eightwonder Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 czy ktos moglby zweryfikowac prawdziwosc takiego twiedzenia: Każda tkanina wełniana oprócz wełny zawiera także domieszkę innych włókien. Jeżeli w składzie surowcowym tkaniny znajduje się więcej niż 50% wełny zaliczamy ją do tkanin wełnianych. Tkanina wełniana może posiadać w swoim składzie również 70% i 80% wełny, wszystko zależy od pozostałych surowców tzw. „polepszaczy” nadających połysk i wygląd tkaniny. Tkaniny typowo wełniane (100% wełny) nie nadają się na dodatki a zwłaszcza na muchy i krawaty â są gryzące, filcują a nade wszystko należy je czyścić chemicznie. oznaczaloby to, ze kupujac cos oznaczonego jako "welna" moze byc nia tylko w polowie. prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 czy ktos moglby zweryfikowac prawdziwosc takiego twiedzenia: Każda tkanina wełniana oprócz wełny zawiera także domieszkę innych włókien. Jeżeli w składzie surowcowym tkaniny znajduje się więcej niż 50% wełny zaliczamy ją do tkanin wełnianych. Tkanina wełniana może posiadać w swoim składzie również 70% i 80% wełny, wszystko zależy od pozostałych surowców tzw. „polepszaczy” nadających połysk i wygląd tkaniny. Tkaniny typowo wełniane (100% wełny) nie nadają się na dodatki a zwłaszcza na muchy i krawaty â są gryzące, filcują a nade wszystko należy je czyścić chemicznie. oznaczaloby to, ze kupujac cos oznaczonego jako "welna" moze byc nia tylko w polowie. prawda? Zwykle jest podana zawartość wełny w wełnie czyli np. 100%. Jeśli jest podane 100%, to jest tam pewnie 100%, a nie 50%. Nie znam przepisów, które normują zawartość wełny w tkaninie po przekroczeniu której możemy mówić o "tkaninie wełnianej". To, że wełniane produkty czyści sie chemicznie tez nie jest dla mnie zaskoczeniem. Krawaty wełniane, które mam są z dodatkiem jedwabiu (o ile się nie mylę), więc nie wiem czy robi się ze 100% wełny, ale sądzę, że tak. W czym problem? Czyje to stwierdzenie? Sprzedawcy, który zachwala wełnę z poliestrem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 sprzedawcy, który piszac "material : welna" wyslal 60% welny i 40% poliestru. gra o pietruszke, bo tylko o koszta wysylki. jestem tylko ciekaw, czy brak opisu "100%" moze oznaczac, ze jest jej tam tylko 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 sprzedawcy, który piszac "material : welna" wyslal 60% welny i 40% poliestru. gra o pietruszke, bo tylko o koszta wysylki. jestem tylko ciekaw, czy brak opisu "100%" moze oznaczac, ze jest jej tam tylko 50% Tak to własnie brzmiało. Poproś go, żeby Ci wysłał podstawę prawna swojego twierdzenia - dzieki temu my też sie czegos nauczymy. Zauważ, że w swoim wywodzie pisał o "tkaninie wełnianej", która może miec domieszki, a na aukcji napisał "wełna", co sugeruje brak domieszek. Uczciwi sprzedawcy w kategorii "materiał" piszą o np. 70% wełny i 30% poliestru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 Może chodzi o to? viewtopic.php?f=1&t=698&p=52790&hilit=Woolmark#p52790 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 Ja kiedyś miałem lepszy numer. Sprzedawca na Allegro handlował jedwabnymi szalikami (wyraźnie oznaczono skład jako jedwab) Po przyjściu paczki okazał się, że to czysty poliester (metki ze składem na zdjęciach z aukcji oczywiście nie było) Facet mi jeszcze bezczelnie wciskał, że w opisie chodziło mu o syntetyczny jedwab, a tak wogle to nie robi żadnej różnicy w użytkowaniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 Czy skórzane paski od zegarków się czymś pielęgnuje? Jakoś nigdy wcześniej o tym nie myślałem, ale ostatnio zapach paska po całym dniu chodzenia z nim zaczął mi przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 Tak jak każdą inną skórę. Co do zapachu tu jest poradnik jak odświeżyć pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 Dzięki - dokładnie o coś takiego mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 z zewnątrz jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 Do pielęgnacji zewnętrznej nada się krem do butów od Saphira (czarna wersja)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 to masz na myśli? http://multirenowacja.pl/balsam-do-skor ... aphir.