Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, pablocito napisał:

Masz szansę być pierwszym, który uszyje marynarkę na płótnie malarskim.

Dlatego pytam, czy może ktoś się orientuje albo zrobił to przede mną, przeglądając eBay czy właśnie allegro jest tego sporo a typowo z metką "krawieckie" można policzyć na palcach jednej ręki. Możemy też pogdybać czym różni się płótno malarskie od krawieckiego, oba 100% lnu o gramaturze ponad 200g

50 minut temu, michasacuer napisał:

Dlatego pytam, czy może ktoś się orientuje albo zrobił to przede mną, przeglądając eBay czy właśnie allegro jest tego sporo a typowo z metką "krawieckie" można policzyć na palcach jednej ręki. Możemy też pogdybać czym różni się płótno malarskie od krawieckiego, oba 100% lnu o gramaturze ponad 200g

🤯 Nie! To jest coś całkiem innego. Po pierwsze do marynarki potrzebujesz płótna, które w składzie ma najczęściej wełnę, bawełnę, włosie zwierzęce (różne zależnie od typu) czasem wiskozę.

To co pewnie wydało Ci się podobne do płótna malarskiego to tak zwany sztywnik lniany. Bardzo sztywny, zdarzało mi się używać go tylko na kołnierze. Marynarka uszyta na czymś takim to taki pancerzyk nie mający wiele wspólnego z marynarką szytą na odpowiednim płótnie. Wiem, bo oglądałem marynarkę kolegi, uszytą u budżetowego krawca, który użył właśnie lnianego sztywnika zamiast jakościowego płótna. Kolega nie nosi tej marynarki.

Jak chcesz porządnego płótna to w dowolnie małej ilości dostaniesz je np. tutaj: http://www.kentontrimmings.co.uk/shop/index.php?main_page=index&cPath=82_283_31_32

Nie wiem, czy @pablocito Cię troluje ale jak tak to mistrzowsko 😄

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 1

Godzinę temu, Ernestson napisał:

🤯 Nie! To jest coś całkiem innego. Po pierwsze do marynarki potrzebujesz płótna, które w składzie ma najczęściej wełnę, bawełnę, włosie zwierzęce (różne zależnie od typu) czasem wiskozę.

To co pewnie wydało Ci się podobne do płótna malarskiego to tak zwany sztywnik lniany. Bardzo sztywny, zdarzało mi się używać go tylko na kołnierze. Marynarka uszyta na czymś takim to taki pancerzyk nie mający wiele wspólnego z marynarką szytą na odpowiednim płótnie. Wiem, bo oglądałem marynarkę kolegi, uszytą u budżetowego krawca, który użył właśnie lnianego sztywnika zamiast jakościowego płótna. Kolega nie nosi tej marynarki.

Jak chcesz porządnego płótna to w dowolnie małej ilości dostaniesz je np. tutaj: http://www.kentontrimmings.co.uk/shop/index.php?main_page=index&cPath=82_283_31_32

Nie wiem, czy @pablocito Cię troluje ale jak tak to mistrzowsko 😄

To dopytam, co myślisz o tym wyrobie? Co do podlinkowanego płótna, 270g/mb to więcej niż ma tkanina z której chce uszyć marynarkę (blend wełny i lnu, luźny splot). Czy gadaloby to ze sobą? Myślałem, że płótno z końskim włosiem najlepiej nada się na odcinek piersiowy do usztywnienia

https://www.enici.pl/index.php?route=product/product&product_id=7941

To włosianka czyli szczególny rodzaj płótna w którym wątek to po prostu włosie z końskiego ogona. Używa się tego tylko na wkład na część piersiową i to w naprawdę sztywnych marynarkach. Sam nie przepadam za tym typem, bo te włosy potrafią się z czasem wysnuwać i przebijać przez tkaninę i jak na moje upodobania jest zbyt sztywny. Nie znam polskich sklepów internetowych które oferują płótno do marynarek.

• Like 1

Teraz, Ernestson napisał:

To włosianka czyli szczególny rodzaj płótna w którym wątek to po prostu włosie z końskiego ogona. Używa się tego tylko na wkład na część piersiową i to w naprawdę sztywnych marynarkach. Sam nie przepadam za tym typem, bo te włosy potrafią się z czasem wysnuwać i przebijać przez tkaninę i jak na moje upodobania jest zbyt sztywny. Nie znam polskich sklepów internetowych które oferują płótno do marynarek.

A co myślisz o lnianym płótnie?

http://www.kentontrimmings.co.uk/shop/index.php?main_page=index&cPath=198_205_299

Koszt wysyłki jest bardzo w porządku w podlinkowany przez Ciebie sklepie (przeważnie jest to 20-30 funtów) 

• Like 1

13 minut temu, michasacuer napisał:

Koszt wysyłki jest bardzo w porządku w podlinkowany przez Ciebie sklepie (przeważnie jest to 20-30 funtów) 

Tym sie za bardzo nie kieruj bo pewnie podawany jest do UK a dopiero jak wpiszesz adres to dostaniesz faktyczny koszt. Do tego zamawianie u nich czegokolwiek po brexicie to koszmar no ale w PL masz tylko producentow, ktorzy rozmowę zaczynają od 10m i to niechętnie bo prawdziwi klienci biorą na belki.

2 godziny temu, michasacuer napisał:

Czy ktoś ma porównanie między rozmiarem 48 SuSu Havana i Poszetki? Które jest bardziej obszerne w talii?

Sprawdziłbym wymiary w tabeli, obie firmy je podają, dodatkowo obszerność w talii (przy niewielkiej różnicy do ew. wytaliowania) to nie jest duży kłopot.

W dniu 12.05.2022 o 17:48, pablocito napisał:

Takie płótno przed szyciem warto pewnie zagruntować. Te krawieckie już są zagruntowane i gotowe do użycia. Malarskich się nie gruntuje, bo każdy artysta malarz ma swoje patenty.

Tzn. nie do końca, można jak najbardziej kupić płótno malarskie zagruntowane, to jest dość standardowa sprawa (przy czym proces jest generalnie dwuetapowy, tzw. uspojenie (klejem, żelatyną) a potem grunt).

Nie za bardzo wiem, czym ma być zagruntowanie płótna krawieckiego, czy nie chodzi o dekatyzację, aperturę? Płótno malarskie akurat nie jest dekatyzowane, z wyjątkiem tzw płócien dublażowych, do prac konserwatorskich.

Te płótna z allegro, to w kategoriach ubraniowych będą raczej siermiężne, prędzej na grupę rekonstrukcyjną. BTW: topowe płótna malarskie to będą raczej droższe od tych krawieckich.

• Like 1

Hej

Taki temat.

Garnitur szyty w systemie mtm, half canvas. Czy marszczenia widoczne na klapach sa normalną kwestią? sprzedawca twierdzi to ze to efekt ręcznie obszytych klap i butonierki. Druga klapa ma podobnie ale mniej (tam butonierki nie ma)

IMG20220428145107.jpg