Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Bo przechodzili te same szkolenia co rzeczoznawcy obuwia, którzy mają w szablonie ekspertyzy na stałe wpisane „buty niewłaściwie użytkowane”. Zero odpowiedzialności, w razie czego zawsze winny jest klient.

Unikam sklepów internetowych, które nie podają przepisu prania danego produktu. Bawełna prana tylko chemicznie lub biały T-shirt na max. 30 stopni bez wirowania to sygnał, że producent sprzedaje ściemę.

• Like 4

9 godzin temu, Coven napisał:

Panowie, pytanie odnośnie prania.

Dlaczego niektórzy producentów zabraniają prać np. lnianych bądź bawełnianych spodni w pralce, przewidując jedynie pranie chemiczne? Rozumiem taki zakaz w przypadku delikatnych materiałów, ale takie bawełniane spodnie?

Nie ma to żadnego uzasadnienia.

Albo nie potrafią wyprodukować porządnych spodni, albo mocno przesadzają w metce.

Dobrą bawełnę można prac i w 60 C, i nic jej się nie dzieje. Kiedyś koszule się - dosłownie - gotowało, i nie było problemu.

• Oceniam pozytywnie 1

W Łodzi jest taka pralnia, której właścicielka cechuje się ponadprzeciętną etyką zawodową. Kiedyś zaniosłem do konsultacji nowe jasne jeansy Jacob Cohen; skład: 50% wełna, 50% bawełna, dry clean only. Pytałem, czy mogę prać samemu, bo jeśli nie, to oddaję do sklepu. Właścicielka obejrzała i powiedziała: wyda pan na pranie u mnie dwa razy tyle co na spodnie, a one się bardziej zniszczą od mojej chemii niż od prania ręcznego. Spodnie są bodaj po siódmym praniu w pralce (program do wełny), zero śladów zużycia.

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 3

Godzinę temu, Jakub84 napisał:

Jakie macie doświadczenia z praniem spodni bawełnianych od Macaroniego w pralce (w trybie pranie ręczne na 30 stopni)? Spełniły się apokaliptyczne wizje producenta?

Prałem ich czinosy Porto z 3 czy 4 krotnie, nie widzę zmian w materiale i wymiarach chociaż metka chyba pozwala na pranie w pralce ;)

6 minut temu, papiez_ napisał:

Prałem ich czinosy Porto z 3 czy 4 krotnie, nie widzę zmian w materiale i wymiarach chociaż metka chyba pozwala na pranie w pralce ;)

Akurat te spodnie nie mają w ogóle opisu pielęgnacji na ichniejsze stronie, ale w pozostałych modelach bawełnianych stoi:

Prać wyłącznie w pralni chemicznej.

12 godzin temu, Velahrn napisał:

Akurat te spodnie nie mają w ogóle opisu pielęgnacji na ichniejsze stronie, ale w pozostałych modelach bawełnianych stoi:

Prać wyłącznie w pralni chemicznej.

Właśnie nie o chinosy mi chodziło (przepraszam, nie doprecyzowałem). 
W Macaronim słyszałem, że gurt i zakładki się zdeformują. Zastanawia mnie jedno: tego typu fasony były popularne „przed wojną”, a wtedy nikt nie nosił ich do pralni chemicznej :-) 

Kiedyś obejrzałem to: https://www.gentlemansgazette.com/how-to-wash-a-suit-at-home/ i postanowiłem spróbować na jakichś starszych flanelowych wełnianych spodniach i płaszczu żony z sieciówki. Efekt był zaskakujący: ubrania wyprały się świetnie, żadnych zniszczeń, nie skurczyły się. Będę eksperymentował dalej, może nawet z garniturami. Jak coś zniszczę to dam znać
Swetry już od dawna piorę w pralce. Jeden warunek: max 30 stopni i najsłabsze wirowanie tylko żeby odciekły z nadmiaru wody i nie wyciągały się przy suszeniu.

• Like 2

Gdzie wysłać żonę po pierwszą marynarkę MTM? Chciałaby z szarego tweedu, a po 2 latach poszukiwań wśród damskich RTW nie udało jej się znaleźć takiej która by była z dobrych materiałów, ładna i dobrze na niej leżała. Ja z kolei nie znam miejsc gdzie dobrze szyją dla pań :)

Najlepiej w Warszawie, ale możemy też zrobić wycieczkę jeśli będzie warto.

• 2 weeks later...
1 godzinę temu, kanapa napisał:

Na szybko potrzebuję młodemu kupić porządne koszule.

A "młody" to syn (w jakim wieku?) czy pan młody, który się obudził tuż przed ślubem (jedno nie wyklucza drugiego :-) )?

Synowi w wieku 9 lat ostatnio przyzwoitą białą koszulę kupowałem w Zarze (100% bawełna miła w dotyku, brak udziwnień stylistycznych). Dla dzieciaka w takim wieku ogólnie nie jest łatwo o białą koszulę.

Jeżeli w wieku dojrzałym, to pewnie jest w Trójmieście P&C albo van Graaf, gdzie niektóre (czytać metki) koszule będą pewnie lepsze od tych z Bytomia (nie jestem szczególnym fanem, zwykle słabo się prasują)

W dniu 16.12.2023 o 09:57, Jakub84 napisał:

Właśnie nie o chinosy mi chodziło (przepraszam, nie doprecyzowałem). 
W Macaronim słyszałem, że gurt i zakładki się zdeformują. Zastanawia mnie jedno: tego typu fasony były popularne „przed wojną”, a wtedy nikt nie nosił ich do pralni chemicznej :-) 

Kluczowa sprawa to usztywnienia - kiedyś wszystko było płócienne i przyszywane do materiału głównego, teraz królują klejonki (również najczęściej tak jest gdy garnitur, którego spodnie są elementem opisywany jest jako full canvas).

• Oceniam pozytywnie 1

Proszę państwa, swoim poprzednim wpisem wywołałem niemałą kłótnię za co serdecznie przepraszam (smoking na wesele, klapy w szpic czy szałowe itd.) ale cały czas nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Czy możecie polecić salon w Warszawie gdzie warto się udać po tenże smoking ALE NIE ZA MILIONY? Cena Buczysnkiego (~8k) jest dla mnie zbyt wysoka. Co powiecie o macaroni tomato? A może najrozsądniejszym wyborem jest właśnie suitsupply?

@lukmaljeśli chodzi o zelowanie to mogę polecić Ci mojego Szewca  ( Wałcz ) , ostatnio płaciłem coś koło 50 zł z tym że przynosiłem własne zelówki ( akurat spodobał mi się jakiś  Vibram ) . Sprawdzę ceny i mogę to ogarnąć wysyłkowo , dużo masz tych butów do zrobienia ? 

• Like 2

W dniu 31.12.2023 o 11:15, Szydlowsky napisał:

@lukmaljeśli chodzi o zelowanie to mogę polecić Ci mojego Szewca  ( Wałcz ) , ostatnio płaciłem coś koło 50 zł z tym że przynosiłem własne zelówki ( akurat spodobał mi się jakiś  Vibram ) . Sprawdzę ceny i mogę to ogarnąć wysyłkowo , dużo masz tych butów do zrobienia ? 

Wielkie dzięki za chęć pomocy.