SeraFinn Napisano 29 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2022 E tam "zbroja a'la lata 80" jeszcze trochę a wróci do łask, pewnie lekko zmieniona ale jednak - moda jak koło toczy się z pewnymi wybojami na drodze. Jak się obawiasz jakości krawca to może, poproś o zrobięnie kilku jego gotowych prac i pokaż na forum to pewnie zostaną pozytywnie, lub nie ocenione przez osoby dobrze obeznane w temacie - oczywiście nie w odniesieniu ad personam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 30 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2022 23 godziny temu, SeraFinn napisał: E tam "zbroja a'la lata 80" jeszcze trochę a wróci do łask, pewnie lekko zmieniona ale jednak - moda jak koło toczy się z pewnymi wybojami na drodze. Jak się obawiasz jakości krawca to może, poproś o zrobięnie kilku jego gotowych prac i pokaż na forum to pewnie zostaną pozytywnie, lub nie ocenione przez osoby dobrze obeznane w temacie - oczywiście nie w odniesieniu ad personam. Zalozylem wątek w mojej sprawie coby tu nie śmiecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 5 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2022 Jak przechowujecie koszulki polo żeby dobrze wyglądały po wyjęciu z szafy i założeniu? W szczególności chodzi mi o falowanie kołnierzyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 5 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2022 Ja trzymam na szerokich wieszakach, żeby nie wypchać ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 5 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2022 Trzymam złożone w szufladzie i przed założeniem prasuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wectra Napisano 5 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2022 Po pracowaniu zapinam górny guzik i składam do szuflady. Wysłane z mojego MRD-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 5 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2022 Ja składam w kostkę, chowam w szafie i godzę się z tym że wyglądam jak fleja. Na wieszaki nie mam miejsca a prasowanie przed założeniem czasu. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 5 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 5 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2022 Ja mam kilkadziesiąt koszulek polo, na wieszanie wszystkich nie ma miejsca. Prasowanie mam wyoutsource'owane raz na 2 tygodnie, więc potrzebuję sposobu żeby potem dobrze wyglądały po wyjęciu z szafy po 1-2 tygodniach. Do tych którzy składają w kostkę: jak składacie kołnierzyki żeby nie falowały? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 5 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2022 Klasyczne koszulki polo tak mają, że kołnierzyki falują. Rozwiązaniem jest kupowanie koszulek z koszulowym kołnierzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 5 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2022 29 minut temu, Servetch napisał: Rozwiązaniem jest kupowanie koszulek z koszulowym kołnierzem. Mniej lub wcale falują kołnierzyki w dzierganych (knitted) polówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 11 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2022 Cześć , pytanie do warszawiaków , co polecacie zobaczyć , ewentualnie gdzie zjeść w okolicach EXPO XXI , najprawdopodobniej będę w sobotę na kilka godzin w Warszawie . Będę autem ale zwiedzać chciałbym pieszo Pracownię Pana Januszkiewicza mam na liście 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 11 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2022 Muzeum Narodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2022 Muzeum Lotnictwa chyba, pozdro dla kumatych;) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 11 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2022 Bezszwowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KJGS Napisano 11 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2022 Hej, Ostatnio będąc w TK Maxie natknąłem się na bardzo ładny garnitur, lniano-bawełniany - idealny na lato. Leżał na mnie świetnie, wymagał tylko delikatnych przeróbek. Jednak po zerknięciu na metkę zauważyłem, że podszewka garnituru składała się w 50% z poliestru. Z tego powodu zrezygnowałem z zakupu, no bo co mi po letnim garniturze, jak przez podszewkę nie będę w nim oddychał? Stąd pytanie: Jaka ilość poliestru w podszewce jest akceptowalna? Powiedzmy, że patrzymy nie tylko na garnitur letni, ale i też całoroczny/zimowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 11 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2022 8 godzin temu, Szydlowsky napisał: Cześć , pytanie do warszawiaków , co polecacie zobaczyć , ewentualnie gdzie zjeść w okolicach EXPO XXI , najprawdopodobniej będę w sobotę na kilka godzin w Warszawie . Będę autem ale zwiedzać chciałbym pieszo Pracownię Pana Januszkiewicza mam na liście 😉 Zamów sobie rękawiczki u Jamrozińskiego - jest otwarty do 15.00, od Januszkiewicza jakieś 20 minut piechotą. 