Skalpel Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Ad exemplum: Zdjęcie z bloga Macaroniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Jeżeli chodzi o te szwy które zaznaczył Skalpel to zaszewki piersiowe które służą do zebrania tkaniny w pasie i tym samym nadaniu wypukłości odcinkowi piersiowemu. Ich użycie to norma w większości nowoczesnych (circa od lat 60') systemów kroju. Jeżeli chcesz ich uniknąć to proponuję szycie w Anderson & Sheppard, są rzadko stosowane przez tą firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ard Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Tak, miałem na myśli zaznaczone przez Skalpela szwy, nieprecyzyjnie się wyraziłem, przepraszam. Przykład z bloga MT tu nie pasuje - zaszewka (dzięki, Ernestson) jest jedna, poprowadzona pod pachą, natomiast marynarka z mojego zdjęcia ma zaszewki w dwóch miejscach - zarówno tam, gdzie przykład z bloga, jak i w zaznaczonych przez Skalpela miejscach (czyli w połowie drogi między boczkiem a guzikami). Stąd moje zdziwienie. Tym większe, że zaszewka jest tak wyraźna, iż wydaje się wręcz wyżłobiona, nie wyszyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Tak, miałem na myśli zaznaczone przez Skalpela szwy, nieprecyzyjnie się wyraziłem, przepraszam. Przykład z bloga MT tu pasuje - zaszewka (dzięki, Ernestson) jest jedna, poprowadzona pod pachą, natomiast marynarka z mojego zdjęcia ma zaszewki w dwóch miejscach - zarówno tam, gdzie przykład z bloga, jak i w zaznaczonych przez Skalpela miejscach (czyli w połowie drogi między boczkiem a guzikami). Stąd moje zdziwienie. To co widać na zdjęciach Liverano wstawionych przez Skalpela to w tej chwili rzadko stosowany sposób krojenia (w RTW praktycznie niespotykany) który był popularny w latach 30. W tym wypadku nie było osobno ciętego boku tylko przód i bok były w jednym kawałku z zaszewką pod pachą. Żeby uzyskać odpowiednią wypukłość klatki piersiowej konieczne było rozciągnięcie materiału przez odpowiednie prasowanie. To coś w tym stylu tylko że z zaszewką bardziej pod pachą: Sposób który jest częściej stosowany obecnie to zaszewka piersiowa której konstrukcja wymusza cięcie boku osobno (na obrazku poniżej widać dlaczego). Taki krój pozwala na uzyskanie wypukłości na klatce piersiowej a jednocześnie wąskich bioder. Na tym rysunku widać też zaszewkę na klapie ale to akurat nie jest w tej chwili standard, szczególnie w RTW, więcej na jej temat (w różnych wariantach) w wątku http://www.forum.bespoke.pl/viewtopic.p ... w&start=50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ard Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Okej, dzięki za szczegółową odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszel Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Pytanie ogólne dotyczące jakości i wizualnych aspektów boat shoes. Sperry vs. Timberland? W które warto zainwestować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Jakość i aspekty wizualne na tym samym poziomie. W jedne i drugie warto zainwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Proponowałbym Sperry, jakość skóry używanej przez Timberland ostatnio mnie nieco rozczarowuje. Sperry są mięciutkie, świetnie się noszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirThomas Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Ja użytkuje od roku Timberlandy iszczerze mówiąc wyglądają i są bardzo porządne. Porównywałem wiele par boatsheosów i wg mnie najlepsze Timberlandy chociaż cena 400+ jest zniechęcająca ale masz je na bardzoo długo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszel Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Akurat cena jest bardzo podobna i tu i tu w sklepach które je oferują więc nie odczuję dużej różnicy. Zastanawia mnie tak miękka skóra u Sperry, czy przy noszeniu na gołą stopę będzie wygodniejsza od sztywniejszej Timberlanda. Myślałem o modelach: https://schaffashoes.pl/mokasyny-SPERRY ... erry,17797 https://schaffashoes.pl/mokasyny-SPERRY ... erry,20224 http://e-timberland.pl/timberland-class ... 