Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, Koval napisał:

Gorsze od Berwicków za 850? :roll:

Tego nie wiem ? 

Ale dołożyłbym do Patine ?

Te akurat SuSu mają mocno wąskie kopyto - dla mnie to duży minus a zakup od osoby prywatnej to prawdopodobnie brak możliwości zwrotu i brak gwarancji.  Więc lepiej dorzucić parę zlotych ?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mam problem ze znalezieniem koszuli na moje wymiary (wąski kołnierz i talia, szeroka klatka i ramiona - albo kołnierz za szeroki albo klatka za wąska). Znalazłem wreszcie nieźle leżąco koszulę z Lancerto https://www.lancerto.com/pl/koszula-biala-ingrid-7-ko073122000030-bialy.html ale z jakiegoś powodu koszula mnie drażni i piecze. Nigdy tak nie miałem z żadnym ubraniem.

Nie piszą o tym, żeby była to koszula non-iron. Jedynie, że "Specjalnie wyselekcjonowane materiały i sposób splotu sprawiają, że koszule świetnie leżą, są delikatnie rozciągliwe, a przede wszystkim łatwo się prasują i mało gniotą".

Myślicie, że jest szansa, że po wypraniu będzie ok i to uczucie podrażnienia zniknie? Mam już dość szukania koszuli, a na szytą na miarę nie mam kasy...

Opublikowano

@Tomek123 mam od nich koszulę z prawdopodobnie tego samego materiału i nie odczuwałem żadnego dyskomfortu kiedy ją nosiłem , możesz spróbować ją przeprać , mnie lekko podrażniały oxfordy od L&MrV ale to mineło może po praniu a może materiał się "ułożył" ?

Opublikowano

Ja mam wrażliwą skórę i również nie wszystkie koszule mi leżą, np. mam problemy z oksfordami. Jedyny przyjemny od samego początku to rewelacyjna koszula Oscar Jacobson, kupiłem w legendarnym outlecie Royal Collection z dużym upustem, czułem się, jakbym znalazł perłę na plaży w Ustce. Do dzisiaj chyba jedyny oksford, który jest całkowicie neutralny w odczuciu.

Opublikowano
15 godzin temu, Tomek123 napisał:

łatwo się prasują i mało gniotą".

Ja obstawiam, że to jednak może być wykończenie w okolicach non-iron. Ponoć po kolejnych praniach problem może zniknąć.

Opublikowano

Jakie są Wasze doświadczenia z różnymi koszulowymi systemami online MTM? Korzystałem dotychczas z Olgi i Spier&Mackay - w przypadku tego drugiego jakość jest lepsza (gęstsze ściegi, lepsze spasowanie wzoru i przede wszystkim powtarzalność wymiarów). Po podniesieniu cen S&M się jednak nijak nie opłaca (trzeba doliczyć drugie tyle za cło).

Waham się nad powrotem do Olgi pomimo nieco gorszej jakości wykonania, ale chciałbym Was zapytać co sądzicie o innych nieco droższych opcjach (Apposta, Collaro, Luxire, Proper Cloth…). Czy któraś z tych firm szyła Wam coś z powierzonego materiału?

Opublikowano
9 godzin temu, me.spoke napisał:

Jakie są Wasze doświadczenia z różnymi koszulowymi systemami online MTM? Korzystałem dotychczas z Olgi i Spier&Mackay - w przypadku tego drugiego jakość jest lepsza (gęstsze ściegi, lepsze spasowanie wzoru i przede wszystkim powtarzalność wymiarów). Po podniesieniu cen S&M się jednak nijak nie opłaca (trzeba doliczyć drugie tyle za cło).

Waham się nad powrotem do Olgi pomimo nieco gorszej jakości wykonania, ale chciałbym Was zapytać co sądzicie o innych nieco droższych opcjach (Apposta, Collaro, Luxire, Proper Cloth…). Czy któraś z tych firm szyła Wam coś z powierzonego materiału?

Ja właśnie jestem na etapie poznawania się z Proper Cloth, opisałem to w osobnym wątku. Generalnie wrażenia bardzo pozytywne. Jest nowa, już trzecia koszula, wiec pewnie będę dodawał aktualizację.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, ciasteczkowy napisał:

Jak wyglada rozmiarówka Sperry?

Stopa P 27,8  /  L 27,5 rozmiar 43 okazał się trochę za luźny , czekam na 42.5  - mowa o boat shoes  . 

Zakładam że się rozbiją dlatego wolałbym aby były na początku dopasowane . 

Opublikowano
9 godzin temu, Szydlowsky napisał:

Stopa P 27,8  /  L 27,5 rozmiar 43 okazał się trochę za luźny , czekam na 42.5  - mowa o boat shoes  . 

Nie bardzo się rozbiją, a nie ma nic gorszego niż ciasne buty w upalny dzień. Co prawda Sebago, nie Sperry ale nosząc przy podobnej, jak Twoja stopie zwykle 42,5 boat schoes noszę 43. 

Opublikowano
W dniu 14.06.2023 o 21:19, dragonek napisał:

Kupiłem na vinted wełnianą marynarkę, która niestety bardzo mocno pachnie stęchlizną. Da się ten zapach usunąć w pralni chemicznej, czy zakup muszę spisać na straty?

Spróbuj może ozonowania. Niektóre pralnie to oferują.

• Like 1
Opublikowano

Te rozmiary to mierzone ołówkiem i miarka na kartce czy jakimś skanerem w stylu esize.me?

I jak ten rozmiar się ma do „forumowych” butów?
Opublikowano
53 minuty temu, ciasteczkowy napisał:

Te rozmiary to mierzone ołówkiem i miarka na kartce czy jakimś skanerem w stylu esize.me?

I jak ten rozmiar się ma do „forumowych” butów?

Mierzone było skanerem ale miarką miałem podobne wyniki ? , forumowe natomiast noszę od 8 do 9 , mam nadzieje że pomogłem ?

Opublikowano
W dniu 16.06.2023 o 08:13, ciasteczkowy napisał:

Jak wyglada rozmiarówka Sperry?

Właśnie w tym tygodniu dotarły do mnie dwie pary w rozmiarze 12 US, pasują idealnie. Zwykle z klasycznych butów noszę 10.5 UK (np. Patine, Shoepassion, Krokiety). Może to będzie pomocne.

Opublikowano
W dniu 16.06.2023 o 20:42, pablocito napisał:

Co prawda Sebago, nie Sperry ale nosząc przy podobnej, jak Twoja stopie zwykle 42,5 boat schoes noszę 43. 

Sebago miałem trochę par i moim zdaniem są szerze od Sperry. Mowa o Sebago w standardowej szerokości M(D), bo bywają w też w węższej i szerszej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kyle napisał:

Sebago miałem trochę par i moim zdaniem są szerze od Sperry. Mowa o Sebago w standardowej szerokości M(D), bo bywają w też w węższej i szerszej.

No to wychodzi na to, że Sperry będą jeszcze ciaśniejsze.

Opublikowano
10 godzin temu, pablocito napisał:

No to wychodzi na to, że Sperry będą jeszcze ciaśniejsze.

Ja bym raczej trzymał się narracji, że Sebago są dość obszerne, a Sperry nieco mniej. W obu przypadkach wyraz "ciasne" i pokrewne niezbyt pasuje :-)