru wieczorowego - najlepszy, najbardziej uniwersalny wybór to ciemny, gładki granat, oczywiście wełna. Ta propedeutyka już się raczej nie broni. Kiedyś nie do pomyślenia było wyjść z domu bez kapelusza; gdyby wtedy istniały fora, też pisanoby, że bez nakrycia głowy to można we własnym fotelu, a bejzbolówka to ewentualnie na trening. Wesele, jak sama nazwa wskazuje, służy dobrej zabawie. Nie znamy Państwa Młodych i Ich stylu. Jeśli Kolega uzasadnił, dlaczego nie szuka ciemnego, gładkiego garnituru, uszanujmy to. 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy01 Napisano 30 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2023 Dodam jeszcze może, że sam dopiero skończyłem studia i mam nadzieje, że z uwagi na wiek mogę pozwolić sobie na nieco mniejszą formalność stroju. Wydaje mi się, że będzie to tez dla mnie wybór bardziej uniwersalny i nie będzie wyglądał dziwnie noszony bez krawatu na rodzinnej kolacji czy przyjęciu u przyjaciół. 7 godzin temu, Jerzy01 napisał: Hej, potrzebuję kupić garnitur na ślub i wesele przyjaciela ze studiów. Chciałbym czegoś ciekawego i dobrego jakościowo. Nie zależy mi formalnym gładkim granatowym garniturze. Myślę też, że będę go używać w 80% w lecie, skłaniam się też dlatego w stronę lekkiego zestawu, bez wypełnienia ramion, ale nie jestem przekonany do lnu. Bardziej niż o poradę dotyczącą stylu, prosiłbym o subiektywne opinie dotyczące marek i ewentualne polecenie innych które nie wymieniłem, a są warte uwagi. Wstępnie przejrzałem ofertę Piniparma: granatowy seersucker, beżowy blend Poszetka: beżowa wełna Zack Roman: beżowy tropic Macaroni Tomato: beżowe fresco Nie chciałbym wydać więcej niż 3500 zł i chciałbym dostać możliwie najlepszy garnitur w tej cenie. Mam parę marynarek z yooxa za śmieszną cenę w porównaniu do jakości, ale mam wrażenie, że garnituru nie upoluje tam równie dobrego. Rozważam też SuSu, ale może błędnie wydają mi się gorsze. Czy przegapiłem coś ważnego? Jak byście porównali jakoś tych marek? Czy powinienem zwrócić uwagę na jakieś inne sklepy? Nie mam doświadczenia z powyższymi markami, szukam czegoś ładnie odszytego i komfortowego (z wysoką pachą). Mam 180 centymetrów wzrostu, 110 centymetrów w klatce i 90 w pasie. Planuję trochę schudnąć do ślubu, mam jeszcze miesiąc. Prosiłbym o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 31 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2023 @JDC chyba mają coś czego szukałeś 😉 https://allegro.pl/oferta/lee-101-t-dry-l98dbn41-32-32-14080770493 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forto Napisano 31 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2023 20 godzin temu, Jerzy01 napisał: Hej, potrzebuję kupić garnitur na ślub i wesele przyjaciela ze studiów. Chciałbym czegoś ciekawego i dobrego jakościowo. Nie zależy mi formalnym gładkim granatowym garniturze. Myślę też, że będę go używać w 80% w lecie, skłaniam się też dlatego w stronę lekkiego zestawu, bez wypełnienia ramion, ale nie jestem przekonany do lnu. Bardziej niż o poradę dotyczącą stylu, prosiłbym o subiektywne opinie dotyczące marek i ewentualne polecenie innych które nie wymieniłem, a są warte uwagi. Wstępnie przejrzałem ofertę Piniparma: granatowy seersucker, beżowy blend Poszetka: beżowa wełna Zack Roman: beżowy tropic Macaroni Tomato: beżowe fresco Nie chciałbym wydać więcej niż 3500 zł i chciałbym dostać możliwie najlepszy garnitur w tej cenie. Mam parę marynarek z yooxa za śmieszną cenę w porównaniu do jakości, ale mam wrażenie, że garnituru nie upoluje tam równie dobrego. Rozważam też SuSu, ale może błędnie wydają mi się gorsze. Czy przegapiłem coś ważnego? Jak byście porównali jakoś tych marek? Czy powinienem zwrócić uwagę na jakieś inne sklepy? Nie mam doświadczenia z powyższymi markami, szukam czegoś ładnie odszytego i komfortowego (z wysoką pachą). Mam 180 centymetrów wzrostu, 110 centymetrów w klatce i 90 w pasie. Planuję trochę schudnąć do ślubu, mam jeszcze miesiąc. Prosiłbym o poradę Moim zdaniem Poszetka. Dobre proporcje i najbardziej uniwersalny kolor. Piniparma - zwróć uwagę na długość marynarki - wg mnie za krótka - jasne styl włoski ale wystarczy wyświetlić obok zdjęcia Piniparmy i Poszetki. Oczywiście tam gdzie widać całą sylwetkę. Rzuca się w oczy, że marynarka z Piniparmy jest po prostu jak z młodszego brata. To nie jest popularne na tym forum ale zobacz jeszcze garnitury z kolekcji Jan Adamski. Cenowo na pewno będą najkorzystniejsze. Garnitury z Kolekcji Jan Adamski (egarnitur.pl) Niemniej wszystko zależy jak dany model będzie na Tobie leżał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 31 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2023 39 minut temu, Szydlowsky napisał: @JDC chyba mają coś czego szukałeś 😉 https://allegro.pl/oferta/lee-101-t-dry-l98dbn41-32-32-14080770493 Królu złoty! Dobrodzieju! Już w koszyku 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 31 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2023 3 godziny temu, Forto napisał: Garnitury z Kolekcji Jan Adamski (egarnitur.pl) Niemniej wszystko zależy jak dany model będzie na Tobie leżał. Tam są garnitury letnie z fresco i tropiku ale na pełnej wiskozowej podszewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 31 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2023 17 godzin temu, lubo69 napisał: Ta propedeutyka już się raczej nie broni. Kiedyś nie do pomyślenia było wyjść z domu bez kapelusza; gdyby wtedy istniały fora, też pisanoby, że bez nakrycia głowy to można we własnym fotelu, a bejzbolówka to ewentualnie na trening. Wesele, jak sama nazwa wskazuje, służy dobrej zabawie. Nie znamy Państwa Młodych i Ich stylu. Jeśli Kolega uzasadnił, dlaczego nie szuka ciemnego, gładkiego garnituru, uszanujmy to. Tyle, że na tym forum nie zajmujemy się "stylami", ani modą, ale jednym konkretnym stylem - klasyczną męską elegancją. Szanuje to, że ktoś na swoim ślubie chce wystąpić np. w stroju bollywoodzkim, hipisowskim albo steampunkowym, ale żaden z nich nie jest klasyczną męską elegancją. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 31 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2023 Panowie Modowie, ja z kolei szczerze szanuję Wasz obu upór godny lepszej sprawy, gdy wiatr w oczy. Trwajcie na posterunku. Czuwaj. 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 31 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2023 10 minut temu, lubo69 napisał: Panowie Modowie, ja z kolei szczerze szanuję Wasz obu upór godny lepszej sprawy, gdy wiatr w oczy. Trwajcie na posterunku. Czuwaj. Samuraj nie ma celu. Tylko drogę. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 1 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2023 22 godziny temu, Forto napisał: Piniparma - zwróć uwagę na długość marynarki - wg mnie za krótka - jasne styl włoski ale wystarczy wyświetlić obok zdjęcia Piniparmy i Poszetki. Oczywiście tam gdzie widać całą sylwetkę. Rzuca się w oczy, że marynarka z Piniparmy jest po prostu jak z młodszego brata. Zawsze trzeba brać pod uwagę rozmiar marynarki i wzrost modela (w wielu markach często jest tak, że model ma 190 cm, ale do zdjęcia dostaje po prostu na średni). Poszetka 182 cm PiniParma beżowa (zapięta) - 187 cm - na kimś do 180 cm, długość będzie pewnie akceptowalna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 1 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2023 Tak, trzeba patrzeć na wymiary marynarek (sporo firm podaje), prezentacja na modelu ma znaczenie głównie stylistyczne, z czym daną rzecz można zestawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ws22 Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 Cześć, w jakim sklepie stacjonarnym w Warszawie będzie najlepszy wybór (w miarę klasycznych) koszul lnianych / bawełniano-lnianych? Ofertę sklepów poszetka, macaroni znam i szukam czegoś innego, najlepiej w cenie 200-300 PLN. Byłem bardzo zadowolony z koszul Stenstroms zamawianych w sklepie internetowym Royal Collection, ale już nie ma (chyba?) takiej możliwości. Będę przejazdem w Warszawie i stąd pytanie do lepiej zorientowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 Royal Collection ma dwa sklepy w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
achimpe Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 W dniu 31.07.2023 o 15:28, Velahrn napisał: Tyle, że na tym forum nie zajmujemy się "stylami", ani modą, ale jednym konkretnym stylem - klasyczną męską elegancją. Szanuje to, że ktoś na swoim ślubie chce wystąpić np. w stroju bollywoodzkim, hipisowskim albo steampunkowym, ale żaden z nich nie jest klasyczną męską elegancją. Ja mam jasno-szary garnitur letni, w którym zdarzało mi się bywać na weselu. Czy jasno-szary kolor umniejszał mi formalności? Może troszeczkę. Czy umniejszał mojego szacunku dla gospodarzy i samym gospodarzom? Nie sądzę. Ale rozumiem, że beż to jeszcze jeden poziom niżej, a garnitur z bawełny seer-sucker jeszcze mocniej ujmuje formalności. Więc może faktycznie poszukać garnituru w bardziej formalnej barwie niż beż, takiego, który ze względu na kolor będzie też bardziej uniwersalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 12 godzin temu, ws22 napisał: Cześć, w jakim sklepie stacjonarnym w Warszawie będzie najlepszy wybór (w miarę klasycznych) koszul lnianych / bawełniano-lnianych? Ofertę sklepów poszetka, macaroni znam i szukam czegoś innego, najlepiej w cenie 200-300 PLN. Byłem bardzo zadowolony z koszul Stenstroms zamawianych w sklepie internetowym Royal Collection, ale już nie ma (chyba?) takiej możliwości. Będę przejazdem w Warszawie i stąd pytanie do lepiej zorientowanych. Zajdź do złotych tarasów, bądź arkadii/galerii mokotów. W tych pierwszych masz 'Van Graff', w drugich Peek and Cloppenburg. W obu sklepach szeroki wybór marek droższych, jak i swoich własnych, ale w miarę klasycznych. Dodatkowo teraz wyprzedaże, powinieneś coś znaleźć, choć już trochę przebrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 24 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2023 Wie ktoś może gdzie na chwile obecna dostane jedwabne spinki supełkowe do mankietów? Idealny byłby szeroki wybór kolorystyczny, zależy mi na zielonych (bardziej butelkowych), franatowych i bordowych/fioletowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 27 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2023 W dniu 24.08.2023 o 13:22, Jakub.B napisał: Wie ktoś może gdzie na chwile obecna dostane jedwabne spinki supełkowe do mankietów? Idealny byłby szeroki wybór kolorystyczny, zależy mi na zielonych (bardziej butelkowych), franatowych i bordowych/fioletowych. ebay - wpisz silk cufflinks, kosztują jakieś grosze, znajdziesz dziesiątki rodzajów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 6 Wrzesień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2023 Tassel loafers, brązowe, na gumowej podeszwie w okolicach 700-800 zł? Zostaje głównie Meermin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 14 Wrzesień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2023 Gdzie zamówić 20-30 koszul OCBD w trzech rozmiarach M, L, XL? Szukam po necie firmy z Tczewa - coś mi chodzi po głowie, że tam była taka szwalnia - ale bez skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 14 Wrzesień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2023 9 minut temu, Awopiotr napisał: Gdzie zamówić 20-30 koszul OCBD w trzech rozmiarach M, L, XL? Szukam po necie firmy z Tczewa - coś mi chodzi po głowie, że tam była taka szwalnia - ale bez skutku. Może chodzi Ci o markę Vel Venti (http://www.koszulanawymiar.pl/kontakt)? Firma z Elbląga czyli niedaleko Tczewa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 14 Wrzesień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2023 Tak, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi