Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Którego szewca w Warszawie możecie polecić do gruntownej renowacji i naprawy butów? Mile widziana wersja ekonomiczna.

Wzglednie ekonomiczna opcja do rozwazenia to Jan Wieladek(ul.Marszalkowska 41).

Opublikowano

W książce Gentleman B. Roetzela z tego co pamiętam takie rękawiczki były opisane jako rękawiczki ze świńskiej skóry. Tylko, że w polskkich sklepach trudno cos takiego znaleźć. Zna ktoś jeszcze jakies adresy stron gdzie można to dostać?

Opublikowano

Skóra koźla również jest niezwykle mocna, dlatego rękawiczki mogą być jednocześnie cienkie i wytrzymałe. Poza tym, btw czy nawet jeśli świńska skóra jest tak mocna, to czy potrzebujemy tej akurat jej właściwości tak bardzo? Zakładając, że jest to rękawiczka elegancka, a nie rękawica do baseballa :).

Opublikowano

Panowie, co sądzicie na temat walorów użytkowych marynarki letniej z czystego lnu? Na ile gniecenie się deformuje marynarkę, może macie jakieś zdjęcia, jak może ona wyglądać? Czy na taką marynarkę warto się bardziej zainteresować lnem z domieszką bawełny lub wełny? Może jeszcze jakieś przewiewne materiały przewiewają Wam przez głowę :)?

Opublikowano

Panowie, co sądzicie na temat walorów użytkowych marynarki letniej z czystego lnu? Na ile gniecenie się deformuje marynarkę, może macie jakieś zdjęcia, jak może ona wyglądać? Czy na taką marynarkę warto się bardziej zainteresować lnem z domieszką bawełny lub wełny? Może jeszcze jakieś przewiewne materiały przewiewają Wam przez głowę :)?

viewtopic.php?f=1&t=2231&hilit=lato

viewtopic.php?f=10&t=1938&hilit=lato

viewtopic.php?f=1&t=2714&hilit=lato

Gdzieś jeszcze był wątek o tkaninach na lato, ale nie mogę znaleźć.

Opublikowano

Istnieje zbyt dużo sensowniejszych alternatyw niegniecących się materiałów jak Harrinsons Mirage, Sunbeam (grube mieszanki lnu, wełny i jedwabiu) albo Minnis Fresco by używać samego lnu. Miałem kiedyś marynarkę z czystego lnu, ciągle ją tylko prasowałem.

Bawelna na lato to nieporozumienie, chyba, ze ktos ma dostep do jakiegos magicznego probnika o genialnych wlasciwosciach

Opublikowano

Sunbeam jest pieknym materialem, oddychajacym, o splocie panama. Jego wada jest blask ktory rzuca.

Co do lnu to jest to wspanialy, klasyczny ;) material na lato. Gniecie sie i mozna to polubic ale nie ma obowiazku. Marynarka z lnu nie deformuje sie. Przynajmniej moja :D

Opublikowano

Koszulę z kołnierzem button down, można spokojnie nosić bez krawata. Z tego co wiem, to została ona stworzona do golfa(Przypięty kołnierz uniemożliwiał jego ruch co pomagało przy grze na wietrze) i jakiś czas temu, niepoprawnym było noszenie do takiej koszuli krawata.

Opublikowano

Ta koszula nie ma nic wspólnego ani z klasyczną elegancją, ani z biznesową (jak sugeruje opis).

Przymierzałem ją kilka razy, ale póki co rzeczywiście nie mogę się przekonać do jej wyglądu. Na jej korzyść przemawia do mnie jej dopasowanie (koszule Olymp Level 5 Body Fit odpowiadają mi pod względem rozmiaru) i cena. Jest to model wyprzedażowy, do kupienia w Van Graafie za niecałe 100 zł.
Opublikowano

Może to wina zdjęć, ale kołnierz tej koszuli wydaje się być bardzo krótki/wąski - wygląda to

na 'hybrydę' stójki z kołnierzem.

Jeśli tak jest w istocie, to bym sobie odpuścił, bo nawet bez krawata, do marynarki to nie będzie dobrze wyglądało.

Opublikowano

Koszulę z kołnierzem button down, można spokojnie nosić bez krawata. Z tego co wiem, to została ona stworzona do golfa (Przypięty kołnierz uniemożliwiał jego ruch co pomagało przy grze na wietrze) i jakiś czas temu, niepoprawnym było noszenie do takiej koszuli krawata.

a nie było to polo?
Opublikowano

Koszulę z kołnierzem button down, można spokojnie nosić bez krawata. Z tego co wiem, to została ona stworzona do golfa(Przypięty kołnierz uniemożliwiał jego ruch co pomagało przy grze na wietrze) i jakiś czas temu, niepoprawnym było noszenie do takiej koszuli krawata.

Są jak zwykle dwie szkoły, amerykańska i brytyjska, Amerykanie nigdy nie mieli oporów przed noszeniem krawatów do takiego kołnierzyka, a Brytyjczycy twierdzili że to niepoprawne.

Koszulę z kołnierzem button down, można spokojnie nosić bez krawata. Z tego co wiem, to została ona stworzona do golfa (Przypięty kołnierz uniemożliwiał jego ruch co pomagało przy grze na wietrze) i jakiś czas temu, niepoprawnym było noszenie do takiej koszuli krawata.

a nie było to polo?

Polo wymyślił tenisista, więc pewnie jednak do tenisa. Ale zastanawiające jest to że nikt nie gra w polo w polo, ani w golfa w golfie, więc skąd te nazwy?