Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zrozumiałem, że chodzi o klejone buty z pawilonów na Nowym Świecie (np. od Kamińskiego). Cen takiego obuwia nie znam, ale wydają się budżetowo prawdopodobne.

Tylko zupełnie nie wiem po co mi miałyby być takie buty :) Dla przykładu auto Kia jeździ, pewnie się specjalnie nie psuje, a gdyby mnie było stać to wybrałbym np. Jaguara - w każdym przypadku pewnie nie doczekałbym sprawdzenia, który jest zakupem "na lata". Przy zakupach dóbr "luksusowych" nie kierujemy się wyłącznie pragmatyzmem, ale zdecydowanie najczęściej emocjami jakie wywołują. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

A czy część z nich to shoepassion jeśli wolno zapytać?

Nie - nie oceniam butów Shoepassion, gdyż ich nie mam. W moim off topicu chodziło o przeciwstawienie się tym spośród Kolegów, którzy twierdzą, że rozpadanie się butów szytych ramowo na skórzanej niepodzelowanej podeszwie po kilku miesiącach jest normalne.

Opublikowano

@lubo69 - a szczególnie z otwartym kanałem szycia, co zostało uznane za zbrodnię. Zgodzić się trzeba, że kanały są różnej głębokości i przy płytszym schowaniu szwu ryzyko jego przetarcia jest większe (co nie musi automatycznie powodować rozwarstwienia podeszwy). 

Opublikowano

W sprawie otwartego kanału szycia... Alfred Sargent, dopiero po dwóch latach intensywnego użytkowania po dziurawych chodnikach i ostrych asfaltach nadszedł czas na wymianę podeszwy (nic się nie rozeszło, ale po prostu krupon się przetarł, a oryginalne szyw jak widać trzymały się dobrze):

Dodam jako ciekawostkę (w nawiązaniu do postu Stylemana o pięlęgnacji podeszew), że w żadnych butach nie stosowałem nigdy środków do pielęgnacji podeszew.

CRW_6164.jpg

Opublikowano

Wrzuciłem to zdjęcie z dzisiaj, żeby jedynie pokazać, że powstawanie szczelin/rozwarstwień jest rzeczą typową. Nie robiłem do tej pory fotek takim przypadkom, ale praktycznie nie ma firmy, w której by taki problem (mniejszy, lub większy) nie wystąpił. Kluczowe przy tym jest jedno. Jak buty są użytkowane i jak użytkownik stawia stopę.

edit :

Co do wygody butów się nie wypowiem, bo to sprawa indywidualna, ale skórę, przynajmniej w tej parze oceniam bardzo pozytywnie.

Opublikowano

Z postów eye_lipa i szewca24.pl (a obaj doskonale znają się na temacie) wynika, że nie ma żadnej reguły (oczywistą różnicę jakościową między Alfred Sargent i Prime Shoes pomijam).

Masa ciała, wady postawy, sposób chodzenia, rodzaj nawierzchni, wilgotność, sposób konserwacji i przechowywania, częstotliwość noszenia... To wszystko może skrócić lub wydłużyć czas użytkowania butów kilkukrotnie.

Według mnie temat do oczyszczenia i przeniesienia/wyodrębnienia.

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Reguły brak, bo... we francuskich rzemieślniczych butach z zakrytymi kanałami (Blake), po średnim użytkowaniu kanały się uchowały niemal nienaruszone, za to błyskawicznie, i do tego ukośnie, starły się obcasy ( w innych butach tego problemu nie mam). :-P

Opublikowano

Jako, że chciałabym pomóc użytkownikowi @Midlife-Crisis zaproponowałam bezpłatną wysyłkę butów do nas do Berlina aby nie tylko manager sklepu w Monachium ale również nasz szewc mógł te buty dokładnie obejrzeć i stwierdzić co się stało. 

Witam ponownie!

Należy się tutaj parę słów wyjaśnienia. Buty wysłałem do Berlina, chociaż byłem już zdecydowany na szybką naprawę. Jakichś błędów w sztuce się nie dopatrzyli. Zareagowali jednak stosunkowo szybko i zaproponowali mit ponowne przeszycie i podzelowanie na bardzo korzystnych warunkach. Mój wkład jest przy tym z pewnością nie większy, niż prowizoryczna naprawa u szewca za rogiem. 

Pisząc o problemach z butami byłem ciekaw doświadczeń i zdań forumowiczów. Nie miałem zamiaru za wszelką cenę dociekać się o reklamację. SP podeszło do sprawy w sposób, z jakiego jestem zadowolony. Użytkownikom, którzy się w toku dyskusji do SP zrazili, odradzam pochopną decyzję rezygnowania z własnych doświadczeń z tą marką. Możliwość indywidualnego zakupu w sklepie stacjonarnym poza przytłaczającym dla mnie otoczeniem galerii handlowych ma jednak często mało docenianą dodatkową wartość. Na korzyść SP mogę też zaświadczyć, że w forach niemieckojęzycznych nie znalazłem jednoznacznie negatywnych doświadczeń z obuwiem tej marki. Dla mnie buty w trakcie noszenia stawały się coraz wygodniejsze i wyglądały po każdym zabiegu pielęgnacyjnym coraz lepiej, dla tego trudno było mi je zdjąć. 

Mój nowy nabytek (czarne oxfordy) będę obserwował z podwójnym wyczuleniem. Na razie zdaje egzamin. 

• Oceniam pozytywnie 4