Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

2BCFEE90-659B-4861-BEE5-BA752744177B.thumb.jpeg.1163b7a0054432c4fbe90c956ab48d37.jpeg

@kubaba5 Szara leży fatalnie. Brązowa leży kiepsko, w dodatku jest ze 3 cm za krótka i wygląda jakbyś zabrał ją młodszemu bratu. Dla porównania wstawiłem zdjęcie (moje) obrazujące jak wg. mnie powinna leżeć marynarka.

Z tym 3cm i mlodszym bratem to moze bym tak nie przesadzal xD W kazdym razie marynarka z tego co wiem ma 74cm pleców, ta moja nowa z SuSu ma bodajże 75cm więc w teorii jest to różnica 1cm, a nie aż 3ch. Na twoim zdjęciu marynarka ma przede wszystkim większe i lepsze otwarcie co też trochę zmienia wg. mnie to jak się prezentuje całość. Domyślam się, że też cenowo prawdopodbnie sporo dzieli obie marynarki ;)

2 minuty temu, kubaba5 napisał:

Z tym 3cm i mlodszym bratem to moze bym tak nie przesadzal xD W kazdym razie marynarka z tego co wiem ma 74cm pleców, ta moja nowa z SuSu ma bodajże 75cm więc w teorii jest to różnica 1cm, a nie aż 3ch. Na twoim zdjęciu marynarka ma przede wszystkim większe i lepsze otwarcie co też trochę zmienia wg. mnie to jak się prezentuje całość. Domyślam się, że też cenowo prawdopodbnie sporo dzieli obie marynarki ;)

Nie przesadzam. Zobacz do którego miejsca dłoni sięga ta marynarka z przodu, tak samo zobacz jak wygląda z tyłu i ile brakuje żeby zakryć pośladki. Jeżeli chciałeś potwierdzenia swojej opinii i po prostu chcesz kupić tę marynarkę to kup, to Twoje pieniądze. Jeżeli prosisz o szczerą opinie, to wyraziłem ją w poprzednim poście.

• Like 1

3 minuty temu, Zajac Poziomka napisał:

Nie przesadzam. Zobacz do którego miejsca dłoni sięga ta marynarka z przodu, tak samo zobacz jak wygląda z tyłu i ile brakuje żeby zakryć pośladki. Jeżeli chciałeś potwierdzenia swojej opinii i po prostu chcesz kupić tę marynarkę to kup, to Twoje pieniądze. Jeżeli prosisz o szczerą opinie, to wyraziłem ją w poprzednim poście.

Dzięki za opinię. Nie kupiłem jej także zastanawiam się na ile "akceptowalna" ona jest, bo domyślam się, że w tej cenie ideału nie znajdę. Co do rąk sam nie wiem czy mogą być one wyznacznikiem, bo jedni ręce mają dłuższe a inni krótsze, bardziej patrzyłbym na tył, czy zakrywa tyłek i dzieli sylwetkę na pół. W tym przypadku może faktycznie brakuje 1-2cm, ale musiałbym chyba jeszcze raz przymierzyć i się dokładnie tej części przyjrzeć.

11 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

Dla mnie takie dopasowanie nie byłoby akceptowalne, poszukałbym marynarek innego producenta. RTW nie musi leżeć idealnie, ale dobrze byłoby gdyby leżało chociaż przyzwoicie.

Rozumiem, natomiast zastanawiam się, już abstrachując od tej długości, czy np. to jak leżą te plecy w tej marynarce da się poprawić np. u krawca? Czy raczej jest to niewiadoma i nie warto bawić się w takie rzeczy?

30 minut temu, kubaba5 napisał:

Z tym 3cm i mlodszym bratem to moze bym tak nie przesadzal xD W kazdym razie marynarka z tego co wiem ma 74cm pleców, ta moja nowa z SuSu ma bodajże 75cm więc w teorii jest to różnica 1cm, a nie aż 3ch. 

Może mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, lecz wymiary SS są podawane bez kołnierza, natomiast Lancerto jako całość, zatem różnica, to nie jak wspomniałeś 1 cm. Tak czy inaczej i wg. mnie obie są zbyt krótkie.

Teraz, pi_senny napisał:

Może mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, lecz wymiary SS są podawane bez kołnierza, natomiast Lancerto jako całość, zatem różnica, to nie jak wspomniałeś 1 cm. Tak czy inaczej wg. mnie również obie są zbyt krótkie.

SS jest bez kolnierza, ale z tego co sie ostatnio dowiedzialem, to wymiary MrV sa rowniez bez kolnierza. Rozmawialem z panem z czatu lancerto i pomierzył mi te marynarki na żywo i zrobił to bez kołnierza - wymiary były zgodne z tabelką, tj. 74cm w opcji 48.

@kubaba5 - Koledzy mają rację. Te marynarki leżą źle i nawet szukanie kompromisu cena-dopasowanie nie wytłumaczy ich kupna. Być może masz tzw. trudną sylwetkę i wiele prób z RTW przed Tobą. Kolega @Zajac Poziomka ma atletyczną sylwetkę, która pomaga korygować niedostatki RTW. W Twoim wypadku jest niestety przeciwnie. Na kilku zdjęciach widać, że jedno ramię masz mocno opuszczone, marynarki zbyt mocno opinają Ci dolną część pleców, doodatkowo za długie rękawy potęgują wrażenie kusości. Naprawdę sprawdź innych producentów i zaprezentuj na forum. 

Podobnie jak @mosze mierzyłem je i także odłożyłem na półkę. Za krótkie, zbyt obcisłe w klatce, za długie rękawy - mimo atrakcyjnego materiału nie były szyte na na moją sylwetkę. Znalazłem dobrze leżące na mnie u innych producentów i uzyskałem efekt podobny do tego, który zaprezentował @Zajac Poziomka. Ty też znajdziesz lepsze RTW. 

• Oceniam pozytywnie 1

16 minut temu, Awopiotr napisał:

@kubaba5 - Koledzy mają rację. Te marynarki leżą źle i nawet szukanie kompromisu cena-dopasowanie nie wytłumaczy ich kupna. Być może masz tzw. trudną sylwetkę i wiele prób z RTW przed Tobą. Kolega @Zajac Poziomka ma atletyczną sylwetkę, która pomaga korygować niedostatki RTW. W Twoim wypadku jest niestety przeciwnie. Na kilku zdjęciach widać, że jedno ramię masz mocno opuszczone, marynarki zbyt mocno opinają Ci dolną część pleców, doodatkowo za długie rękawy potęgują wrażenie kusości. Naprawdę sprawdź innych producentów i zaprezentuj na forum. 

Podobnie jak @mosze mierzyłem je i także odłożyłem na półkę. Za krótkie, zbyt obcisłe w klatce, za długie rękawy - mimo atrakcyjnego materiału nie były szyte na na moją sylwetkę. Znalazłem dobrze leżące na mnie u innych producentów i uzyskałem efekt podobny do tego, który zaprezentował @Zajac Poziomka. Ty też znajdziesz lepsze RTW. 

Rozumiem, dzięki za opinie, dlateo właśnie pytam przed kupnem, a nie po (przynajmniej tym razem ) :D Jakie są w takim razie godne polecenia RTW, którę nie będą aż tak odbiegać ceną od tych z MrV? Jest coś z polskiego podwórka czym można byłoby się zainteresować?

Godzinę temu, Awopiotr napisał:

Jeżeli chodzi o dopasowanie to "szyte dla mnie" są marynarki Roy Robson oraz Rene Lezard. Ale to nie znaczy że dla Ciebie też. Musisz próbować. 

Dzieki, moze faktycznie popatrze jeszcze w innych miejscach ;) Zastanawiam sie, jesli mozna wiedziec, to ta marynarka @Zajac Poziomka to RTW, MTM, czy Bespoke?

C39CB538-2767-482B-8FD0-9614F8DEE793.thumb.jpeg.7003064a7e932323abdd9a175a2c50bf.jpeg

@kubaba5 Tamto zdjęcie to była marynarka bespoke. Oczywiscie RTW nie zawsze będzie  leżeć tak dobrze, ale ja kupuję RTW tylko gdy dopasowanie jest przynajmniej zbliżone. Powyższe zdjęcie to już RTW i dopasowanie jest dla mnie całkowicie zadowalające. Nie kupiłbym natomiast marynarki która leżałaby na mnie tak jak te dwie o które pytałeś.

30 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

C39CB538-2767-482B-8FD0-9614F8DEE793.thumb.jpeg.7003064a7e932323abdd9a175a2c50bf.jpeg

@kubaba5 Tamto zdjęcie to była marynarka bespoke. Oczywiscie RTW nie zawsze będzie  leżeć tak dobrze, ale ja kupuję RTW tylko gdy dopasowanie jest przynajmniej zbliżone. Powyższe zdjęcie to już RTW i dopasowanie jest dla mnie całkowicie zadowalające. Nie kupiłbym natomiast marynarki która leżałaby na mnie tak jak te dwie o które pytałeś.

Dzieki za informacje. Teraz troche wiecej mi to mowi i widze tez ze RTW faktycznie moze miec zblizone wyglad, jesli sie trafi :)

14 godzin temu, kubaba5 napisał:

Dzięki za opinię. Nie kupiłem jej także zastanawiam się na ile "akceptowalna" ona jest, bo domyślam się, że w tej cenie ideału nie znajdę. 

Płacąc za marynarkę z wieszaka 600 - 700 zł ciężko spodziewać się dopasowania na miarę MTM czy Bespoke. To jest chyba oczywiste i nie ma czego w ogóle komentować. Myślę, że prawdziwa sztuka to znalezienie właściwego kompromisu miedzy: materiałem, wykonaniem, dopasowaniem i ceną.  Korzystając z możliwości wymiany opinii i zdań, odbiję od nurtu wypowiedzi moich przedmówców :) Będąc całkowicie szczerym - brązowa marynarka naprawdę leży na Tobie przyzwoicie. O ile linia ramion znajduje się na swoim miejscu (na zdjęciach ciężko to jednoznacznie określić) to długość marynarki dla mnie miałaby naprawdę znaczenie drugorzędne. Dlaczego? Bo nie jest "tragicznie" krótka, jak chociażby część kolekcji Bytomia sprzed roku czy dwóch. Według mnie fajnie rozdziela sylwetkę na pół, środkowy guzik nie jest zawieszony ostentacyjnie wysoko, zaś talia zdaje się być dość rozsądnie wyważona, natomiast krata marynarki jest dobrze ze sobą spasowana. Jeśli nie zależy Ci na tym aby trafić w dziesiątkę kryteria jeśli chodzi o wszystkie standardy i kanony męskiej elegancji, ja bym  tej marynarki nie przekreślał. Tym bardziej jeśli jeśli ma ona być wykorzystywana na codzień do stylizacji casualowych (praca, biuro, spotkanie na mieście), gdzie przez większość czasu będzie ona rozpięta (co  zwykłemu wyjadaczowi jeszcze bardziej utrudni wyłapanie tego niuansu). Oczywiście, że mogłaby być o te 2 cm dłuższa. Jeśli materiał Ci odpowiada, to tylko rękawy do skrócenia i ja bym spokojnie w tej marynarce chodził. 

Dokładnie. Pamiętaj, że trafiłeś na forum, gdzie są dwie główne kategorie użytkowników-liderów opinii:

1. Fani szycia miarowego, którzy będą mieć inny punkt odniesienia jak pan Zając i którzy zawsze ci napiszą "lepiej dołóż do...".

2. Fani Tikeja i outletow dla których punktem odniesienia są marynarki za 200 zł, więc nie oczekuj, że będą rekomendowac zakup czekokolwiek powyżej ten ceny, bo zawsze napiszą "w Tikeju znajdziesz lepszą za dwie stowy".

Liderów opinii będących gdzieś pomiędzy jedną i drugą kategorią już dawno stąd wywialo np. Tomek Miler, Wojtek Szarski, Michał Kędziora, Roman Zaczkiewicz.

28 minutes ago, Tommaso said:

Płacąc za marynarkę z wieszaka 600 - 700 zł ciężko spodziewać się dopasowania na miarę MTM czy Bespoke.

Pewnie trochę nadinterpretuję, ale co ma cena RTW do dopasowania? Czyżby ludzie skłonni płacić więcej za marynarki mają bardziej szlachetne sylwetki, które są wzorem dla krawców? Czy może tanie marynarki specjalnie są szyte na sylwetki niewystępujące w przyrodzie żeby drogie marynarki się lepiej sprzedawały?

• Like 4

38 minut temu, ciasteczkowy napisał:

Pewnie trochę nadinterpretuję, ale co ma cena RTW do dopasowania? Czyżby ludzie skłonni płacić więcej za marynarki mają bardziej szlachetne sylwetki, które są wzorem dla krawców? Czy może tanie marynarki specjalnie są szyte na sylwetki niewystępujące w przyrodzie żeby drogie marynarki się lepiej sprzedawały?

Zgadza się - nadinterpretacja. Nie napisałem, że RTW nie może leżeć przyzwoicie - owszem może. Ale chyba każdy z nas jest świadomy, że znalezienie idealnie (lub nawet przyzwoicie) dopasowanej marynarki RTW w polskich warunkach do 1 000 zł jest czasami karkołomne. Ja rzecz jasna mówię to ze swojej perspektywy. Lancerto w mojej ocenie bardzo fajnie wpisuje się w tą lukę na polskim rynku mody męskiej, bo jeżeli miałbym polecić coś innego koledze @kubaba5 w tym przedziale cenowym to może wskazałbym na Milera lub M Ceran w wyprzedażach... ale nic więcej mi do głowy nie przychodzi. 

Trudność w znalezieniu dobrze/przyzwoicie leżącej marynarki RTW jest wprost proporcjonalna do odległości sylwetki kupującego od "sylwetki modelowej".
Nie ma to wiele wspólnego z polskimi warunkami, 1000 zł, czy luką wypełnianą przez Lancerto i/lub Milera.

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 2

55 minut temu, Pan Elegant napisał:

Dokładnie. Pamiętaj, że trafiłeś na forum, gdzie są dwie główne kategorie użytkowników-liderów opinii:

(...)

Patrząc po objętości wątków najwięcej jest tu zwolenników Suitsupply czyli dobrze wykrojonego RTW o ciekawych materiałach i dobrej relacji jakość/cena. 

Bespoke na tym Forum to decyzja raczej serca niż rozsądku, bo próżno tu szukać realizacji dla kogoś z poważnymi wadami postawy. Na miarę szyją użytkownicy, którzy chcą od ubrania "czegoś więcej" i jest to dla nich kolejny etap.

Marynarki za 200zł z TK godne polecenia trafiają się raz na rok lub wcale.

• Like 1

24 minutes ago, Tommaso said:

Zgadza się - nadinterpretacja. Nie napisałem, że RTW nie może leżeć przyzwoicie - owszem może. Ale chyba każdy z nas jest świadomy, że znalezienie idealnie (lub nawet przyzwoicie) dopasowanej marynarki RTW w polskich warunkach do 1 000 zł jest czasami karkołomne. Ja rzecz jasna mówię to ze swojej perspektywy. Lancerto w mojej ocenie bardzo fajnie wpisuje się w tą lukę na polskim rynku mody męskiej, bo jeżeli miałbym polecić coś innego koledze @kubaba5 w tym przedziale cenowym to może wskazałbym na Milera lub M Ceran w wyprzedażach... ale nic więcej mi do głowy nie przychodzi. 

a Poszetka, Zack Roman, Macaroni? oni tez maja bardzo przyzwoite RTW.

Patrząc po objętości wątków najwięcej jest tu zwolenników Suitsupply czyli dobrze wykrojonego RTW o ciekawych materiałach i dobrej relacji jakość/cena. 
Bespoke na tym Forum to decyzja raczej serca niż rozsądku, bo próżno tu szukać realizacji dla kogoś z poważnymi wadami postawy. Na miarę szyją użytkownicy, którzy chcą od ubrania "czegoś więcej" i jest to dla nich kolejny etap.
Marynarki za 200zł z TK godne polecenia trafiają się raz na rok lub wcale.
Wypraszam sobie, Van Gils ostatnio w tk ma piękne marynarki za 250pln, a w zasadzie w stałej ofercie są baldesarini lub carl gross z fajnych materiałów, w podobnej cenie.

@eye_lip to była ta raz na rok ;)

"Wcale" to marynarka Carl Gross z pieknego materiału Loro Piana, która jest piękna dopóki nie podniesie się ramion. Jak dla mnie słaby wykrój i dość niska pacha, ale zgadzam się - za tę cenę dobry wybór.

Ja trochę jak w "Rejsie", lubię filmy, które już widziałem i niedawno kupiłem trzecią Havanę z SuSu.

• Like 1