6667.bhtml http://e-timberland.pl/timberland-class ... 8186.bhtml Zastanawia mnie również rozmiar. Tu kieruję pytania do Mr. Vintage który posiada Timbsy jak i lubo69 który, jak się mogę domyśleć z wypowiedzi, posiada Sperry . Długość mojej stopy to 28,5 cm stąd jakie rozmiary wybrać u poszczególnych producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Nie mam akurat boat shoes Timberland (mam Sperry), ale mam i miałem wiele par butów tej firmy - moim zdaniem są warte tyle, ile kosztują na wyprzedaży. Skóra chukka boots które niedawno kupiłem bardzo się marszczy. Kupiony niedawno w TKMaxx portfel wykonany jest z bardzo cieniutkiej skóry i nie wyobrażam sobie jak mógł kosztować 400zł (a tyle kosztuje w salonie firmowym, sprawdzałem). Disclaimer: firmę bardzo lubię i nie uważam, że produkują kiepskie wyroby; według mnie są dość dobre, ale jak zobaczyłem skórzaną bomber jacket w regularnej cenie 4,5k PLN... Fajna, warta może tysiąc pińcet góra. Edit po poście miszela: moje Sperry noszę na gołą stopę, mam bardzo wrażliwą i cienką skórę, buty miałem na sobie 20+ razy - równie dobrze mógłbym nosić na stopach irchowe rękawiczki, myślę że mógłbym w tych butach spać po całym dniu noszenia. U mnie stopa 272mm, kupiłem 8UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 Akurat cena jest bardzo podobna i tu i tu w sklepach które je oferują więc nie odczuję dużej różnicy. Zastanawia mnie tak miękka skóra u Sperry, czy przy noszeniu na gołą stopę będzie wygodniejsza od sztywniejszej Timberlanda. Myślałem o modelach: https://schaffashoes.pl/mokasyny-SPERRY ... erry,17797 https://schaffashoes.pl/mokasyny-SPERRY ... erry,20224 http://e-timberland.pl/timberland-class ... 6667.bhtml http://e-timberland.pl/timberland-class ... 8186.bhtml Zastanawia mnie również rozmiar. Tu kieruję pytania do Mr. Vintage który posiada Timbsy jak i lubo69 który, jak się mogę domyśleć z wypowiedzi, posiada Sperry . Długość mojej stopy to 28,5 cm stąd jakie rozmiary wybrać u poszczególnych producentów? Timberland również ma miękkie skóry, choć i to zależy od modelu czy nawet egzemplarza. Z moich obserwacji wynika, że skóry Timberlanda są grubsze, co zapewne wpłynie na dłuższą żywotność. Ale zgadzam się również z poprzednikiem, że jakość skór Timberlanda w ostatnich sezonach spadła, ale moim zdaniem dotyczy to skór zamszowych. Wadą niektórych modeli Sperry jest to, że w środku częściowo wykończone są płótnem, co przy noszeniu na gołą stopę jest sporą wadą - przykry zapach powstanie dość szybko i trudno będzie go usunąć. Na szczęście nie dotyczy to każdego modelu. Z Timberlandów musisz mieć 10,5 US. Ten pierwszy model Sperry, to płótno, więc wybij sobie z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 Jeżeli chcesz kupić w miarę dobre i tanie boat shoes to szczerze polecam portugalską firmę STORM. Katuję ich buty ostatnio prawie codziennie (noszone na gołą stopę) i jestem z nich mega zadowolony. Skóra nie jest cieńka, bardzo miękka. Widać dbałośc o detale, i jak do tej pory nie zauważyłem drastycznego marszczenia się skóry (trzymane na prawidłach). Tak jak napisał któryś z przedmówców, moje są tak wygodne że mógłbym w nich spać. W ogóle nie czuję żeby noga się w nich pociła (czego np. nie mogę powiedzieć o moich butach Loake). A cena naprwdę przystępna bo ok. 170zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 Ja mam boat shoes Timberlanda od 2 lat (kupione na wyprzedaży), noszę zarówno na gołą stopę, jak i na skarpetkę, nie mogę narzekać, wygodne od pierwszego założenia, ale dziś to kupiłbym tak polecanego tutaj Storma (ze względu na cenę i pozytywne opinie). Sperry nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnson Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 Jestem tu nowy wiec chciałbym się serdecznie przywitać ze wszystkimi Forumowiczami !!!!! Mam takie pytanko : kupiłem ostatnio piękny jasno-szary garnitur z Vistuli i chciałbym Was zapytać w zestawieniu z jaką koszulą i krawatem mogę go ubrać ?? ( + czarne buty i czarny pasek) Z góry dziękuje . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 Są setki kombinacji. Na pewno biała czy błękitna koszula i np. granatowy czy bordowy krawat zagra. Unikaj czarnej koszuli bo nie jest to klasyczny kanon elegancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszel Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 Z Timberlandów musisz mieć 10,5 US. Nie wiem czy to dobre porównanie ale jeśli chodzi o buty typowo casualowe to w Chuck Taylorach od Conversa mam 9 i wydają sie jeszcze minimalnie za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 Z Timberlandów musisz mieć 10,5 US. Nie wiem czy to dobre porównanie ale jeśli chodzi o buty typowo casualowe to w Chuck Taylorach od Conversa mam 9 i wydają sie jeszcze minimalnie za duże. Ze Sperry proponowałbym Ci 9UK do rozchodzenia lub 9,5UK z klauzulą, że będziesz musiał zacieśnić trochę rzemienie kiedy buty się rozejdą. Zwróć uwagę, że Mr. Vintage proponuje 10,5US, nie UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszel Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 A może Sebago? Widziałem że te obuwie też było tu chwalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 Czy len jest obrabiany w różny sposób (i jak to poznać) i w zależności drapie lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 To jeszcze zależy na co ten len ma być (koszule, garnitur...). Nie wiem czy to zależy od obróbki, ale przede wszystkim są lny różnej jakości (choć len ze swojej natury jest bardziej siermiężny niż inne surowce, ale gdyby taki nie był to nie dało by się z niego tkać luźnych tkanin). No i są różne mieszanki lnu z innymi surowcami (stąd pytanie o przeznaczenie). A jak poznać czy drapie - może pomacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 Z Timberlandów musisz mieć 10,5 US. Nie wiem czy to dobre porównanie ale jeśli chodzi o buty typowo casualowe to w Chuck Taylorach od Conversa mam 9 i wydają sie jeszcze minimalnie za duże. Zależy czy jest to "dziewiątka" w rozmiarówce brytyjskiej czy amerykańskiej. W przypadku Timberlanda masz ułatwioną sprawę, bo ich sklep internetowy podaje dla każdego rozmiaru długość w centymetrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 Kupiłem ostatnio koszulę, napaliłem się jak głupi że 100% len i do tego krój taki jak szukałem w przymierzalni albo nie poczułem że drapie albo nie myślałem o tym w każdym razie na gołe ciało można się w niej wściec. Z drugiej strony mam spodnie 65%len 25%bawełna i choć bardzo się starałem nie sposób podrapać się nimi. Nawet specjalnie włożyłem rękę w nogawkę aby sprawdzić czy to nie skóra od pasa w dół nie jest jakaś ekstremalnie twarda. Splot i przepuszczalność wyglądają na zbliżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 27 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2012 Wypierz ten len, najlepiej z jakimś zmiękczaczem (np.: lenor) - u mnie efekt drapania ustąpił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 28 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2012 Z drugiej strony mam spodnie 65%len 25%bawełna i choć bardzo się starałem nie sposób podrapać się nimi. To pewnie dzięki 10% Nicości w składzie spodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi