Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 3 swetry z Wólczanki - 2 bawełniane - niezły materiał, z wykończeniem gorzej, kolor i fason sie trzyma. Mam też "kaszmirowy" V-neck, taki jak z Twojego linka, tylko, że fioletowy. Uważaj, jest dość krótki (u mnie na granicy) i V jest dość szerokie. Ja go kupiłem za 150 zł bodajże. Cienki, bardzo przyjemny w dotyku, ciepły, dobrze oddycha. Jeszcze go nie prałem.

Opublikowano

Co do toreb to zależy w jakiej cenie mówimy o "budżetowej wersji". Jest kilka ciekawych marek, spoza tych popularnych, gdzie można kupić dobrej jakości torbę. Czy tanio, trudno mi powiedzieć, ale liczy się przecież relacja wartość/jakość.

Opublikowano

Mam 3 swetry z Wólczanki - 2 bawełniane - niezły materiał, z wykończeniem gorzej, kolor i fason sie trzyma. Mam też "kaszmirowy" V-neck, taki jak z Twojego linka, tylko, że fioletowy. Uważaj, jest dość krótki (u mnie na granicy) i V jest dość szerokie. Ja go kupiłem za 150 zł bodajże. Cienki, bardzo przyjemny w dotyku, ciepły, dobrze oddycha. Jeszcze go nie prałem.

Dzięki za informacje :) 

Opublikowano

Kojarzy mi się z bryczesami i wysokimi butami do jazdy konnej ;) U mnie byłoby to przede wszystkim takie wierzchnie okrycie na okres przejściowy, ze sweterkiem, golfem, ewentualnie szalikiem. Materiał gruby i dość sztywny. Proszę o ocenę fasonu, materiału itd.  Spory naddatek materiału był pod pachami, taki sztywny pancerz się robił w okolicy pacha-klatka. Za dużo przeróbek krawieckich? Nie pamiętam niestety czy 100% wełny. Myśleć o niej czy zapomnieć?

4344684_marynarka1.jpg

Opublikowano

Dzięki. To była akurat jedna z 2-ch marynarek w tym sklepie, które jako-tako na mnie pasowały (mierzyłem z 15)...
Druga kandydatka. Ramiona już za szerokie? Marynarka nie wydawała się opięta ale na fotce gwiazdkę już widać. A ten pomarszczony rękaw?

Generalnie tragedia. Jak w barkach OK to o 5 cm za długa (patki od kieszeni się przeszywa wyżej przy skracaniu?) itd. Z zazdrością oglądam stylizacje na forum, a sam nie mogę dobrać żadnej marynarki, już nie mówiąc o zachciankach typu kolor, firma itd...

4345877_marynarka2.jpg

Opublikowano

Dziękuję. Czyli sieć TKmaxx nie będzie źródłem marynarek na moją sylwetkę. W najbliższych dniach ciężko zapracują na swoją pensję pracownicy salonów polskich marek, które nawiedzę ;)

Zerknę sobie jednak wcześniej parametry. Przy barkach 44 cm jak duża rezerwa wchodzi w grę?

Opublikowano

To zależy co masz na myśli pisząc rezerwa, bo przy dobrze dopasowanej marynarce raczej nie ma mowy o czymś takim jak rezerwa. Akurat w ramionach powinna leżeć jak najlepiej, bo z nimi najmniej da się zrobić (lub jest to cholernie drogie, jeśli możliwe). Przy drugiej marynarce widać, że ramiona są za szerokie, ponieważ materiał łamie się poniżej szwu. Szukaj czegoś, co w ramionach i barku utworzy gładką linię.

uff, się wymądrzyłem :D

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Dodam jeszcze, że dużo zależy od konstrukcji marynarki. Inaczej układają się marynarki bez wypełnienia w ramionach, a inaczej te z jakimkolwiek wypełnieniem. Wydaje mi się, że powinno się celować w marynarki, które mają tyle samo w barkach co osoba je nosząca, ewentualnie +/- 1 cm. Ale tak jak mówiłem to zależy od konstrukcji. Mam w barkach 45 cm, a noszę marynarki Havana (bez wypełnienia) z Suitsupply, które według tabeli mają 44 cm.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dziękuję. To już wiem mniej więcej czym się kierować. Mam do wymiany całą garderobę (krawcowa odradziła zmniejszanie wszystkich marynarek i garniturów jakie posiadam). To będzie mordęga zakupowa ;)

O, podpytam jeszcze o SuSu, choć nie wierzę, że cokolwiek da się na mnie dobrać. Ale to już w dedykowanym wątku.

Opublikowano

Szanowni,

możecie polecić second hand w Warszawie, gdzie jest szansa znaleźć np. nieformalny krawat (knit, wełna) lub inne dodatki?

Albo po prostu jakiś second hand godny polecenia, tzn. taki, gdzie są jakieś męskie ubrania oprócz jeansów i sportowych kurtek.

Pozdrawiam,

Patryk

Opublikowano

Dziękuję. To już wiem mniej więcej czym się kierować. Mam do wymiany całą garderobę (krawcowa odradziła zmniejszanie wszystkich marynarek i garniturów jakie posiadam). To będzie mordęga zakupowa ;)

O, podpytam jeszcze o SuSu, choć nie wierzę, że cokolwiek da się na mnie dobrać. Ale to już w dedykowanym wątku.

Chłopie, jak Ty masz całą garderobę do wymiany i chcesz taki proces przeprowadzić (zakładam, że środki się znajdą ;)), to nie lepiej powoli zacząć się szyć na miarę? Nawet proste MTM, przy Twoich problemach może okazać się zbawienne i oszczędzisz sobie sporo nerwów na próbie dopasowania ubrań. No ok, zamiast dwóch garniturów z SuSu, będziesz miał 1, może 0,75 garnituru (zależy gdzie uszyjesz), ale za to powinien leżeć o wiele lepiej (o ile ktoś nie schrzani roboty).

Opublikowano

Połóż na dno miseczki duży kawałek folii aluminiowej do pieczenia srebrną stroną do góry. Możesz lekko zmiąć folię (chodzi o zwiększenie powierzchni aktywnej), ale niech przykrywa dno. Następnie połóż na folii swoje spinki. Wlej do miseczki gorący, nasycony roztwór wodny soli kuchennej. Poczekaj. Powinno zadziałać. Jeśli nie - wtedy jest czas na tarcie.

Opublikowano

Pasta do zębów to rzeczywiście dobry pomysł-sprawdzałem. Niedawno znalazłem specjalną watę made in Czechoslovakia, mimo upływu lat dała radę. Osobiście nie przepadam za spinkami srebrnymi, właśnie z tego powodu, nawet po miesiącu czasu mogą się zrobić brzydkie, jak to srebro. Spinki wolę z porządnej stali.