jabbero Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Koledzy, gdzie polecalibyście poszukać dobrych chinosów? Chodzi mi o sklepy stacjonarne. Kilka par na sezon ponieważ chciałbym odpocząć od jeansów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Koledzy, gdzie polecalibyście poszukać dobrych chinosów? Chodzi mi o sklepy stacjonarne. Kilka par na sezon ponieważ chciałbym odpocząć od jeansów. Dockers. Do kupienia w p&c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabbero Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 bigbadwoof - gdzie twój avatar ? Nabliższy sklep mam w Krakowie... Jakieś inne "miejscówki" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Uwagi terminologiczne dot. dyskusji o zapięciach koszul: a) to nie jest "plisa", tylko listwa guzikowa, która może być kryta lub nie. to nie są "spinki", tylko guziki jubilerskie. Spinki "spinają" (np. mankiety koszuli), natomiast guziki jubilerskie się "wpina" (koszula frakowa nie jest rozcięta z przodu, jak zwykłe koszule, tylko z tyłu). Z przodu ma ona tylko dziurki w gorsie służące do wpięcia guzików jubilerskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Czy na zmarszczki na mankietach koszuli da się jeszcze coś poradzić? (chodzi mi coś takiego jak poniżej - na fotce słabo wyszło, na żywo niestety wygląda gorzej) To moja ulubiona błękitna koszula i trochę szkoda mi ją wywalać... Obawiam się, że nie. Sam mam ten problem, para nie pomaga. Na zdjęciu tak jak piszesz, nie wygląda to tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Co do plisy, Panie Granville, to ja z reguły używam anglicyzmu "fly front" lub, tak jak Pan powiedział, terminu listwa. Co do guzików jubilerskich, to nie znałem takiej nazwy do niedawna, a termin spinka wziął się od mojego własnego tłumaczenia angielskiego słowa "shirt stud". Już się do niego przyzwyczaiłem, ale może nawrócę się jeszcze na te guziki jubilerskie. Poza tym, niektóre koszule frakowe rozpinają się z przodu. W takim wypadku owe guziki można nazwać spinkami uwzględniając Pana argumenty. Takie koszule oczywiście nie są najlepszym i najbardziej tradycyjnym wyjściem, ale nie zmienia to faktu, że istnieją. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abishai Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 nie zmienia to faktu, że istnieją. http://www.jurando.pl/sklep/roz-gladka-frak-mankietem-na-spinki-lub-guziki-p-120.html Czy ktoś przerabiał może spodnie z "paska" na "szelki"? Waham się nad modyfikacją jednej pary, a nie wiem czy nie natknę się na jakieś niespodziewane niespodzianki, ponieważ nie mam doświadczenia z "guzikowymi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabbero Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Jak łatwo i w miarę bezboleśnie przeliczyć europejski rozmiar obuwia na amerykański ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 @jabbero: http://www.saltandpepper.pl/index.php?D ... versions=1 na samym końcu strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabbero Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Dziękuję Skalpel. A z doświadczenia jak to wygląda? Ostatnio kupiłem wysyłkowo buty "europejskie 43" bo takie nosze i okazało się, że za duże. Można to jakoś przeliczyć wg długości/szerokości stopy? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamola Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Nie mam dużego doświadczenia z butami klasycznymi czy eleganckimi,ale obawiam się,że z rozmiarami to nie taka prosta sprawa. Mieszkam w Irlandii i kupuję buty w angielskim rozmiarze 10, który wszyscy w tabelach przeliczają na polski 44. Natomiast będąc w Polsce zawsze kupowałem buty w rozmiarze 46,lub bardzo rzadko 45 w zależności od kroju. Jakieś 2 tygodnie temu byłem na urlopie i kupiłem sobie u Wojasa golfy-i okazało się,że o ile rozmiar 45 był w sumie najwygodniejszy,to jednak wziąłem 44,który też pasuje,choć ciaśniej-ale pięty w nim mniej mi latają. (Bo z powodu bardzo twardej podeszwy i chyba kroju,w 45 pięty mi chodziły bardzo mocno). Podejrzewam,że trzeba to wypróbować u konkretnego wykonawcy obuwia(albo popytać forumowych bywalców jakie maja doświadczenia z przeliczeniami w konkretnej firmie/modelu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabbero Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 No nic, dzięki. W takim razie postaram się kupić "w ciemno", może dwie pary i jedna będzie do odsprzedania od razu. Pomyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hivonzooo Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Nie mam dużego doświadczenia z butami klasycznymi czy eleganckimi,ale obawiam się,że z rozmiarami to nie taka prosta sprawa. Mieszkam w Irlandii i kupuję buty w angielskim rozmiarze 10, który wszyscy w tabelach przeliczają na polski 44. Natomiast będąc w Polsce zawsze kupowałem buty w rozmiarze 46,lub bardzo rzadko 45 w zależności od kroju. Jakieś 2 tygodnie temu byłem na urlopie i kupiłem sobie u Wojasa golfy-i okazało się,że o ile rozmiar 45 był w sumie najwygodniejszy,to jednak wziąłem 44,który też pasuje,choć ciaśniej-ale pięty w nim mniej mi latają. (Bo z powodu bardzo twardej podeszwy i chyba kroju,w 45 pięty mi chodziły bardzo mocno). Podejrzewam,że trzeba to wypróbować u konkretnego wykonawcy obuwia(albo popytać forumowych bywalców jakie maja doświadczenia z przeliczeniami w konkretnej firmie/modelu) Oczywista oczywistość, każda firma ma różne rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Oczywista oczywistość, każda firma ma różne rozmiary. Racja wszystko zależy od producenta jak i od kształtu kopyta. Np w dwóch odrębnych modelach tego samego producenta są czasami dość znaczne różnice w dopasowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daneeka Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Witam. Poszukuję sklepu online z dużym wyborem skarpet męskich. Ma ktoś z Was link pod ręką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzydalllo Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Proszę bardzo: http://www.woodsofshropshire.co.uk/shop/mens-socks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Panowie, bez jaj, pytan o skarpety byly juz setki - moze nawet jest jest watek tylko o nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daneeka Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Dzięki za link. Co do tematu "Skarpety" - czytałem go. Powinen zostać przemianowany na "Cło i pokrewne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 To moze Ty załóż watek o skarpetach - jesli szukales to pewnie troche stron znalazles - napisz jakich materiałów i firm szukasz, jakie skarpety nosisz, czego nie ma w sklepach i dlaczego akurat szukasz w internecie. Moze to pomoc wielu osobom, a wiedza zostanie zebrana w jednym miejscu. Forum żyje dzieki ludziom którzy chca coś dać, a nie tylko brać, więc jesli uważasz, że tamten wątek jest kiepski to załóż swój lub dodaj ciekawy wpis do tamtego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Garść ciekawych info byłaby ok. Ja korzystam z podkolanowek calzedonia i falke i z obu jestem bardzo zadowolony. Teraz czekam na jakąś obniżkę falke, żeby uzupełnić zapasy, a c. kupuję w sprawdzonym outlecie w Ursusie za śmieszne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Nawet normalne ceny Calzedonii są do przyjęcia. Za pięć par podkolanówek z bawełny merceryzowanej dałem raptem 100 zeta. Póki co świetnie się noszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Jak łatwo i w miarę bezboleśnie przeliczyć europejski rozmiar obuwia na amerykański ? @jabbero: http://www.saltandpepper.pl/index.php?D ... versions=1 na samym końcu strony Ja, podobnie jak Kamola, obawiam się, że to nie zawsze jest bezbolesne. Spójrzcie na tabelę z wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozmiar_obuwia - są rozbieżności w stosunku do wcześniej przytoczonej - np. EUR 40 (właściwie okolice 40.5) przeliczany jest na ca. US7.5, dopiero przy obuwiu sportowym bliżej US8. Tak samo różne opinie spotyka się przy konwersji UK-US. Według wikipedii jest mniej więcej US=UK+1; ja się spotkałem z twierdzeniem, którego nie śmiem podać w wątpliwość, że wiele osób stosuje US=UK+0.5 (osobiście odradzam przy wąskim obuwiu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 W Ursusie bawełnia 98 % 6,9 zł/szt. Różne kolory, w tym klasyczne i zdarzają się ciekawsze kolory. Szafa gra . Uwielbiam brązy prążkowane (nie wiem czy to fachowa nazwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_box Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Czy mankiet koszuli powinien być tak samo sztywny jak kołnierzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Tak, ale akurat w dużej mierze sztywność mankietu i kołnierzyka podyktowana jest doborem materiału. Teoretycznie firmy produkujące koszule dodatkowo je usztywniają, ale jakiejś specjalnej różnicy to nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi