Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie tam zaraz znowu radykalny. :) Chodzi mi głównie o to, że w strojach nieformalnych zasady nie są po to, aby zapewnić uniformizację i zgodność z etykietą i historią stroju (jak ma to miejsce w wypadku ubiorów formalnych), ale po to, abyśmy nie wyglądali jak idioci. Tak więc jeśli jakiś detal nie jest zgodny z ogólnie przyjętymi zasadami, to możemy:

a) albo poszukać w źródłach historycznych dowodu, że tak obiekt naszego zainteresowania był używany (itp.) w jakimś czasie, zastosować to i tym podpierać się, gdy ktoś chce naganić naszą znajomość strojów,

B) albo, jeśli nic nie znajdziemy w historii, zastosować to, a na pytania typu "Czemu masz coś takiego, skoro powinieneś mieć coś innego?" odpowiadać prostolinijnym i szczerym "A bo tak."

Za te guziki do marynarki klubowej nie skrytykowałby Cię, jak mniemam, żaden ze zaznajomionych z zasadami dotyczącymi ubiorów, tak samo jak za inne gustowne, choć "nieprzewidziane" w etykiecie szczegóły (cały czas mówiąc o strojach nieformalnych). Proponuję jednak nie łamać przyjętych dziś dogmatów dotyczących najważniejszych aspektów stroju, chyba, że uczynimy to kierując się powyższym podpunktem a) lub mamy niezwykle wysublimowany gust i smak (jak ja :D:P ).

W wypadku strojów formalnych zalecam jednak stosowanie się do wszystkich zasad. Dopuszczalne jest rzecz jasna umiarkowane korzystanie z powyższego podpunktu a). :)

Mam nadzieję, że potraktujecie to jako wystarczające wyparcie się przeze mnie radykalności. ;)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

(duże ciach, a w zasadzie wyrwałem to z kontekstu, pirat ;) ) ... Mam nadzieję, że potraktujecie to jako wystarczające wyparcie się przeze mnie radykalności. ;)

Zgadzam się z Doktorem w 100% :).

znaczy, że co? wypierasz się radykalności? :twisted:
Opublikowano

(duże ciach, a w zasadzie wyrwałem to z kontekstu, pirat ;) ) ... Mam nadzieję, że potraktujecie to jako wystarczające wyparcie się przeze mnie radykalności. ;)

Zgadzam się z Doktorem w 100% :).

znaczy, że co? wypierasz się radykalności? :twisted:

Darujmy sobie wnikanie w niuanse wypowiedzi Doktora :).

Opublikowano

sportowego garnituru

Może lepiej w takim razie ubrać chinosy lub coś podobnego?

Tods na gołe stopy do garnituru, lub tods ze skarpetami do garnituru to chyba za dużo, ale oczywiście wszystko zależy od garnituru :)

Wrzuć zdjęcie i wszystko będzie jasne.

Opublikowano

Witam, panowie czy do mokasynów/loafersów ubralibyście skarpetki? czy kategorycznie nie..

Ja nie założył bym butów na gołe stopy. Szkoda by mi było butów. Do boot shoes i mokasynów zakładam płytkie stópki Burlingtona . Kupiłem je kiedyś na allegro, po założeniu buta zupełnie niewidoczne a dużo bardzie higieniczne.

Opublikowano

Witam,

nabyłem takie oto spodnie: http://sklep.vistula.pl/product-pol-121 ... stula.html

Pytanie moje jest następujące: jakie do nich dobrać buty? W sklepie razem z tymi butami proponowali następujące buty: http://sklep.vistula.pl/Nowosc-snewproducts-pol.html

Problemem jest jednak cena, 500 zł to za dużo jak dla mnie. Czy ktoś mógłby mi poradzić, jakie buty wybrać, w jakim kolorze i w jakim fasonie? No i w przystępnej cenie. Czy to CCC/Lasocki, a może w Ecco, Wojasie albo Badurze coś jest godnego polecenia?

Pasek, jaki mam, to albo czarny, albo jasnobrązowy, ale preferuję ten drugi.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

OK, jeżeli taka będzie wola administratora/moderatora, to jak najbardziej.

Aczkolwiek sam bym tematu nie przenosił, gdyż może on posłużyć innym, a że sezon letni zbliża się - to tym bardziej.

Aha, zapomniałem zapytać się - jakie skarpetki do takich butów i spodni? Czy one w ogóle byłyby potrzebne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie. Mam pewien problem, otóż jestem miłośnikiem koloru fioletowego, ostatnio dostałem fioletowy krawat. Jest bardzo ładny, podoba mi się- dosyć jasny, taki bardziej lilakowy, lecz nie jestem pewien, do czego mogę go założyć, wydaje mi się trochę mało praktyczny. W internecie znajduję rady raczej chybione, jeśli nie w ogóle kuriozalne. Wydaje mi się, że mogę go nosić do białych i szarych koszul, a także różowych i jasnofioletowych, widziałem też wraz z fioletową prążkowaną koszulą. Co o tym sądzicie? jakieś rady? Czy mogę fioletowy krawat/koszulę założyć do granatowego garnituru? Z góry bardzo dziękuję

Pozdrawiam

Opublikowano

Ciężko coś doradzić w ciemno - sporo zależy od odcienia krawata. Moja rada - testuj zestawy koszula/marynarka/krawat[/poszetka] na manekinie lub wieszaku i, jeśli jakaś kombinacja się spodoba, noś. Gładki krawat w kolorze niekuriozalnym na pewno da się z czymś zestawić.