Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Zobacz na allegro jak wyglądają wymiary- w aukcjach są podane. Nogawki często są wąskie.

Ok, wymiary dla mojego rozmiaru 42 z reguły się pokrywają, z małymi odchyleniami, ciekawe jest jednak to, że dla danej szerokości w biodrach nie ma różnych długości nogawek. Czy mały i... dobrze zbudowany Iksiński nie znajdzie nic dla siebie?  :?

Ok, wymiary dla mojego rozmiaru 42 z reguły się pokrywają, z małymi odchyleniami, ciekawe jest jednak to, że dla danej szerokości w biodrach nie ma różnych długości nogawek. Czy mały i... dobrze zbudowany Iksiński nie znajdzie nic dla siebie?  :?

Mały i dobrze zbudowany (jeżeli chodzi o obwód bioder) skróci spodnie. Inna sprawa, że w kolekcji z zeszłego roku ich spodnie slim-fit stały się rurkami i przy wcale nie tak szerokich łydkach nie byłem ich w stanie założyć. Z tym akurat nie da się już zrobić nic.

Witam wszystkich.Panowie mam pytanie.W styczniu/lutym szykuje mi sie impreza firmowa i chcialbym jakos dobrze wypaść.Mam srebrny garnitur i myslalem o zalozeniu do niego różowej muchy.Jakbym w tym wypadł?Co myslicie o tym pomysle?Jestem szczupły i mam 27 lat.Jesli mam wypasc smiesznie to zaloze krawat ale wolabym cos innego zalozyc.Dzieki za odpowiedz:)

Jeżeli ten garnitur jest rzeczywiście srebrny (a nie szary), to pytanie o skład jest chyba wtórne:-) A do srebrnego garnituru różowa mucha będzie pasować jak najbardziej.

Jeden z moich kolegów nazywał swój garnitur "srebrnym" mimo że faktycznie był to po prostu szary, miał on jednak spory dodatek jedwabiu (20%) i zapewne przez ten połysk i swoją niewiedze tak o nim mówił.

Panowie, w sklepie internetowym Mango wpadły mi w oko dwa garnitury:

1. http://shop.mango.com/fichaOutfit.faces?state=he_060_PL

2. http://shop.mango.com/fichaOutfit.faces?state=he_060_PL

oczywiście zamierzam poczekać do ewentualnych wyprzedaży, jednak czy w ogóle warto kupować w tym sklepie garnitur?

Jak Ci się podoba to w cenie wyprzedażowej bierz, ewentualnie możesz pomyśleć o wymianie podszewki.

W CT to wiem, że są większe, pytałem o TM Lewin - bo z tabeli TM Lewin wynika że ich 10 jest zbliżona rozmiarem do 6 w CT... No nic, zamówiliśmy rozmiar 8, jak przyjdą to napiszę czy dobrze wybraliśmy.

W zeszły piątek doszły 3 zamówione w TM Lewin damskie koszule. Niby wszystkie w rozmiarze 8, a każda inna... Jedna pasuje idealnie i odpowiada 34 z E. Berg czy Wólczanki, druga jest dobra w talii i w biuście, ale sporo za szeroka w ramionach. Trzecia jest trochę za obszerna, ale na razie ciężko ocenić czy jest za duża - ogólnie ma luźniejszy krój i być może po paru praniach kiedy się trochę skurczy, to będzie dobrze pasować. Wychodzi na to, że zamawianie z TM Lewin koszul damskich to jednak sporo większe ryzyko niż męskich. Jest więcej różnych krojów, więc łatwiej nie trafić z dopasowaniem, a zwroty/wymiana sporo (w porównaniu do ceny koszuli) kosztują.

Przy okazji chciałem napisać o ładnym zachowaniu Customer Service - gdzieś na dole strony TM Lewin jest napisane "Free EU Delivery". Jednak w koszyku po podaniu polskiego adresu wyskakuje 21 euro kosztów przesyłki. Napisałem do nich e-mail z zapytaniem, dlaczego przesyłka do naszego kraju kosztuje aż tyle, skoro Polska jest częścią EU. Odpisali mi,  "Our EU website states all free shipping is to Western Europe only" (co jest tylko częściową prawdą - w prawym górnym rogu strony jest tak faktycznie napisane, jednakże na dole strony piszą coś innego), ale " As a goodwill gesture on this one occasion we will honour free shipping". 

Witam serdecznie drogich forumowiczów!

Właśnie nabyłem kaszkiet z Harris Tweedu. Nakrycie było kilkukrotnie noszone, więc chciałbym je odświeżyć. W jaki sposób mogę wyczyścić zarówno materiał wierzchni jak i podszewkę bez zniszczenia czapki?

Nie wiem czy nie zostanę przepędzony przez innych użytkowników forum z tę poradę, ale ja to robię w ten sposób...

Potrzebne Ci będą: mydło "biały jeleń" + gąbka do mycia naczyń (bez tej "ostrej" strony/) + ciepła woda + kropelka płynu do naczyń. 

W gorącej wodzie rozpuść trochę mydła biały jeleń i płynu do naczyń. Następnie moczysz w tej "miksturze" gąbkę do mycia naczyń i szorujesz ruchami kolistymi. Pianę która zostanie na kaszkiecie lekko wyciśnij i zetrzyj wilgotną szmatką. Potem rozłóż nakrycie głowy na ręczniku i poczekaj aż samo wyschnie. Pod żadnym pozorem nie kładź na kaloryfer czy inne źródło ciepła. 

Nie wiem czy nie zostanę przepędzony przez innych użytkowników forum z tę poradę, ale ja to robię w ten sposób...

Potrzebne Ci będą: mydło "biały jeleń" + gąbka do mycia naczyń (bez tej "ostrej" strony/) + ciepła woda + kropelka płynu do naczyń. 

W gorącej wodzie rozpuść trochę mydła biały jeleń i płynu do naczyń. Następnie moczysz w tej "miksturze" gąbkę do mycia naczyń i szorujesz ruchami kolistymi. Pianę która zostanie na kaszkiecie lekko wyciśnij i zetrzyj wilgotną szmatką. Potem rozłóż nakrycie głowy na ręczniku i poczekaj aż samo wyschnie. Pod żadnym pozorem nie kładź na kaloryfer czy inne źródło ciepła. 

Dziękuję za radę ;) Rozumiem że mogę w ten sposób czyścić czapkę zarówno wewnątrz jak i od środka (podszewka)? Btw, czy inni forumowicze również potrafią dać mi jakieś wskazówki?

Panowie, w sklepie internetowym Mango wpadły mi w oko dwa garnitury:

1. http://shop.mango.com/fichaOutfit.faces?state=he_060_PL

2. http://shop.mango.com/fichaOutfit.faces?state=he_060_PL

oczywiście zamierzam poczekać do ewentualnych wyprzedaży, jednak czy w ogóle warto kupować w tym sklepie garnitur?

Odradzam!

Po natłuszczeniu skórzanej podeszwy, odczekaniu kilku dni na wchłonięcie owego specyfiku i ponownym użytkowaniu zauważyłem, że na jednym bucie na krawędzi powstał niewielki rant, tak jakby podeszwa rozmiękła od tłuszczu i pod naciskiem lekko się "rozeszła". Zauważył ktoś coś podobnego u siebie? Rant jest naprawdę minimalny, ale wyczuwalny dłonią.

Do pielęgnacji skórzanych podeszw nie służy tłuszcz, który ma właściwości rozmiękczające a chyba tego właśnie chcielibyśmy uniknąć. Są specjalne środki do tego np.: collonil sohlen tonic.

No właśnie. Czy ktoś zna jakąś alternatywę? O ile pamiętam, wszyscy polecamy wyłącznie Collonil Sohlen Tonic, niedostępny chyba nigdzie w realu, niedostępny w multirenowacji. Co ciekawe, o ile się nie mylę, przy całym ogromie asortymentu Saphir nie posiada środka przeznaczonego typowo do pielęgnacji skóry podeszwowej.