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiem Lepiej Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Witam Mam marynarkę bez butonierki. Czy noszenie takiej marynarki jest błędem i powinienem jak najszybciej biec do krawca? Czy też nie będzie to niczym złym? Mnie to absolutnie nie przeszkadza i uważam że to w jakikolwiek sposób zmienia ogólny wygląd marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Witam Mam marynarkę bez butonierki. Czy noszenie takiej marynarki jest błędem i powinienem jak najszybciej biec do krawca? Czy też nie będzie to niczym złym? Mnie to absolutnie nie przeszkadza. Sam brak butonierki w żaden sposób jej nie dyskwalifikuje. Odpowiedz sam sobie, jak często byś nosił tam kwiatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiem Lepiej Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Kwiatka nosić w niej nie planowałem. Po prostu bardzo sporadycznie widuję marynarki bez butonierki, stąd moje wątpliwości. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Bez butonierki są tradycyjnie szyte damskie żakiety, stąd brak butonierki w męskim stroju sugeruje, że marynarka była szyta przez damskiego krawca. Niektórzy z towarzystwa będą za plecami chichotać, ale skoro to Panu nie przeszkadza, można taką marynarkę nosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Mnie to raz nie wpuścili na spotkanie, bo przyszedłem w marynarce z zaszytą butnonierką, więc takie rzeczy trzeba jak najbardziej poważnie traktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Mnie to raz nie wpuścili na spotkanie, bo przyszedłem w marynarce z zaszytą butnonierką, więc takie rzeczy trzeba jak najbardziej poważnie traktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Do pielęgnacji zewnętrznej nada się krem do butów od Saphira (czarna wersja)?Nie. Ciekaw jestem ile czasu masz już ten pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utrzymuje_mnie_żona Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 czemu się nie nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Mnie też interesuje temat pielęgnacji paska od zegarka. Mam jeden zegarek na skórzanym pasku, smarowałem go dubbinem, nieco przyciemniał, poza tym wydaje się dobrze odżywiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utrzymuje_mnie_żona Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 ja smarowałem pasek do spodni kremem Saphir a potem wypastowałem i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 do traktowania paska z zewnątrz polecam niebarwione kremy / balsamy - chyba że chcecie mieć pofarbowane od wewnątrz mankiety. Natomiast jeżeli pasek jest mocno zużyty z zewnątrz to do rozważenia są dwie opcje: 1. odrestaurowanie z malowaniem specjalna farba, jeżeli trzeba - np alkoholowe (dostępne wiecie gdzie) - tylko pytanie czy się to opłaca robić? 2. wyrzucenie ko kosza. Od wewnątrz paski "sklepowe" mają podszewkę zrobioną z cienkiej skóry i to jest element który , narażony na pot , wysiada pierwszy. Dobre rezultaty w czyszczeniu można uzyskać zwykłą gumką, albo jeszcze lepiej specjalną gumką do nubuku (dostępne tam samo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Do pielęgnacji zewnętrznej nada się krem do butów od Saphira (czarna wersja)?Nie. Ciekaw jestem ile czasu masz już ten pasek. Półtora roku. To istotne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Ja dobre rezultaty uzyskiwałem stosując do pasków do spodni, zegarkowych i portfeli bezbarwny krem do skór deliktanych. Minus tego kremu jest taki, że w przypadku czarnego koloru, powoduje jego wyblaknięcie. W przypadku uszkodzenia skóry albo kiedy kolor przez bezbarwny krem wyblakł, stosuję krem do renowacji z pigmentem. Jego plusem jest to, że bardzo szybko zasycha, jak farba, i nawet cienia zabrudzenia nie zostawia na białych mankietach w przypadku pasków do zegarków. Od wewnętrznej strony paski smaruje co jakiś czas tłuszczem Co do farbowania ubrań przez kolorowy krem, polecam jego nałożenie, a po lekkim wyschnięciu, szybkie szlifowanie ścierką z paroma kroplami wody. Wtedy nie barwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi