White Haven Napisano 5 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2017 19 minut temu, vrod napisał: Witam, proszę o poradę. Skompletowałem zestaw ubrań jak na załączonej grafice. Styl ubierania zmieniłem od niedawna, więc chyba jeszcze nie czas na odważne kolory (stąd brązy i odcienie niebieskiego). Czegoś jednak w tym zestawie brakuje (i nie mam na myśli nieobecnego paska). Widoczną na zdjęciu koszulę, noszę oczywiście pod swetrem - zazwyczaj zapiętą pod szyję. Czy powinienem rozpiąć pierwszy guzik? Tak. Sugerowałbym też spróbować ze swetrem w nieco żywszym kolorze. Nie musi to być od razu bananowy róż 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2017 Zamiast krawata jakiś ładny szal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 5 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2017 Spróbuj wrzucić trzeci kolor. Taki brąz wszędzie może właśnie powodować efekt nijakości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 5 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2017 @vrod - na pewno, gdy nie masz krawata, góry guzik musi być odpięty. Co do krawata, może być on granatowy, czerwony, bordowy, brązowy, beżowy czy zielony. Beże/brązy (buty, torba, sweter) oraz różne odcienie niebieskiego (koszula i spodnie) można zestrajać z bardzo wieloma kolorami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiePanda Napisano 9 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2017 Witam, potrzebuje pomocy przy garniturze. Co do potrzeb - będzie to garnitur roboczy, bez fajerwerek. Zastanawiam się co jest nie tak, co będzie można poprawić. Nie wiem na ile będzie można zwęzić nogawki. Proszę o ocenę. Inna kwestia czy może lepiej zwrócić garnitur i dołożyć do Napoli/Lazio od SuSu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 9 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2017 19 minut temu, DiePanda napisał: Zastanawiam się co jest nie tak, co będzie można poprawić. Zwróć i poszukaj czegoś z mniejszym wypełnieniem ramion. Nie wiem jakiej firmy jest Twój garnitur, ale obstawiam Bytom, bo chyba tylko oni dają takie karykaturalne ilości wypełnienia. Ramiona kwadratowe jak u robocopa, tego łatwo u krawca nie naprawisz (o ile to w ogóle możliwe). Porównaj sobie linię ramion u Ciebie z tą na zdjęciu: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bradley Napisano 10 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2017 Witajcie, mam pytanie, a mianowicie: czy jednorzędowy granatowy garnitur w prążek (chalkstripe) sprawdzi się we wszystkich tych sytuacjach, co jego brat "zwyczajny" granatowy jednorzędowiec? Czy są jakieś specjalne wymogi wobec garnituru w prążek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 7 godzin temu, Bradley napisał: Witajcie, mam pytanie, a mianowicie: czy jednorzędowy granatowy garnitur w prążek (chalkstripe) sprawdzi się we wszystkich tych sytuacjach, co jego brat "zwyczajny" granatowy jednorzędowiec? Nie. Dla mnie prążek równa się biznes. Weźmy strój na ślub. W odpowiednim wątku znajdziesz wiele przykładów grantowego, gładkiego garnituru. Nie przypominam sobie abym widział tam coś w prążek. Stąd teza że na oficjalne okazje nie jest to dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bradley Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 23 minuty temu, pirat napisał: Nie. Dla mnie prążek równa się biznes. Weźmy strój na ślub. W odpowiednim wątku znajdziesz wiele przykładów grantowego, gładkiego garnituru. Nie przypominam sobie abym widział tam coś w prążek. Stąd teza że na oficjalne okazje nie jest to dobry wybór. Rozumiem. W takim razie na przykład na wieczorna kolację z partnerka również się nie nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 13 minut temu, Bradley napisał: Rozumiem. W takim razie na przykład na wieczorna kolację z partnerka również się nie nada? Kilka pytań pomocniczych: - A to kolacja z jakiejś oficjalnej okazji? - Czym się różni wieczorna kolacja od południowej kolacji? Bo jeśli chodzi o poranną kolację to chyba się domyślam Jeśli okazja jest oficjalna to bym założył granatowy gładki. Jeśli taka kolacja ma miejsce 'po pracy' i nie jest jakoś bardzo oficjalna to bym się jakoś nie przejmował i poszedł w prążkach. Popracowałbym na dodatkach: biała koszula, stonowany krawat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bradley Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 6 godzin temu, pirat napisał: Kilka pytań pomocniczych: - A to kolacja z jakiejś oficjalnej okazji? - Czym się różni wieczorna kolacja od południowej kolacji? Bo jeśli chodzi o poranną kolację to chyba się domyślam Jeśli okazja jest oficjalna to bym założył granatowy gładki. Jeśli taka kolacja ma miejsce 'po pracy' i nie jest jakoś bardzo oficjalna to bym się jakoś nie przejmował i poszedł w prążkach. Popracowałbym na dodatkach: biała koszula, stonowany krawat. W zasadzie moje pytanie powinno się ograniczyć do: "czy prążek można nosić tylko będąc na sferze biznesu i pracy, czy może można wnieść go do zestawów używanych na co dzień poza pracą?" mea culpa za zawiłe sformułowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manolete Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 38 minut temu, Bradley napisał: W zasadzie moje pytanie powinno się ograniczyć do: "czy prążek można nosić tylko będąc na sferze biznesu i pracy, czy może można wnieść go do zestawów używanych na co dzień poza pracą?" mea culpa za zawiłe sformułowania Oczywiście, że można. Jak napisano wyżej- nie jest tak uniwersalny jak gładki granat, nie polecam go na wesele, ale jeśli Twoim zdaniem okazja jest odpowiednia i lubisz prążki, to jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiel Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 Mam dwa pytanka. 1. Jak Waszym zdaniem wygląda noszenie marynarki (matowa wełna w jakiś mikrowzór) mającej nakładane kieszenie z klasycznymi kanciastymi wełniakami i czarnymi oxfordami? 2. Czy taki mikrowzór bardzo obniża formalność marynarki? Okazuje się bowiem, że znalezienie na polskim rynku czegoś klasycznego z gładkiej matowej wełny nie jest takie proste:) z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamjest Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 1 godzinę temu, Zagiel napisał: Mam dwa pytanka. 1. Jak Waszym zdaniem wygląda noszenie marynarki (matowa wełna w jakiś mikrowzór) mającej nakładane kieszenie z klasycznymi kanciastymi wełniakami i czarnymi oxfordami? Wg mnie opisałeś typowy zestaw koordynowany (np granatowa marynarka https://shopmiler.com/pl/garnitury/marynarka-sportowa-granatowa i szare spodnie takie jak te: http://www.benevento.pl/spodnie-garniturowe/195-spodnie-welniane-120s-ciemno-szare.html) tylko mam wątpliwości co do czarnych oksfordów. Raczej bym wybrał brąz lub jak już muszą być czarne to z ażurami. Jak te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 2 godziny temu, Bradley napisał: W zasadzie moje pytanie powinno się ograniczyć do: "czy prążek można nosić tylko będąc na sferze biznesu i pracy, czy może można wnieść go do zestawów używanych na co dzień poza pracą?" mea culpa za zawiłe sformułowania Prążek, prążkowi nierówny. Inaczej będzie wyglądał w power suitcie (kilka świetnych na voxsartorii np. Lee Marvin czy David Bowie), a inaczej w boating jacket. Możesz jeszcze popatrzeć na stare rysunki i zastanowić się na kontekstem danego zestawu. W świecie żakietów, fraków czy innych strollerów, taki garnitur mógł być nieformalny. Być może koledzy z większą wiedzą w zakresie historii ubioru potwierdzą: źródło prążków jest sportowe, a nie biznesowe (wspomniana boating jacket). Ale jak powyżej napisałem: kluczowy jest kontekst. Kiedyś Macaroni wkleił zdjęcie Szczepana Twardocha w prążkach: ). 1 godzinę temu, Zagiel napisał: Mam dwa pytanka. 1. Jak Waszym zdaniem wygląda noszenie marynarki (matowa wełna w jakiś mikrowzór) mającej nakładane kieszenie z klasycznymi kanciastymi wełniakami i czarnymi oxfordami? 2. Czy taki mikrowzór bardzo obniża formalność marynarki? Okazuje się bowiem, że znalezienie na polskim rynku czegoś klasycznego z gładkiej matowej wełny nie jest takie proste:) z góry dzięki za odpowiedź. Nie wiem czy wiem o jakie wełniaki Ci chodzi. Wełniak brunatny kanciasty nie jest. Poza tym ten fetysz matowej wełny? Jakbyś obejrzał zdjęcia kolegów forum w wątkach "Co mam dziś..." to takie zestawy byś znalazł. Ad.2 Naprawdę? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 Panowie ja bardziej casualowo. Chciałem sobie kupić jasnoniebieską gładką polówkę dokładnie tego czego chciałem nie mogłem znaleźć w momencie kupna, kupiłem koszulkę z granatową wstawką, ale jak już doszła w tym samym sklepie pojawiły się gładkie. I teraz się zastanawiam czy oddać i kupić sobie gładką ? Czy już zostawić co mam. Co sądzicie która by się wam bardziej podobała ? I czy ta z granatowym nie jest jakaś zła ? Koszulka raczej do jasnych spodenek, dżinsów. Na plus tej z granatowym jest to, że ma listwę na 3 guziki i rozpinając dwa kołnierzyk się ładniej prezentuje nie rozjeżdża. W koszulce z dwoma guzikami rozpinając jeden kołnierzyk mi się nie ładnie "rozplaszcza" ewentualnie rozpinając 2 mało ładnie/elegancko to wygląda. Więc co wy na to ? Nie kombinować zostawić co mam czy może jednak gładka będzie bardziej właściwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 Istotne jest, która się bardziej Tobie podoba i sądzę, że już sobie na to pytanie odpowiedziałeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiel Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 Jamjest Myślałem, że typowy zestaw koordynowany wymaga marynarki bardziej zbliżonej do klasyki czyli z kieszeniami z patkami i z gładkiej wełny, ewentualnie o jakimś mniej formalnym splocie. Oczywiście są to rozważania czysto teoretyczne bo uważam (chyba jak większość użytkowników tego forum), że to ludzie noszą ubrania, a nie odwrotnie, dlatego jeśli ktoś chce sie tak ubrać to nie widzę problemu. pirat Na zdjęciu z Wikipedii trochę kanciastą głowę ma......;) W sumie to teraz ja nie wiem o co chodzi z tym fetyszem więc tylko dodam, że jak dla mnie to po prostu lepiej to wygląda w zestawach nieformalnych i tyle. Co do drugiego pytania to TAK bo pisząc "coś klasycznego" miałem na myśli marynarkę posiadającą klasyczne: kieszenie, materiał (w tym również skład), szerokość klap, guziki, ilość butonierek itd.. Natomiast za polski rynek uważam możliwość zakupu w sklepie stacjonarnym. Mam nadzieję, że wystarczająco doprecyzowałem:) Tak czy inaczej dzięki za odpowiedź.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 16 minut temu, pi_senny napisał: Istotne jest, która się bardziej Tobie podoba i sądzę, że już sobie na to pytanie odpowiedziałeś. Może troszkę bardziej ta gładka, a w tej z granatową lamówką odpowiada mi listwa na trzy guziki. I ogólnie może bym już ją zostawił, chodziło mi bardziej o to czy te granatowe wstawki nie wyglądają jakoś kiepsko ? Może jeszcze ktoś się cofnie do poprzedniej strony zerknie i się wypowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 Prośba o poradę. Nowy garnitur po pierwszej turze poprawek krawieckich (zwężanie w klatce, zwężanie rękawów, poszerzanie spodni), ale efekt dalej jest odległy od oczekiwań. Spodnie są ok, problem mam z marynarką. Tak na moje oko - na pewno trzeba zebrać jeszcze trochę materiału w klatce piersiowej tak? Co myślicie o ramionach? Zwężać je, zmniejszyć wypełnienie? Z przodu jest moim zdaniem ok, także nawet nie pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 Krótko - tył i ramiona to jakaś kwadraturowa patologia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 Jakaś sugestia jak to przerobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 1 godzinę temu, Zbyszek napisał: Może troszkę bardziej ta gładka, a w tej z granatową lamówką odpowiada mi listwa na trzy guziki. I ogólnie może bym już ją zostawił, chodziło mi bardziej o to czy te granatowe wstawki nie wyglądają jakoś kiepsko ? Może jeszcze ktoś się cofnie do poprzedniej strony zerknie i się wypowie ? Zostaw. Mam taki sam problem z koszulkami na dwa guziki. Kołnierzyk rozjeżdża się jak u Słowackiego i wygląda to naprawdę słabo. A te wstawki nie wyglądają źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 11 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2017 Dzięki za odpowiedź. Też nie lubię tego rozjeżdżania i pokładania się kołnierza. W tej pierwszej ze wstawkami kołnierzyk jest dodatkowo wyżej wszyty na stójce jak w klasycznej koszuli więc tym bardziej nie powinien się tak rozjeżdżać jak taki wszyty nisko. Właśnie też o to mi chodziło czy te wstawki nie są kiczowate. Ale skoro nie są złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 13 godzin temu, White Haven napisał: Jakaś sugestia jak to przerobić ? Może @Ernestson coś doradzi, ale moim ramiona są do zrobienia od nowa, a to implikuje praktycznie zmianę wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi