Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma sensu w tym momencie kupować garniturów typowo zimowych (flanele, grubsze wełny czesankowe). Lepiej poczekać na nową kolekcję (te ze starej w większości powrócą) i ocenić, czy nie pojawi się coś ciekawszego. Drugi argument - istnieje szansa, że w lipcu otworzy się outlet (w nim ostatnio królowały zimowe kolekcje).

Zatem sugeruję obecnie wybór dwóch letnich garniturów - np. taki "żelazny" zestaw:

http://eu.suitsupply.com/pl/suits/havana-niebieski-gładki/P4865.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Trendy-Havana

http://eu.suitsupply.com/pl/suits/havana-jasnoszary-gładki/P4867.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Trendy-Havana

oba wykonane z takiej samej letniej wełny, tylko w różnym kolorze - dobrze będą się łączyć.  

Hej,

Nurtuje mnie jedno pytanie, a mianowicie:

czy taka kamizelka - http://statics.suitsupply.com/images/products/Suits/zoom/Suits_Light_Grey_Plain_Havana_P4731_Suitsupply_Online_Store_1.jpg

w połączeniu z takim garniturem - http://eu.suitsupply.com/pl/suits/havana-jasnoszary-g%C5%82adki/P4867.html?cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Szary

to dobry pomysł na wesele kolegi? Czy może ta kamizelka obniża formalność stroju?

pozdrawiam

Ta kamizelka jest z dość grubego, zimowego materiału. Nie jest on formalny. Sam wzór i kolor według mnie byłyby dobrym wyborem. Natomiast nie wybrałbym tego jasnego garnituru, lepszy będzie granatowy. Jeżeli z jakiś powodów musi być jasny, to może lepiej model Lazio. Chodzi o to, że ten garnitur ani w kroju, ani w kolorze nie jest formalny.

Ta kamizelka jest z dość grubego, zimowego materiału. Nie jest on formalny. Sam wzór i kolor według mnie byłyby dobrym wyborem. Natomiast nie wybrałbym tego jasnego garnituru, lepszy będzie granatowy. Jeżeli z jakiś powodów musi być jasny, to może lepiej model Lazio. Chodzi o to, że ten garnitur ani w kroju, ani w kolorze nie jest formalny.

Które rodzaje garniturów z suit supply są bardziej formalne? Te z zakładki klasyczne? Zauważyłem, że wg rozmiarów są one mniej dopasowane niż te Trendy, a zależy mi żeby nie trzeba było mocno go przerabiać...

Szarość nie będzie pasowała na wesele?

Bardziej formalne są Lazio, York, Napoli, Athletic, Hartford, Livorono, La Spalla. Przy czym różnią się one stopniem dopasowania - można to sprawdzić w tabeli rozmiarów. Przykładowo Lazio jest chyba najbardziej dopasowany. Tak jasny garnitur nie do końca pasuje, chyba, że wesele odbędzie się w ogrodzie :). Czasami proponowane sa takie garnitury nawet dla panów młodych. Osobiście uważam, że na sam ślub (latem) to całkiem fajnie to wygląda, ale po zmierzchu lepszy byłby ciemny, szary też może być.

A propos ślubów, naszło mnie takie pytanie (jak zwykle o krawatach) - czy jakieś kolory/wzory/materiały krawatów będą bardziej formalne? Nie chodzi mi tutaj o róznicę między wełnianym knitem, a gładkim jedwabiem. Bardziej o to czy np. żakardowy granatowy jedwabny, będzie bardziej formalny niż diagonalny szary jedwabny. To przykład, bardziej interesuje mnie, czy możemy mówić o jakichś ustalonych regułach?

:shock:

ZającPoziomka - lepiej niż "Jaka to melodia" po jednej nutce... Poznałeś po czubkach?:)

Zastanawiają mnie te cordovanowe smugi na prawym bucie...

Nieważne - kto nie ryzykuje, nie pije szampana:)...

Za taką cenę...

Dobra, biorę.

Raczej nie będziesz rozczarowany jakością, bo z tego co wyczytałem w internecie buty dla Richard James robi najprawdopodobniej C&J. Poznałem, bo jakiś czas temu przeglądając internet znalazłem te buty w promocji i zastanawiałem się nad kupnem. Ten nietypowy pas bez otworu w środku zapada w pamięć.

Ma ktoś chinosy non-iron od CT - jak z ich jakością i czy jest jakaś różnica od tych iron? ;-)

Zdążyłem wyszukać, że spodnie CT są generalnie obszerne, ale mi to akurat pasuje. W kwestii rozmiarówki, to może jeszcze miał ktoś porównanie ze spodniami M&S regular fit (też generalnie obszernymi)?

Dzięki. Ale rozumiem, że mówimy o praktyce dla tych konkretnych spodni, nie o bawełnie non-iron i  iron w ogólności? Masz jeszcze jakieś spostrzeżenia? W opiniach użytkowników widziałem np. częste narzekania na za krótkie rozporki :-)

Cześć! Wiosna zbliża się nieuchronnie, a moja kurtka husky firmy pier one po ostatnim sezonie wygląda dość marnie (kosztowała 160 zł) - postanowiłem, że zainwestuję w nową. Przez ostatni rok, moje podejście do życia stało się trochę bardziej spragmatyzowane i wolę zapłacić trochę więcej i mieć lepszą jakość na dłużej. Mam 188 cm wzrostu, a moja waga waha się w granicach 78-82 kg, więc jestem szczupły (nie chudy) - rozmiar zazwyczaj 50. Chodzę w marynarkach, więc zależałoby mi na tym, aby kurtka była na tyle długa, żeby mi tę marynarkę zakryć, nie będąc przy okazji żaglem (tamtą kurtkę musiałem taliować). Przeglądając różne kurtki, spodobała mi się barbour liddesdale granatowa lub oliwkowa - cena jest jak dla mnie kosmiczna, ale jeśli miałaby być to kurtka na lata to byłbym w stanie tyle zapłacić. Jednak przeczytałem w kilku miejscach, że barbour obniżył jakość i kurtka starcza na 1-2 sezony, więc zmartwiłem się i stwierdziłem, że muszę zglębić temat. Znalazłem też tańszą alternatywę w postaci: http://sklepmiler.pl/pl/p/Miler-Quilted-Jacket-Olive-Green/905, ale z tego, co widzę, nie ma już rozmiarów. A może niewarto płacić tyle pieniędzy za taką kurtkę i lepiej kupić znowu coś za ok 200 zł w Vistuli albo jakimś tam innym Bytomiu. Z góry dziękuję za pomoc :)