25kamil25 Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 4 minutes ago, mosze said: No na wieczory to jednak ciemniejsza Popoludnia, bardzo casualowe wieczory, albo dzień jak nie ma 40° bo wtedy to tylko biała lniana koszula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 @25kamil25 Przepraszam za głupie pytanie... ale Ty na serio masz 182 cm wzrostu? Bo patrząc na długość tych marynarek i długość rękawów... to jakoś to mi się wszystko nie kalkuluje... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
25kamil25 Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 2 minutes ago, Aras said: @25kamil25 Przepraszam za głupie pytanie... ale Ty na serio masz 182 cm wzrostu? Bo patrząc na długość tych marynarek i długość rękawów... to jakoś to mi się wszystko nie kalkuluje... Dokładnie, przynajmniej jak ostatnio się mierzyłem (jakieś 6-5 lat temu) to tyle było, a co Ci się nie kalkuluje? Teraz zmierzyłem się jeszcze raz i dokładnie tyle wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 Już wyjaśniam. Ja mam 185 cm i gdybym założył marynarkę SuSu 48, to bym miał rękawy w połowie drogi do łokcia. Ok. Mam długie ręce. Równocześnie jednak marynarka kończyłaby się gdzieś w 2/3 "tyłka"... Musisz mieć nieproporcjonalnie długie nogi (czego nie widać na zdjęciach) i krótki tors i ręce... albo wysoką głowę:) A już starcie Lancerto 46 z moim wzrostem wyglądałoby jak żakiet Freddiego Mercury... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
25kamil25 Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 12 minutes ago, Aras said: Już wyjaśniam. Ja mam 185 cm i gdybym założył marynarkę SuSu 48, to bym miał rękawy w połowie drogi do łokcia. Ok. Mam długie ręce. Równocześnie jednak marynarka kończyłaby się gdzieś w 2/3 "tyłka"... Musisz mieć nieproporcjonalnie długie nogi (czego nie widać na zdjęciach) i krótki tors i ręce... albo wysoką głowę:) A już starcie Lancerto 46 z moim wzrostem wyglądałoby jak żakiet Freddiego Mercury... Cóż mogę powiedzieć, na to wygląda, że mam jakieś "inne" proporcje ciała 🤷. Na szczęście marynarka nie jest za krótka i dzieli mnie w połowie, a nawet trochę dalej. A pomijając już długość, czy nie uważacie, że te dwie pierwsze marynarki, są trochę zbyt obszerne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 Godzinę temu, Aras napisał: Już wyjaśniam. Ja mam 185 cm i gdybym założył marynarkę SuSu 48, to bym miał rękawy w połowie drogi do łokcia. Ok. Mam długie ręce. Równocześnie jednak marynarka kończyłaby się gdzieś w 2/3 "tyłka"... Musisz mieć nieproporcjonalnie długie nogi (czego nie widać na zdjęciach) i krótki tors i ręce... albo wysoką głowę:) A już starcie Lancerto 46 z moim wzrostem wyglądałoby jak żakiet Freddiego Mercury... Może, to nie kolega ma nieproporcjonalne wymiary U mnie również SS w rozmiarze 48 leży na długość bardzo dobrze, a mam 186 cm. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
25kamil25 Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 4 minutes ago, pi_senny said: Może, to nie kolega ma nieproporcjonalne wymiary U mnie również SS w rozmiarze 48 leży na długość bardzo dobrze, a mam 186 cm. O jak miło usłyszeć, że nie jest sie jedynym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 Ja bym oddał wszystkie. SuSu wydają się workowate, a trzecia przez ten wysoki guzik układa się tak jakbyś już dorobił się brzucha (czego nie widać patrząc z boku). Na zdjęciach na wprost nie widać okien na wysokości talii - wg mnie wszystkie wymagają taliowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
25kamil25 Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 11 minutes ago, Awopiotr said: Ja bym oddał wszystkie. SuSu wydają się workowate, a trzecia przez ten wysoki guzik układa się tak jakbyś już dorobił się brzucha (czego nie widać patrząc z boku). Na zdjęciach na wprost nie widać okien na wysokości talii - wg mnie wszystkie wymagają taliowania. Hmm... uważasz, że ta ostatnia z Lancerto też wymaga taliowania? Bo 2 pierwsze to rozumiem, ale to chyba prosty zabieg u krawcowej, szczególnie, że sa bez podszewki. Więc czemu sugerujesz, że mam oddać wszystkie, są zbyt szerokie w ramionach? Czy dopatrujesz się innych mankamentów, które nie są prosta przeróbką krawiecką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 Ta ostatnia ma takie mankamenty: - za krótka, a rękawy za długie, - guzik wysoko co psuje proporcje i podkreśla brzuch - mocne dopasowanie w talii i przez to szlice mocno odstają, co jest mocno widoczne przy wzorze w kratę, Wg mnie przeróbki poprawią niektóre elementy, ale proporcji nie zmienią. Wiem jednak, że kusość i wysoki guzik są teraz powszechnie akceptowalne jako bardziej współczesne. Sam musisz zdecydować, czy taka interpretacja Ci odpowiada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 Wg mojej skromnej opinii najgorzej wypada Lancerto. Jest po prostu za krótka i za ciasna. Nie widzę przesadnej workowatości w SuSu. Jeśli rzeczywiście masz 100-kę w klatce i 90 w talii, to one powinny wręcz być minimalnie za ciasne. Być może te dwa egzemplarze są odrobinę szersze, niż powinny być... Ta pierwsza to, o ile dobrze pamiętam, 100% len? Przymierzałem ją rok czy dwa lata temu (rozmiar 98) i finalnie zwróciłem. Nie podobało mi się jak ten materiał się układał na ciele... Zawsze coś było nie tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
25kamil25 Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 @Awopiotr dziękuję za opinie. 9 hours ago, Aras said: Wg mojej skromnej opinii najgorzej wypada Lancerto. Jest po prostu za krótka i za ciasna. Nie widzę przesadnej workowatości w SuSu. Jeśli rzeczywiście masz 100-kę w klatce i 90 w talii, to one powinny wręcz być minimalnie za ciasne. Być może te dwa egzemplarze są odrobinę szersze, niż powinny być... Ta pierwsza to, o ile dobrze pamiętam, 100% len? Przymierzałem ją rok czy dwa lata temu (rozmiar 98) i finalnie zwróciłem. Nie podobało mi się jak ten materiał się układał na ciele... Zawsze coś było nie tak. Tak to 100% len, nie układa się jakoś rewelacyjnie, jednak za cenę outletową, chyba nie powinienem narzekać . Po za tym len to nie wełna i materiał "pracuje" zupełnie inaczej. Mam 100/90 ale równocześnie mam dosyć wąskie ramiona i może przez to marynarki nie są opięte tak jak mówisz, a może są większe niż ustawa przewiduje i z tego powodu trafiły na outlet, kto wie... PS Mam jeszcze jedno pytanie, czy w tych marynarkach z SuSu wystarczy miejsca na skrócenie rękawów? Ile byście je skrócili w tym wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 Też mam raczej wąskie ramiona i jestem ciut węższy w talii przy podobnej klatce... i większość marynarek SuSu w rozmiarze 98 (a więc odrobinę szerszych w klatce i talii od Twoich) uważam za dopasowane "na styk", szczególnie w talii. Rozmiar 48 powinien tam mieć 95 cm... przy 90 cm to luzu tutaj jest tyle, co nic... Nieważne. Co do Twojego pytania o rękawy... większość marynarek SuSu ma guziki w odległości 4,5 cm od krawędzi rękawa. Spokojnie można więc je skrócić o jakieś 1,5 cm i nadal, moim zdaniem, będzie to wyglądało dobrze. Zawsze jest też opcja dalszego skracania i noszenia rozpiętego jednego guzika... albo opcja atomowa: skrócenia od góry, choć tutaj oczywiście w grę wchodzą tylko marynarki "bez wzorku". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
25kamil25 Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 1 hour ago, Aras said: Też mam raczej wąskie ramiona i jestem ciut węższy w talii przy podobnej klatce... i większość marynarek SuSu w rozmiarze 98 (a więc odrobinę szerszych w klatce i talii od Twoich) uważam za dopasowane "na styk", szczególnie w talii. Rozmiar 48 powinien tam mieć 95 cm... przy 90 cm to luzu tutaj jest tyle, co nic... Nieważne. Co do Twojego pytania o rękawy... większość marynarek SuSu ma guziki w odległości 4,5 cm od krawędzi rękawa. Spokojnie można więc je skrócić o jakieś 1,5 cm i nadal, moim zdaniem, będzie to wyglądało dobrze. Zawsze jest też opcja dalszego skracania i noszenia rozpiętego jednego guzika... albo opcja atomowa: skrócenia od góry, choć tutaj oczywiście w grę wchodzą tylko marynarki "bez wzorku". Wydaje mi się że jak nosiłem marynarki z MD to nosiłem ciut za małe i jestem przyzwyczajony do tego. Dlatego też, te z SuSu wydają mi się duże a tak naprawdę są dobre. Panowie, dziękuję za odpowiedzi na moje pytania, bardzo mi pomogliście 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyro52 Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 Witam, chciałem zapytać o długość marynarki. Przepraszam za słabą jakość, nie mam warunków, żeby zrobić inne zdjęcie. Na sobie havana 98, z szerszymi klapami długość rękawów oczywiście do skrócenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrot Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 Według mnie jest bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 4 godziny temu, wyro52 napisał: Witam, chciałem zapytać o długość marynarki. Przepraszam za słabą jakość, nie mam warunków, żeby zrobić inne zdjęcie. Na sobie havana 98, z szerszymi klapami długość rękawów oczywiście do skrócenia. Który to model? Możesz wrzucić lepsze zdjęcie samej marynarki żeby można było ocenić kolor? Możesz podać nr tkaniny (jest opisany na metce wewnątrz kieszenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 @wyro52 - długość marynarki - prawilna fajna szerokość klap, rękawy pewnie centymetr do skrócenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyro52 Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 1 godzinę temu, adamW napisał: Który to model? Możesz wrzucić lepsze zdjęcie samej marynarki żeby można było ocenić kolor? Możesz podać nr tkaniny (jest opisany na metce wewnątrz kieszenie). Nie ma obecnie tego modelu na stronie susu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 W dniu 5.05.2020 o 19:39, Aras napisał: @25kamil25 Przepraszam za głupie pytanie... ale Ty na serio masz 182 cm wzrostu? Bo patrząc na długość tych marynarek i długość rękawów... to jakoś to mi się wszystko nie kalkuluje... Też o tym @Aras myślałem, bo mam dokładnie 183 cm i rękawy w 48 wypadają idealnie ze wskazaniem na raczej krótkie. Ale po oględzinach zdjęć kolegi stwierdziłem, że moje ręce kończą się zdecydowanie niżej, bo są po prostu długie jak u szympansa (i jak na pianistę przystało ) U Ciebie też tak pewnie jest Ale generalnie nie ma reguły, wszystko kwestią proporcji. Ja jestem raczej taki manekin/183cm i 48 leży idealnie. Góra, bo spodnie....raczej 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 Do oceny garnitur DePetrillo, rozmiar 52, drop 7, made in Italy, 3roll2, wełna 4-seasons, pełna podszewka, half-canvas, guziki przyszyte na stałe. Spodnie z podszewką z bawełny i kolanówką z poliestru. Cena 235€ + 35€ ship i masa straconych nerwów (przez Alior i nieogarniętego sprzedawcę). Jeśli ktoś chce zamawiać z SartoriaDiLusso to proszę o kontakt, bo może pomogę Wam oszczędzić nerwów. Do rzeczy: Jak na włoszczyznę to marynarka nie jest moim zdaniem zbyt krótka. Dzieli sylwetkę na pół. Podobają mi się rękawy - dość wąskie w obwodzie na całej długości. Powiedziałbym do lekkiego skrócenia, ale dam sobie czas na decyzję, bo mam teraz kilka koszul pod garnitur w rozmiarze long, ale akurat nie były pod ręką do zdjęć. Spodnie nieprzesadnie wąskie, ale węższe w udach niż model Bolton od SuSu. Do skrócenia o dobre 10cm, ale chyba nie wyjdzie z tego mankiet? Czy dobrze myślę, że na 5cm potrzeba 15 cm zapasu? To co mnie trochę męczy to plecy. Żona mówi, że zdjęcia wyolbrzymiają załamania, ale mi się chyba materiał opiera tam gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę, bo jak pochylam się lekko do przodu to załamania znikają. Jestem ciekawy co myślicie i co ew. można z tym zrobić? Widać pod prawym ramieniem, że jakby materiał był ciągnięty przez guzik, ale z przodu mam pełen luz i nie ma "x". Z góry dziękuję za opinie. Mam 14 dni na zwrot jakby co, ale jeśli z plecami da się coś zrobić to jestem skłonny go zostawić. Tu się coś ciągnie nad prawym biodrem: Jak się schylę to zagniecenia znikają: Wyprost: I przeprost: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 Przód ok, długość marynarki akceptowalna a rękawy (i oczywiście nogawki) do skrócenia. Plecy na zdjęciach wyglądają bardzo słabo. Moim zdaniem również linia ramion pozostawia sporo do życzenia. Ja bym zwrócił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 7 minut temu, blekit napisał: Plecy na zdjęciach wyglądają bardzo słabo. Ale co może być nie tak? Mierzyłem ze 2-3 strony temu SuSu bez jakiejkolwiek konstrukcji i plecy układały się bardzo podobnie. Myślałem, że to przez brak podszewki i zbyt lekki materiał, ale to chyba moja wina. Co krawiec powinien zrobić, żeby to wyprostować, jeśli się da? Garnitur jest na tyle dobrze wykonany i w kolorze/stylu jakiego mi potrzeba, że jestem w stanie doinwestować jakieś przeróbki w plecach - jeśli to ma w ogóle sens. Do tej pory myślałem, że mam dość regularną budowę, ale im dłużej się człowiek przygląda zdjęciom tym więcej wad się dostrzega. Mam dość mocno rozbudowaną górę pleców, przeprostowany dół i duże pośladki w związku z czym wyrzuca mi brzuch do przodu (wrażenie bandziocha). Droga redakcjo: czy jestem skazany na bespoke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 [mention]Żorż Ponimirski [/mention] wydaje mi się, ze na 5 cm mankietu wystarczy 12 cm. Raz do góry, raz w dół i 1,5 - 2 cm od wewnątrz do góry. Mój krawiec osiedlowy robił mi mankiety w paru parach spodni przy takim naddatku, choć może to herezja i niezgodne ze sztuką, ale działa. Co do pleców, jakie są każdy widzi. Może przejdź się z gajerem do krawca żeby doradził. Garnitur bardzo ładny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 Mnie krawiec mówił, że 10 cm na manszet wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi