Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Szydlowsky napisał:

Wg mnie za ciasna w talii (marszczenia na plecach ) 😕

hmm tylko mam wrażenie, że ten materiał marszczy się jakby „w pionie” chociaż sam nie wiem... Może poszerzenie jest jakąś opcją, zdaje się, że te marynarki mają zostawiony zapas materiału.

Proponuję oddać. Żeby zlikwidować marszczenia nad pośladkami powinno się sporo dodać w obwodzie. Tak dużych rezerw na szwach raczej nie będzie. 

A marszczy się w pionie, jak to nazwałeś, bo tylna klapa marynarki (o ile tak się to nazywa) powinna luźno opadać na pośladki. W wypadku zbyt obcisłej w pasie marynarki, materiał tylnej klapy blokuje się na pośladkach i tworzy fałdy. 

8 minut temu, Awopiotr napisał:

Proponuję oddać. Żeby zlikwidować marszczenia nad pośladkami powinno się sporo dodać w obwodzie. Tak dużych rezerw na szwach raczej nie będzie. 

A marszczy się w pionie, jak to nazwałeś, bo tylna klapa marynarki (o ile tak się to nazywa) powinna luźno opadać na pośladki. W wypadku zbyt obcisłej w pasie marynarki, materiał tylnej klapy blokuje się na pośladkach i tworzy fałdy. 

No niestety na zwrot już za późno, także jedynie ewentualne poprawki wchodzą w grę. W zasadzie mi to aż tak nie przeszkadza, ciekaw byłem opinii co może być powodem i czy można coś z tym zrobić, chociaż widzę, że ile osób, tyle opinii

@kubaba5 Opinia jest chyba raczej jedna: marynarka jest za ciasna w talii. Zrób sobie zdjęcia z niezapiętą marynarką, albo lepiej z "zapiętą" na jakąś gumkę/sznurek, żeby zobaczyć jak leży przy większym luzie.

Marynarki SuSu zwykle udaje się poszerzać w talii o jakieś 3 cm, maks. 4 wliczając w to delikatne przesunięcie guzika.

8 godzin temu, Aras napisał:

@kubaba5 Opinia jest chyba raczej jedna: marynarka jest za ciasna w talii. Zrób sobie zdjęcia z niezapiętą marynarką, albo lepiej z "zapiętą" na jakąś gumkę/sznurek, żeby zobaczyć jak leży przy większym luzie.

Marynarki SuSu zwykle udaje się poszerzać w talii o jakieś 3 cm, maks. 4 wliczając w to delikatne przesunięcie guzika.

Dziękuję za wszystkie opinie. Sprawdziłem jeszcze w ten sposób - odpiąłem guzik, i trzymałem z przodu marynarkę tak, żeby powiedzmy imitować jej rozszerzenie o cm, 2 etc. I... szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnej różnicy. Problem nie występuje jedynie przy całkowicie rozpiętej marynarce, kiedy materiał może swobodnie opaść. Myślę, że pójdę z nią do krawca i wtedy ten oceni to na żywo, może też najskuteczniej oceni źródło problemu. Stąd jeszcze ostatnie pytanie - czy takie poszerzanie marynarki to jakaś standardowa sprawa i mogę raczej zaufać większości krawców, że sobie z tym poradzą? :)

Każdy krawiec, który choć raz taliował marynarkę da sobie radę z procesem odwrotnym:) Plus tutaj jest taki, że ta Havana nie ma pełnej podszewki - od razu widać ile cm uda się zyskać.
Czy taka przeróbka wiele da?
Pewnie nie... Havana zwykle jest mocno taliowana i kręgosłup taki jak Twój czy "brzuszek" nie są z nią kompatybilne.

@phantom Dzięki za zdjęcia.

Na styleforum pojawiło się poniższe zdjęcie. Oczywiście ujęcie wyolbrzymia trochę odbiór tych klap... ale nawet z innej perspektywy to raczej nie wygląda dobrze.
Mam wrażenie, że takie otwarte klapy w jednorzędowych marynarkach wyglądają dobrze tylko na "ciężkich" marynarkach i to najlepiej z jakimś "wzorkiem".

2092354493_widelapel.thumb.jpg.93b0894bf662bcba2a51bd75f6b0e506.jpg

9 minut temu, Aras napisał:

@phantom Dzięki za zdjęcia.

Na styleforum pojawiło się poniższe zdjęcie. Oczywiście ujęcie wyolbrzymia trochę odbiór tych klap... ale nawet z innej perspektywy to raczej nie wygląda dobrze.
Mam wrażenie, że takie otwarte klapy w jednorzędowych marynarkach wyglądają dobrze tylko na "ciężkich" marynarkach i to najlepiej z jakimś "wzorkiem".

2092354493_widelapel.thumb.jpg.93b0894bf662bcba2a51bd75f6b0e506.jpg

To wygląda jak karykatura zdjęcia marynarki. 

21 minut temu, adamW napisał:

Perspektywa zdjęcia 'od dołu' i bliskość obiektywu na pewno nie pomaga. Moim zdaniem takie klapy u @phantom wyglądają dobrze. Chociaż nie ukrywam, że jakby miały 1cm mniej byłoby znacznie lepiej.

Zgadza się, jeślibym miał rękaw o 1 cm za długi, to skróciłbym go, jeśli chodzi o klapę 1 cm za szeroką to myśle, ze szkoda zachodu, żeby je zwężać - po prostu trzeba nosić szerszy krawat🙂

Na wakacje to wybrałbym do takiej koszuli biały len, ale jeśli spodziewasz się wakacji na Białołęce to będzie jak znalazł. Trzymaj ją w tobołku pod łóżkiem, jak przyjdą o świcie.

Przepraszam, ale tak mi się skojarzyło. Tak na serio, to moim zdaniem mało wakacyjnie to wygląda.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2

8 godzin temu, pablocito napisał:

Trzymaj ją w tobołku pod łódzkiem

Nie kojarzę miejscowości Tobołek w okolicy mojego województwa? Jest taki zbiornik wodny, ale w woj. pomorskim.

Czuwaj.

download-2.jpg.fc983065c75c0beaa724eb4c334be633.jpg

• Like 4

11 godzin temu, pablocito napisał:

Na wakacje to wybrałbym do takiej koszuli biały len, ale jeśli spodziewasz się wakacji na Białołęce to będzie jak znalazł. Trzymaj ją w tobołku pod łóżkiem, jak przyjdą o świcie. emoji3.png

Przepraszam, ale tak mi się skojarzyło. Tak na serio, to moim zdaniem mało wakacyjnie to wygląda.

Kazionne pasy są horyzontalne,koszula na zdjęciu ma pasy wyszczuplające -wertykalne. Chociaż w przypadku tej koszuli  efekt wyszczuplający i to nie tylko optycznie krawiec uzyskał dzięki kołnierzykowi. Kołnierz jest tak ciasny ,że pacjent wyschnie na wiór, gdyż nie da rady połknąć żadnego pokarmu.,W takiej koszuli można tylko gumę żuć,oddychać przez nos i ewentualnie wciągać nosem biały proszek

Hej, byłem wczoraj w salonie Lancerto przyjżeć się na żywo nowej kolekcji letniej Lancerto + MrV.

Przymierzałem marynarkę szarą Haiti (48 i 50) i Pretorię w kratę windowpane (48)

Zastanawiam się co sądzicie? Wydaje mi się, że ta brązowa leży całkiem nieżle, niestety szare już dość kiepsko 😕

IMG_0825.jpeg

IMG_0824.jpeg

IMG_0822.jpeg

IMG_0821.jpeg

IMG_0818.jpeg

IMG_0817.jpeg

IMG_0827.jpeg

IMG_0826.jpeg

IMG_0823.jpeg

IMG_0820.jpeg

IMG_0819.jpeg