Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie proszę o poradę. Zastanawiam się nad kupnem loafersów z MD http://www.massimodutti.com/pl/pl/m%C4%99%C5%BCczyzna/buty/zobacz-wszystko/eleganckie-mokasyny-ze-sk%C3%B3ry-nappa-z-pomponami-c1313029p6954810.html?colorId=700&categoryNav=1313029

Mam stopę 25,5cm zazwyczaj noszę obuwie w rozmairze 40. W przypadku loafersów mam jednak pewne wątpliwości, posiadałem kiedyś dwie zamszowe pary z MD tychże butów i zawsze miałem wrażenie , że mogłoby by ciaśniej. Czy poradzilibyście wziąć rozmiar 39 z nastawieniem na rozchodzenie czy może 40? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Wziąłbym na Twoim miejscu dwa rozmiary i niepasujący odesłał. Wydaje mi się jednak, że zostaniesz przy rozmiarze 40. Rozchodzenie takich butów o jeden rozmiar to tortury i przelana krew… Nie warto.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Wziąłbym na Twoim miejscu dwa rozmiary i niepasujący odesłał. Wydaje mi się jednak, że zostaniesz przy rozmiarze 40. Rozchodzenie takich butów o jeden rozmiar to tortury i przelana krew… Nie warto.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź, kupowanie butów przez internet do dla mnie zawsze ruletka, niemniej czasami inaczej się nie da :)

Opublikowano

Serdecznie dziękuję za odpowiedź, kupowanie butów przez internet do dla mnie zawsze ruletka, niemniej czasami inaczej się nie da :)

Wojtas też mam stopę 25,5cm, mierzyłem loafersy w MD rozmiar 40 i są zdecydowanie zbyt duże. Bierz 39.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Wojtas też mam stopę 25,5cm, mierzyłem loafersy w MD rozmiar 40 i są zdecydowanie zbyt duże. Bierz 39.

Dzięki, trochę za późno przeczytałem bo ostatecznie wziąłem 40. Skontaktowałem się jednak z obsługą i poprosiłem o zmianę na 39, zobaczymy jak sprawnie działa taka procedura w MD :) 

Opublikowano

Panowie, po długich poszukiwaniach znalazłem firmę ktora robi garnitury w moim rozmiarze, o dziwo okazał sie nią polski Prochnik, tutaj rodzi sie pytanie, który z niżej przedstawionych garniturów bedzie bardziej odpowiedni na wesele w lato jako gość oraz na bal magisterski zima? Pomijam kwestie termiczne, chodzi mi zasadniczo o kolor, drugi ma zdecydowanie ciemniejszy granat, nie wiem czy bardziej uniwersalny nie bedzie jaśniejszy? Z góry dziekuje za pomoc.

http://sklep.prochnik.pl/garnitury/3441-garnitur-jz15-zawisza-2pak24.html

http://sklep.prochnik.pl/garnitury/3431-garnitur-jz15-mars-3.html

Opublikowano

Panowie, po długich poszukiwaniach znalazłem firmę ktora robi garnitury w moim rozmiarze, o dziwo okazał sie nią polski Prochnik, tutaj rodzi sie pytanie, który z niżej przedstawionych garniturów bedzie bardziej odpowiedni na wesele w lato jako gość oraz na bal magisterski zima? Pomijam kwestie termiczne, chodzi mi zasadniczo o kolor, drugi ma zdecydowanie ciemniejszy granat, nie wiem czy bardziej uniwersalny nie bedzie jaśniejszy? Z góry dziekuje za pomoc.

http://sklep.prochnik.pl/garnitury/3441-garnitur-jz15-zawisza-2pak24.html

http://sklep.prochnik.pl/garnitury/3431-garnitur-jz15-mars-3.html

Nie wiem, czym różnią się oba garnitury, na moim monitorze ciężko jest zdecydować. Ja w każdym razie, kupując pierwszy garnitur, kierowałbym się zasadą, że ma być ciemny, ale taki, żeby nie było wątpliwości, że jest granatowy (nie czarny). Mam marynarkę, która dopiero w świetle sztucznym albo przy bezpośrednim porównaniu z czernią wygląda na granatową; bez "towarzystwa" wygląda na czarną - to jest zbyt ciemny kolor, nie nadaje się na okazje dzienne.

Opublikowano

Ta domieszka to 3% elastanu. Chyba da się to przeżyć. Osobiście bardziej mnie bolą koszule polskich producentów zawierające 20-30% poliestru i sprzedawane w regularnych cenach ok. 100 zł. Choć przedstawiona koszula także niekoniecznie warta jest swojej ceny.

Opublikowano

Kojarzycie jak nazywa się nurt marynarek ( który kojarzę z egzemplarzami o włoskim pochodzeniu) prezentujący modele awangardowe, często w wyraźną kratkę lub patchwork, sprawiające wrażenie sfatygowanych i niedbale wykonanych ( z wystającymi nićmi, plamami, łatami, napisami i tak dalej)?

Widziałem już podobne marynarki w TKMAXXie i zastanawiam się czy ma to swoją nazwę oraz historię.

Opublikowano

Kojarzycie jak nazywa się nurt marynarek ( który kojarzę z egzemplarzami o włoskim pochodzeniu) prezentujący modele awangardowe, często w wyraźną kratkę lub patchwork, sprawiające wrażenie sfatygowanych i niedbale wykonanych ( z wystającymi nićmi, plamami, łatami, napisami i tak dalej)?

Widziałem już podobne marynarki w TKMAXXie i zastanawiam się czy ma to swoją nazwę oraz historię.

Może Bytom.pl podpowie bo oni mają "sfatygowane i niedbale wykonane" ;)

W kwestii Twojego pytania, nie znam nazwy.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Koszula z materiałem sztucznym za 179zł ... nic tylko brać...

Ja wiem że tu panuje kościół bawełny 100%, ale porozmawiajcie z kobietami ktore sie znają na materiałach i tym co i jak leży. Domieszka do 10% to nic złego, a czesto wręcz pomaga w wyglądzie, tm jak leży i sie zachowuje.

Opublikowano

porozmawiajcie z kobietami ktore sie znają na materiałach i tym co i jak leży.

Chętnie poznam.

Firmom pokroju Turnbull&Asser czy Eton chyba nie zależy na tym, aby ich koszule dobrze wyglądały, leżały i się zachowywały, bo nie dodają <10% lycry do swoich koszul.

A poważnie - lycra w koszuli utrudnia prasowanie i utrzymanie kształtu po kilkudziesięciu praniach. Lycrę z bawełną polecam w bieliźnie i skarpetkach.

Opublikowano

Wiesz, to zależy jakie materiały te "kobiety, które się znają na materiałach" porównują. Kiedyś kupiłem koszulę bawełna 100%, która prasowała się beznadziejnie i wyglądała beznadziejnie i nie dziwię się, że ktoś kto taką koszulę kupi i inną z domieszką w tym samym sklepie, którego nazwy nie wspomnę, uważa że koszule z domieszką są lepsze. Ale jak tę koszulę z domieszką ze wspomnianego sklepu porównasz do dobrej bawełny, bawełna jednak będzie o wiele lepsza.

Koszule z dobrej bawełny są tak dobre, że już lepsze być nie mogą i nie wiem po co miałbym kupić koszulę z domieszką.

Opublikowano

Też nie wiem. Uważam tylko ze jak cos ma mały dodatek to nie ma sie co nadąsać ze sztuczne. Ja np. Spodni szukam glownie z elastanem, mam mocno rozbudowane uda w stosunku do reszty ciała i on pomaga im sie lepiej nosić.

Opublikowano

Chętnie poznam.

Firmom pokroju Turnbull&Asser czy Eton chyba nie zależy na tym, aby ich koszule dobrze wyglądały, leżały i się zachowywały, bo nie dodają <10% lycry do swoich koszul.

A poważnie - lycra w koszuli utrudnia prasowanie i utrzymanie kształtu po kilkudziesięciu praniach. Lycrę z bawełną polecam w bieliźnie i skarpetkach.

lubo69:

Bardzo drogie marki koszulowe też czasem dodają 1-10% elastanu. Wymieniony przez Ciebie Eton czasem również go używa do koszul: 

http://www.amazon.com/Eton-Slim-Fit-Pique-Evening-Shirt/dp/B01175URXQ

https://www.amazon.co.uk/Eton-Floral-Trim-Shirt/dp/B00O27QOSE

Kiedyś pytałem o to na forum, odpowiedział mi kolega Caporegime, tutaj link:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3567-biała-koszula/?p=166476

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

OK - przyznaję. Jednak 1% elastanu ma chyba głównie znaczenie psychologiczne dla mniej świadomego klienta, któremu zależy na komforcie, zaś 10% to już naprawdę przesada - do gry w golfa czy squasha po pracy lepiej się przebrać, a w innych sytuacjach nie ma takiej potrzeby (jeśli nie jesteś Bondem). Te 3% w omawianej koszuli nie byłyby dla mnie czynnikiem decydującym o rezygnacji z zakupu.