Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Moja kolej na skorzystanie z poradni :).

Jako student na co dzień raczej nie mam okazji do noszenia eleganckich garniturów, aczkolwiek jeden, z Vistuli, koloru ciemnego granatu posiadam. Otóż zbliża się okres, w którym będzie mi kilkakrotnie potrzebny, a to sprawiło, że zacząłem sobie zadawać pytanie...

Jaki kolor krawata i poszetki dobrać do owego ciemnogranatowego garnituru i białej koszuli tak, by troszkę się wyróżniać, wyglądać nieco "ekstrawagancko"? Znudziła mi się biała poszetka i granatowy krawat :).

Bardzo Was proszę o pomoc w tej sprawie; zaznaczam tylko, że przez wzgląd na moją karnację róż nie wchodzi w grę :D.

Koszula w ciekawe paski/kratkę, krawat koloru wina / brązu z poszetką współgrającą z jednym z kolorów występującym w reszcie stroju. Wyższy poziom to krawat i poszetka we wzorek. Kamizelka / bezrękawnik w innym kolorze niż garnitur. Do granatowego garnituru naprawdę ciężko dobrać coś tak, by dać plamę ;)

Velahrn - facet pisze o tym garniturze (i innych od swojego krawca) tak:

As mentioned in an earlier post, Patrick Johnson (tailor) & I changed a few minor measurements with this suit to keep it as ‘classic’ as possible compared to my other suits.

1. Jacket is nearly 2cm longer (see comparison to yesterdays flannel chalk stripe) to add an unbroken line

2. ‘Roped’ versus ‘soft’ shoulder or ‘con rollino’ v ‘spalla camicia’

3. Waist points or buttoning dropped by 1cm & retained circumference measurements

4. Higher sleeve hole to add elegance & to lengthen the torso

5. Sleeve shape & length the same

6. Different pocket treatment (actually tucked in the flaps)

7. Pants are same

Szczegóły: http://mostexerent.tumblr.com/post/1105 ... conception

Taki dimple to pochodna umiejętności wiązania oraz samego krawata. Niektóre krawaty (nawet te dobrej jakości) po prostu nie są stworzone do takiej łezki. I nie chodzi tu nawet o wysokiej jakości materiał (na poliestrze też zrobię Ci dobrą łezkę), ale o gęstość materiału, splot i zapewne inne kwestie techniczne, o których nie mam nawet pojęcia.

Proponuję pójść do Royal Collection i tam pomęczyć kilka różnych krawatów (najlepiej droższych i o różnej grubości), to sam się przekonasz :)

A na poważnie to spróbowałbym z beżem i szarościami.

Beż nie pasuje - próbowałem (chyba, że masz na myśli taki ciemny, ciężki ceglany odcień), szarości tak - na zasadzie kontrastu. Najodpowiedniejszy wydaje mi się brąz, ale nie przepadam za takimi barwami. A co myślicie o takim zestawieniu kolorów?

Dołączona grafika

jasna sprawa, po prostu mi zawsze wychodzi smiesznie mala, bez wzgledu na krawat ktory wezme do reki.

A ile masz wzrostu? Może po prostu z uwagi na Twój wzrost miejsce, w którym układasz łezkę, jest zbyt wąskie, żeby wyszła głęboka?
ma sens, 186cm i zastanawialem sie nad tym samym. +Immune+ o ktory moment ci chodzi?

a) przy wiazaniu 4 in hand/alberta gdy dwa palce trzymam na węzszej czesci krawata i owijam druga czesc wokol nich,by powstał węzeł, czy

B) po przeciagniecu juz grubszej czesci przez 'dziurke', gdzie palec klade jakby nad węzłem poprzecznie?

Czy ktoś ma pomysł lub mógłby podrzucić jakieś zdjęcia z dobrą kolorystycznie stylizacją z gładkimi czerwonymi półbutami?

Granat i braz, proponowane granatowe spodnie wedlug mnie beda idealne, gora w brazie, klopot tylko ze skarpetkami (moze tez braz? chociaz srednio mi pasuja powiem szczerze).

Pozdrawiam,

dsc.