200 zł za rękawiczki bespoke ze skory jelenia tu super okazja. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 12 godzin temu, KJGS napisał: Hej, Ostatnio będąc w TK Maxie natknąłem się na bardzo ładny garnitur, lniano-bawełniany - idealny na lato. Leżał na mnie świetnie, wymagał tylko delikatnych przeróbek. Jednak po zerknięciu na metkę zauważyłem, że podszewka garnituru składała się w 50% z poliestru. Z tego powodu zrezygnowałem z zakupu, no bo co mi po letnim garniturze, jak przez podszewkę nie będę w nim oddychał? Stąd pytanie: Jaka ilość poliestru w podszewce jest akceptowalna? Powiedzmy, że patrzymy nie tylko na garnitur letni, ale i też całoroczny/zimowy. Nikt Ci na to nie odpowie. Dla jednego akceptowalne będzie 5% dla innego 50%. Poliester szybko wysycha będzie też trwalszy, wiskoza coś tam oddycha. Pytanie czy w tym garniturze była pełna podszewka czy pół podszewka albo podszewka samych rękawów, bo w takich lniano-bawełnianych konstrukcjach często nie ma całej podszewki. Jak leżał świetnie, to zawsze też można było zlecić wymianę podszewki, co trudne nie jest. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 2 godziny temu, tryhp3 napisał: Jak leżał świetnie, to zawsze też można było zlecić wymianę podszewki, co trudne nie jest. Można też poprosić o usunięcie podszewki. Nie każdy krawiec chce się tego podjąć, ale warto szukać, bo to w ogóle rozwiązałoby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KJGS Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 3 godziny temu, tryhp3 napisał: Nikt Ci na to nie odpowie. Dla jednego akceptowalne będzie 5% dla innego 50%. Poliester szybko wysycha będzie też trwalszy, wiskoza coś tam oddycha. Pytanie czy w tym garniturze była pełna podszewka czy pół podszewka albo podszewka samych rękawów, bo w takich lniano-bawełnianych konstrukcjach często nie ma całej podszewki. Jak leżał świetnie, to zawsze też można było zlecić wymianę podszewki, co trudne nie jest. 44 minuty temu, Gocławianin napisał: Można też poprosić o usunięcie podszewki. Nie każdy krawiec chce się tego podjąć, ale warto szukać, bo to w ogóle rozwiązałoby problem. Podszewka była pełna. Jestem początkujący w kwestii elegancji, dlatego nawet nie przyszła mi do głowy myśl, że możliwe jest wymienienie lub pozbycie się podszewki w razie potrzeby. Na przyszłość będę pamiętał. Dziękuję serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 23 godziny temu, lubo69 napisał: Muzeum Lotnictwa chyba, pozdro dla kumatych;) 21 godzin temu, pablocito napisał: Bezszwowego Innych odpowiedzi się nie spodziewałem 🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 47 minut temu, KJGS napisał: Podszewka była pełna. Jestem początkujący w kwestii elegancji, dlatego nawet nie przyszła mi do głowy myśl, że możliwe jest wymienienie lub pozbycie się podszewki w razie potrzeby. Na przyszłość będę pamiętał. Dziękuję serdecznie. Można to zrobić, ale nie jest to całkowicie trywialna/tania przeróbka. Marynarki bez podszewki wykańczane są lepiej, tzn. szwy wewnętrzne wykańczane są w sposób estetyczny, co jest droższe. Po usunięciu podszewki krawiec też musi to poprawić, bo będzie brzydko wyglądać. Na pewno, jeśli garnitur był ładny i dobrze leżał, można rozważyć usunięcie podszewki, całkowite lub częściowe (zostawienie fragment w górnej części pleców). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KJGS Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 7 minut temu, mosze napisał: Można to zrobić, ale nie jest to całkowicie trywialna/tania przeróbka. Marynarki bez podszewki wykańczane są lepiej, tzn. szwy wewnętrzne wykańczane są w sposób estetyczny, co jest droższe. Po usunięciu podszewki krawiec też musi to poprawić, bo będzie brzydko wyglądać. Na pewno, jeśli garnitur był ładny i dobrze leżał, można rozważyć usunięcie podszewki, całkowite lub częściowe (zostawienie fragment w górnej części pleców). A jak to wygląda z podszewką w rękawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 Tego nie próbowałem, ale nie przypominam sobie, żeby poliestrowa podszewka w rękawie była dla mnie źródłem dyskomfortu, chociaż z drugiej strony zdecydowana większość moich marynarek ma jednak tę podszewkę wykonaną z lepszych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 Usunięcie podszewki z rękawów (nie ważne: poliestrowej, cupro, wiskoza, etc.) spowoduje, że rękaw nie będzie miał "poślizgu", czego konsekwencją z kolei będą pozaciągane w górę rękawy marynarki, z utrudnionym albo niemożliwym spadem. Usuwania podszewek z rękawów się nie praktykuje, natomiast czy można je zmienić z poliestrowych na inne, to już inna inszość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi