pablocito Napisano 16 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2023 7 godzin temu, pablocito napisał: Według mnie to rękawy są za krótkie o Ok. 5 cm lewy i 3 cm prawy a sama marynarka o jakieś 8 cm. Jeszcze jest według mnie przyciasna w talii i ma klapy na barkach. Ja bym ją w ogóle odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mgns Napisano 16 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2023 1 minutę temu, pablocito napisał: Jeszcze jest według mnie przyciasna w talii i ma klapy na barkach. Ja bym ją w ogóle odpuścił. Już idzie na sprzedaż/do zwrotu. Kupię chyba tę w rozmiarze 98, ale nie wiem czy w talii 98 też nie będzie przyciasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mgns Napisano 16 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2023 8 godzin temu, tryhp3 napisał: Ile Ty masz wzrostu? Na oko wydaje mi się, że okolice 190 cm? Marynarkę masz natomiast jak z młodszego brata. Na ten moment rękawy masz sporo za krótkie - szczególnie lewy ze 3-4 cm. Przy 98 lewy rękaw będzie miał pewnie dobry i problem z prawym. 9 godzin temu, mgns napisał: 98 będzie miała za długie rękawy, a u mnie, w mniejszym mieście nie ma krawca, któremu mógłbym powierzyć tę marynarkę do skrócenia rękawów. Dzięki za podpowiedź Jak sądzicie, 98 będzie tak samo przyciasne w talii? Czy trochę luźniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 16 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2023 Zwykle w SuSu jest tak, że 98 to takie coś między 50 a 48, tylko "long". Różnie to bywało, bo zdarzały się modele, gdzie wersja "long" była tylko dłuższa (talia i guziki były w tym samym miejscu co regular), ale chyba większość modeli, przynajmniej tych nowszych, ma delikatnie inne proporcje w wersji long. Obstawiałbym więc, że 98 będzie 2 cm szersza w talii (obwód) od 48 i tę talię (guzik) będzie miała ciut niżej. Z powtarzalnością w SuSu jest różnie, więc dwa egzemplarze 98 mogą się różnić nawet o 1 cm w talii czy w klatce... Inne parametry raczej trzymają wymiary z tabelek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaba5 Napisano 18 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2023 Co sądzicie o takim połączeniu koszula, krawat, marynarka? Spoko, czy nie? 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario Napisano 18 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2023 Szanowni potrzebuję pomocy w skompletowaniu koszuli i krawata do tego garnituru (ta ciemniejsza krata to nie jest brąz, taki szary kolor wchodzący w niebieski): https://douglashayward.com/product/bruton Myślałem o czymś z poszetki. Wstępnie myślałem o tej koszuli: https://www.poszetka.com/product-pol-7970-Blekitna-lniana-koszula.html I nie wiem jaki krawat dopasować do takiego zestawienia. Grenadyna chyba za ciężki? https://www.poszetka.com/product-pol-6236-granatowy-KRAWAT-z-grenadyny-garza-grossa.html Choć naprawdę garnitur (według mnie) wygląda naprawdę dobrze z ciemniejszymi koszulami (niebieski, granat, odcienie brązu). Dopiero wtedy nabiera wigoru. Nie znalazłem jednak fajnych lnianych slimowych koszul do garnituru w takich kolorach. No i nadal bolączką jest dobranie krawatu i do takiej ciemniejszej koszuli. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 18 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2023 Mnie się podoba, tylko poszetkę zastąpiłbym biało-granatową, pod kolor krawata, ten niebieski jest niepotrzebny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 18 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2023 6 godzin temu, Dario napisał: Szanowni potrzebuję pomocy w skompletowaniu koszuli i krawata do tego garnituru (ta ciemniejsza krata to nie jest brąz, taki szary kolor wchodzący w niebieski): https://douglashayward.com/product/bruton Myślałem o czymś z poszetki. Wstępnie myślałem o tej koszuli: https://www.poszetka.com/product-pol-7970-Blekitna-lniana-koszula.html I nie wiem jaki krawat dopasować do takiego zestawienia. Grenadyna chyba za ciężki? https://www.poszetka.com/product-pol-6236-granatowy-KRAWAT-z-grenadyny-garza-grossa.html Choć naprawdę garnitur (według mnie) wygląda naprawdę dobrze z ciemniejszymi koszulami (niebieski, granat, odcienie brązu). Dopiero wtedy nabiera wigoru. Nie znalazłem jednak fajnych lnianych slimowych koszul do garnituru w takich kolorach. No i nadal bolączką jest dobranie krawatu i do takiej ciemniejszej koszuli. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam Na jaką okazję chcesz go nosić? Koszula i krawat jak najbardziej pasują. Ciemne koszule odradzam. Prawie nikt i nigdy nie wygląda w nich dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario Napisano 18 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2023 3 godziny temu, Velahrn napisał: Na jaką okazję chcesz go nosić? Koszula i krawat jak najbardziej pasują. Ciemne koszule odradzam. Prawie nikt i nigdy nie wygląda w nich dobrze. Do pracy. Dziś zmieniłem zdanie i optuje za biała koszulą i brązowym krawatem Przymierzałem do ciemnych koszul i było ok. Może dlatego, że mam ciemne włosy i nie należę do bladych twarzy 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 18 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2023 Koszula brązowa, w dodatku ciemna... cytując klasyka, Ludwiku, Sabo, nie idźcie tą drogą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaba5 Napisano 18 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2023 11 godzin temu, mosze napisał: Mnie się podoba, tylko poszetkę zastąpiłbym biało-granatową, pod kolor krawata, ten niebieski jest niepotrzebny. niestety z granatowych posiadam tylko granatową w różowo biały wzór paisley więc nie wiem czy się nada. Tę niebieską wziąłem akurat, bo też jest lniana więc pasuje materiałem do marynarki. Dzięki za poradę, będę się musiał zdecydować O taką: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario Napisano 18 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2023 56 minut temu, mosze napisał: Koszula brązowa, w dodatku ciemna... cytując klasyka, Ludwiku, Sabo, nie idźcie tą drogą. Sprawdzałem, ta koszula to jest jednak ciemniejszy (dziwny) fiolet, a nie brąz. Nie mam koszul w kolorze brązu Nie mniej, dziękuję za podpowiedzi. A biała koszula z czekoladowym krawatem będzie ok? https://www.poszetka.com/product-pol-7971-Biala-lniana-koszula.html https://www.poszetka.com/product-pol-6248-Czekoladowy-KRAWAT-z-grenadyny-garza-fina.html może burgund ożywi? https://www.poszetka.com/product-pol-6253--Burgundowy-KRAWAT-z-grenadyny-garza-fina.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 18 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2023 Godzinę temu, kubaba5 napisał: niestety z granatowych posiadam tylko granatową w różowo biały wzór paisley więc nie wiem czy się nada. Tę niebieską wziąłem akurat, bo też jest lniana więc pasuje materiałem do marynarki. Dzięki za poradę, będę się musiał zdecydować Najbezpieczniej będzie użyć białej lnianej. To absolutny must have. Jeśli takiej nie masz to koniecznie nabądź. Jest to najbardziej uniwersalna poszetka. Co do zestawu, to mnie trochę zgrzyta brązowa koszula (wiem, wiem nie jest brązowa, tylko ma brązowe paski) do brązowej marynarki. To kwestia gustu, więc się nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 19 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2023 9 godzin temu, mosze napisał: Koszula brązowa, w dodatku ciemna... cytując klasyka, Ludwiku, Sabo, nie idźcie tą drogą. Proszę bez polityki. Brązowa fakt, słaba, natomiast ciemny denim jak najbardziej. Tu opinia: https://www.permanentstyle.com/2019/08/the-dark-shirt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2023 Kwestia stylu. Ja mam kilka koszul z denimu. Te jasne noszę chętnie, ciemna zalega. Ciężko ją z czymś zestawić. Co do propozycji z linka powyżej- wg mnie może być, ale to wciąż jest kolor wyraźnie jaśniejszy od marynarki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2023 12 godzin temu, Dario napisał: Sprawdzałem, ta koszula to jest jednak ciemniejszy (dziwny) fiolet, a nie brąz Fiolet brzmi równie ryzykownie. Standardowe kolory to biel, błękit, róż (stonowany). Do tego kombinacje, typu biała koszula z niebieskimi lub granatowymi pasami. Koszule w różnych dziwnych kolorach to ryzyko. Ktoś z dużym wyczuciem i urodą modela może eksperymentować, zwykłym śmiertelnikom lepiej trzymać się klasyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaba5 Napisano 19 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2023 18 godzin temu, pablocito napisał: 20 godzin temu, kubaba5 napisał: niestety z granatowych posiadam tylko granatową w różowo biały wzór paisley więc nie wiem czy się nada. Tę niebieską wziąłem akurat, bo też jest lniana więc pasuje materiałem do marynarki. Dzięki za poradę, będę się musiał zdecydować Najbezpieczniej będzie użyć białej lnianej. To absolutny must have. Jeśli takiej nie masz to koniecznie nabądź. Jest to najbardziej uniwersalna poszetka. Co do zestawu, to mnie trochę zgrzyta brązowa koszula (wiem, wiem nie jest brązowa, tylko ma brązowe paski) do brązowej marynarki. To kwestia gustu, więc się nie przejmuj. hej białą mam (choć to jedwabna a nie lniana poszetka). Kwestia jest taka, że chcę tę marynarkę założyć z białymi spodniami, więc biała koszula odpada - jak marynarka jest zalozona to jeszcze ok, ale jak się ją zdejmie, to biała koszula z białymi spodniami wygląda po prostu śmiesznie. Pozostałe opcje to niebieska koszula, chociaż nie do końca podoba mi się to połączenie, ewentualnie koszula w niebieski prążek (ale taką już wielokrotnie nosiłem z tą marynarką i po prostu zastanawiam się nad nowymi opcjami). edit: w sumie jak jeszcze przymierzyłem raz tę koszulę w brązowe paski i krawat, to stwierdzam, że najlepiej wygląda po prostu bez krawata i chyba zostanę przy tej opcji Tu jeszcze opcja z niebieską koszulą: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 19 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2023 Tak jest moim zdaniem dużo lepiej. I teraz możesz użyć tej poprzedniej niebieskiej poszetki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 28 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2023 Jak Wam się widzi taka marynarka? Widzę, że na mnie jest trochę za duża, ale to może być do skorygowania poprawkami - natomiast sama faktura, kolor, fason itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2023 Kolor ok, trochę dziwna kieszonka (i chyba niezgodna stylistycznie z kieszeniami na dole) i małe otwarcie, ale - kluczowe jest dopasowanie. W skuteczne poprawki wątpię, marynarka wygląda na zbyt dużą po całości, począwszy od ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 29 Czerwiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2023 Mnie się nie podoba, zbyt casualowa jak na marynarkę - gdybym chciał czegoś z podobnym stylistycznym klimatem, to poszukałbym kurtki safari, wojskowej, koszuli wierzchniej. Ten styl od razu budzi we mnie skojarzenie z czymś, co nazwałbym casualową marynarką z reserved z lat 2005-2010. 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kublo Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 Cześć, co sądzicie o tych spodniach? Co byście w nich poprawili? Moim zdaniem pierwszym problemem jest ich długość, drugim to zbyt wąskie mankiety (4cm) a trzecim to, że szwy po złożeniu nogawki na płasko są nierówne. Czy zgadzacie się ze mną? Czy jest coś innego, co byście mi doradzili? Jest to mój pierwszy bespoke, robiony u lokalnego krawca na podstawie zdjęcia, więc nie mam doświadczenia i nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 Na pewno zbyt krótkie i za wąskie, być może to jest powód (być może niejedyny), że tak się brzydko ciągną z tyłu. Zobacz zdjęcia spodni na stronie poszetki, np.: https://www.poszetka.com/product-pol-7460-Spodnie-Alfred-Rdzawe-Welniano-lniane.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 Jeszcze dodam, że wąską nogawkę stosuję w spodniach każualowych, bez kantów - dżinsach, chino itp. Jeśli spodnie mają kant (te na pewno są eleganckie i mieć powinny), to nogawka powinna być szersza, jeśli dobrze trzymają kant, to może być zawet dość szeroka, a i tak z przodu będą wyglądać znacznie wężej. Większa szerokość pozwala na ładną, czystą, prostą linię spodni bez załamań (z reguly, o ile nogi nie są krzywe lub bardzo muskularne). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 Mankiety spodni mają standardowo 4-5 cm. Te z Poszetki są mają szerszy szablon, ale są zaprasowane w kant i to trochę utrudnia ocenę o ile. Do tego to są bardziej spodnie wełniane niż lniane. Len brzydziej się układa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi