lubo69 Napisano 15 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2023 Bo przechodzili te same szkolenia co rzeczoznawcy obuwia, którzy mają w szablonie ekspertyzy na stałe wpisane „buty niewłaściwie użytkowane”. Zero odpowiedzialności, w razie czego zawsze winny jest klient. Unikam sklepów internetowych, które nie podają przepisu prania danego produktu. Bawełna prana tylko chemicznie lub biały T-shirt na max. 30 stopni bez wirowania to sygnał, że producent sprzedaje ściemę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2023 9 godzin temu, Coven napisał: Panowie, pytanie odnośnie prania. Dlaczego niektórzy producentów zabraniają prać np. lnianych bądź bawełnianych spodni w pralce, przewidując jedynie pranie chemiczne? Rozumiem taki zakaz w przypadku delikatnych materiałów, ale takie bawełniane spodnie? Nie ma to żadnego uzasadnienia. Albo nie potrafią wyprodukować porządnych spodni, albo mocno przesadzają w metce. Dobrą bawełnę można prac i w 60 C, i nic jej się nie dzieje. Kiedyś koszule się - dosłownie - gotowało, i nie było problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 15 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2023 Może chodzić o użyte barwniki, albo materiały są na tyle słabe, że nie wytrzymają pralki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coven Napisano 15 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2023 Ja tu nawet nie mówię o producentach - krzakach, ale widzę takie oznaczenia na SuSu czy rodzimej poszetce. Trochę mnie to niepokoi, gdyż w razie chęci odświeżenia czy chociażby usunięcia jakiegoś prostego zabrudzenia jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 15 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2023 W Łodzi jest taka pralnia, której właścicielka cechuje się ponadprzeciętną etyką zawodową. Kiedyś zaniosłem do konsultacji nowe jasne jeansy Jacob Cohen; skład: 50% wełna, 50% bawełna, dry clean only. Pytałem, czy mogę prać samemu, bo jeśli nie, to oddaję do sklepu. Właścicielka obejrzała i powiedziała: wyda pan na pranie u mnie dwa razy tyle co na spodnie, a one się bardziej zniszczą od mojej chemii niż od prania ręcznego. Spodnie są bodaj po siódmym praniu w pralce (program do wełny), zero śladów zużycia. 5 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub84 Napisano 15 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2023 Jakie macie doświadczenia z praniem spodni bawełnianych od Macaroniego w pralce (w trybie pranie ręczne na 30 stopni)? Spełniły się apokaliptyczne wizje producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 15 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2023 Godzinę temu, Jakub84 napisał: Jakie macie doświadczenia z praniem spodni bawełnianych od Macaroniego w pralce (w trybie pranie ręczne na 30 stopni)? Spełniły się apokaliptyczne wizje producenta? Prałem ich czinosy Porto z 3 czy 4 krotnie, nie widzę zmian w materiale i wymiarach chociaż metka chyba pozwala na pranie w pralce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2023 6 minut temu, papiez_ napisał: Prałem ich czinosy Porto z 3 czy 4 krotnie, nie widzę zmian w materiale i wymiarach chociaż metka chyba pozwala na pranie w pralce Akurat te spodnie nie mają w ogóle opisu pielęgnacji na ichniejsze stronie, ale w pozostałych modelach bawełnianych stoi: Prać wyłącznie w pralni chemicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub84 Napisano 16 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2023 12 godzin temu, Velahrn napisał: Akurat te spodnie nie mają w ogóle opisu pielęgnacji na ichniejsze stronie, ale w pozostałych modelach bawełnianych stoi: Prać wyłącznie w pralni chemicznej. Właśnie nie o chinosy mi chodziło (przepraszam, nie doprecyzowałem). W Macaronim słyszałem, że gurt i zakładki się zdeformują. Zastanawia mnie jedno: tego typu fasony były popularne „przed wojną”, a wtedy nikt nie nosił ich do pralni chemicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 16 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2023 Kiedyś obejrzałem to: https://www.gentlemansgazette.com/how-to-wash-a-suit-at-home/ i postanowiłem spróbować na jakichś starszych flanelowych wełnianych spodniach i płaszczu żony z sieciówki. Efekt był zaskakujący: ubrania wyprały się świetnie, żadnych zniszczeń, nie skurczyły się. Będę eksperymentował dalej, może nawet z garniturami. Jak coś zniszczę to dam znaćSwetry już od dawna piorę w pralce. Jeden warunek: max 30 stopni i najsłabsze wirowanie tylko żeby odciekły z nadmiaru wody i nie wyciągały się przy suszeniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 16 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2023 Gdzie wysłać żonę po pierwszą marynarkę MTM? Chciałaby z szarego tweedu, a po 2 latach poszukiwań wśród damskich RTW nie udało jej się znaleźć takiej która by była z dobrych materiałów, ładna i dobrze na niej leżała. Ja z kolei nie znam miejsc gdzie dobrze szyją dla pań Najlepiej w Warszawie, ale możemy też zrobić wycieczkę jeśli będzie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 26 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2023 Na szybko potrzebuję młodemu kupić porządne koszule.Gdzie w Trójmieście od ręki takie cudo dostanę?Plan jest na Bytom w centrum wyprzedaży na Kowalach oraz na Kilińskiego we Wrzeszczu - Nie tylko dla Gentelmenów. Berg zdecydowanie odpada. Gdzieś jeszcze jest szansa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 26 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2023 1 godzinę temu, kanapa napisał: Na szybko potrzebuję młodemu kupić porządne koszule. A "młody" to syn (w jakim wieku?) czy pan młody, który się obudził tuż przed ślubem (jedno nie wyklucza drugiego )? Synowi w wieku 9 lat ostatnio przyzwoitą białą koszulę kupowałem w Zarze (100% bawełna miła w dotyku, brak udziwnień stylistycznych). Dla dzieciaka w takim wieku ogólnie nie jest łatwo o białą koszulę. Jeżeli w wieku dojrzałym, to pewnie jest w Trójmieście P&C albo van Graaf, gdzie niektóre (czytać metki) koszule będą pewnie lepsze od tych z Bytomia (nie jestem szczególnym fanem, zwykle słabo się prasują) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 26 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2023 Młody to student który wylądował na kilka tygodni u sponsorów.Fakt że ostatnia jego koszula z Bytomia (two-ply) to gnieciuch straszny ale wytrzymała dwa lata prac dorywczych w gastro. Dzięki za tipy - sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 28 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2023 Miał ktoś styczność ze spodniami chino Pruchnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 28 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2023 Kiedyś, dawno temu miałem chino Próchnik (były spoko), ale o Pruchniku nie słyszałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 28 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2023 1 godzinę temu, pablocito napisał: Kiedyś, dawno temu miałem chino Próchnik (były spoko), ale o Pruchniku nie słyszałem. Też nie słyszałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gisch Napisano 29 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2023 W dniu 16.12.2023 o 09:57, Jakub84 napisał: Właśnie nie o chinosy mi chodziło (przepraszam, nie doprecyzowałem). W Macaronim słyszałem, że gurt i zakładki się zdeformują. Zastanawia mnie jedno: tego typu fasony były popularne „przed wojną”, a wtedy nikt nie nosił ich do pralni chemicznej Kluczowa sprawa to usztywnienia - kiedyś wszystko było płócienne i przyszywane do materiału głównego, teraz królują klejonki (również najczęściej tak jest gdy garnitur, którego spodnie są elementem opisywany jest jako full canvas). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quakeplayer123 Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 Proszę państwa, swoim poprzednim wpisem wywołałem niemałą kłótnię za co serdecznie przepraszam (smoking na wesele, klapy w szpic czy szałowe itd.) ale cały czas nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Czy możecie polecić salon w Warszawie gdzie warto się udać po tenże smoking ALE NIE ZA MILIONY? Cena Buczysnkiego (~8k) jest dla mnie zbyt wysoka. Co powiecie o macaroni tomato? A może najrozsądniejszym wyborem jest właśnie suitsupply? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmal Napisano 31 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2023 Gdzie wysyłkowo podzeluję buty w rozsądnej cenie? Kiedyś zelowałem w wielki shoe ale odjechali cenowo i płacenie ponad 300 zł za przyklejenie kawałka gumy to już absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 31 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2023 @lukmaljeśli chodzi o zelowanie to mogę polecić Ci mojego Szewca ( Wałcz ) , ostatnio płaciłem coś koło 50 zł z tym że przynosiłem własne zelówki ( akurat spodobał mi się jakiś Vibram ) . Sprawdzę ceny i mogę to ogarnąć wysyłkowo , dużo masz tych butów do zrobienia ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń Skąd brałeś podeszwy Vibram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 6 minut temu, kanapa napisał: Skąd brałeś podeszwy Vibram? dlaszewca.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmal Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń W dniu 31.12.2023 o 11:15, Szydlowsky napisał: @lukmaljeśli chodzi o zelowanie to mogę polecić Ci mojego Szewca ( Wałcz ) , ostatnio płaciłem coś koło 50 zł z tym że przynosiłem własne zelówki ( akurat spodobał mi się jakiś Vibram ) . Sprawdzę ceny i mogę to ogarnąć wysyłkowo , dużo masz tych butów do zrobienia ? Wielkie dzięki za chęć pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TobyNartowski Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Kupiłem Meerminy na black friday i do tego dobrałem podobny kolorystycznie pasek w Blank Belts. Niestety pasek trochę odbiega od koloru butów. Stąd pytanie: czy warto barwić pasek w taki sposób, żeby zbliżyć go odcieniem do butów? Robił ktoś coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi