Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat do bycia standardowym polskim facetem na tym forum nikt nie aspiruje. Jednak średnia pojęcia o męskiej elegancji leży i dlatego warto o tym dyskutować.

Nie rozumiem co ma żigolo do rozpiętego drugiego guzika koszuli. To że mało który student potrafi się porządnie ubrać nie znaczy że jest to obciachowe/ nie na miejscu. Najważniejsze żeby @kurtka czuł się pewnie a i tak będzie wyglądał dwa razy lepiej niż większość znajomych na tej imprezie sylwestrowej. Nie rozumiem co taki boli tyle osób z tym drugim guzikiem. Proponuję poczytać tutaj odnośnie tej szerokiej i spolaryzowanej debaty:

http://www.askandyaboutclothes.com/forum/showthread.php?83973-Shirts-button-quot-stance-quot-and-the-second-button-problem

• Oceniam pozytywnie 2

jasne, to czy ktoś wygląda jak: żigolo, spocony tirowiec czy przedstawicielem remizy w Pcimiu Dolnym, decyduje drugi rozpięty guzik :-)

do czynników determinujących dorzuciłbym jeszcze: monki, tassel loafers, spodnie w kratę, koraliki na nadgarstki, fular, kolorowe skarpetki we wzory...

... popieram @Benego, że rozpięty guzik sam w sobie nie jest zły - bywa jedynie niepasujący do okoliczności lub pozostałych elementów stroju

@Marcin_L: z klasyczną elegancją nie ma wspólnego nic bez krawata/muchy

• Oceniam pozytywnie 1

Ot, jeden jest z zachodu to może, drugi z Polski - nie wolno.

Ech, Narodzie Narodzie, skąd u nas te kompleksy. Ten z rozpiętym guzikiem jest nie z Zachodu, tylko z Południa. Krainy dobrej organizacji, punktualności, wiarygodności, praworządności klasy politycznej i gospodarczej stabilności.

Jestem świezo po kupnie studniówkowego garnituru. Wybrałem swój rozmiar, przeczytałem wiele artykułów "how should it fit" i dalej nie jestem pewny czy lekkie zgięcia w okolicach talii są dopuszczalne (suit supply ma to nagminne w swoich kolekcjach). Co powiecie?

PS. Proszę wybaczyć słabo zawiązany krawat i wystająca sznurówkę, rzecz ubrana na szybko :)

post-6329-0-20544600-1451840940_thumb.jp

@Azjach: ja mam już chyba obsesję SuSu, w związku ze zbliżającym się otwarciem outletu :)  Reasumując - w mojej opinii X na wysokości górnego guzika nie wygląda dobrze - być może jest z czego odpuścić w talii u krawca. Oczywiście nogawki do skrócenia i warto przyjrzeć się rękawom (ramiona na zdjęciu są delikatnie ugięte - być może też do drobnego skrócenia).