Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, vrod napisał:

Witam,

proszę o poradę. Skompletowałem zestaw ubrań jak na załączonej grafice. Styl ubierania zmieniłem od niedawna, więc chyba jeszcze nie czas na odważne kolory (stąd brązy i odcienie niebieskiego). Czegoś jednak w tym zestawie brakuje (i nie mam na myśli nieobecnego paska). Widoczną na zdjęciu koszulę, noszę oczywiście pod swetrem - zazwyczaj zapiętą pod szyję. Czy powinienem rozpiąć pierwszy guzik?

Tak. 

Sugerowałbym też spróbować ze swetrem w nieco żywszym kolorze. Nie musi to być od razu bananowy róż 8-)

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

@vrod - na pewno, gdy nie masz krawata, góry guzik musi być odpięty.

Co do krawata, może być on granatowy, czerwony, bordowy, brązowy, beżowy czy zielony. Beże/brązy (buty, torba, sweter) oraz różne odcienie niebieskiego (koszula i spodnie) można zestrajać z bardzo wieloma kolorami.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam, potrzebuje pomocy przy garniturze. Co do potrzeb - będzie to garnitur roboczy, bez fajerwerek. Zastanawiam się co jest nie tak, co będzie można poprawić. Nie wiem na ile będzie można zwęzić nogawki. Proszę o ocenę.
Inna kwestia czy może lepiej zwrócić garnitur i dołożyć do Napoli/Lazio od SuSu?

IMG_20170406_120937.jpg

IMG_20170406_140146.jpg

IMG_20170406_140230.jpg

Opublikowano
19 minut temu, DiePanda napisał:

Zastanawiam się co jest nie tak, co będzie można poprawić. 

Zwróć i poszukaj czegoś z mniejszym wypełnieniem ramion. Nie wiem jakiej firmy jest Twój garnitur, ale obstawiam Bytom, bo chyba tylko oni dają takie karykaturalne ilości wypełnienia. Ramiona kwadratowe jak u robocopa, tego łatwo u krawca nie naprawisz (o ile to w ogóle możliwe). Porównaj sobie linię ramion u Ciebie z tą na zdjęciu:

9E63E986-2DDA-4DE9-BEB4-EE869C666188.thumb.jpg.035b288b26a6f071da30fb6f85e48f11.jpg

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Witajcie, mam pytanie, a mianowicie:

czy jednorzędowy granatowy garnitur w prążek (chalkstripe) sprawdzi się we wszystkich tych sytuacjach, co jego brat "zwyczajny" granatowy jednorzędowiec? Czy są jakieś specjalne wymogi wobec garnituru w prążek? 

Opublikowano
7 godzin temu, Bradley napisał:

Witajcie, mam pytanie, a mianowicie:

czy jednorzędowy granatowy garnitur w prążek (chalkstripe) sprawdzi się we wszystkich tych sytuacjach, co jego brat "zwyczajny" granatowy jednorzędowiec?  

Nie. Dla mnie prążek równa się biznes.

Weźmy strój na ślub. W odpowiednim wątku znajdziesz wiele przykładów grantowego, gładkiego garnituru. Nie przypominam sobie abym widział tam coś w prążek. Stąd teza że na oficjalne okazje nie jest to dobry wybór.

Opublikowano
23 minuty temu, pirat napisał:

Nie. Dla mnie prążek równa się biznes.

Weźmy strój na ślub. W odpowiednim wątku znajdziesz wiele przykładów grantowego, gładkiego garnituru. Nie przypominam sobie abym widział tam coś w prążek. Stąd teza że na oficjalne okazje nie jest to dobry wybór.

Rozumiem. W takim razie na przykład na wieczorna kolację z partnerka również się nie nada? 

Opublikowano
13 minut temu, Bradley napisał:

Rozumiem. W takim razie na przykład na wieczorna kolację z partnerka również się nie nada? 

Kilka pytań pomocniczych:

- A to kolacja z jakiejś oficjalnej okazji?

- Czym się różni wieczorna kolacja od południowej kolacji? ;)  Bo jeśli chodzi o poranną kolację to chyba się domyślam :mrgreen:

Jeśli okazja jest oficjalna to bym założył granatowy gładki. Jeśli taka kolacja ma miejsce 'po pracy' i nie jest jakoś bardzo oficjalna to bym się jakoś nie przejmował i poszedł w prążkach. Popracowałbym na dodatkach: biała koszula, stonowany krawat.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
6 godzin temu, pirat napisał:

Kilka pytań pomocniczych:

- A to kolacja z jakiejś oficjalnej okazji?

- Czym się różni wieczorna kolacja od południowej kolacji? ;)  Bo jeśli chodzi o poranną kolację to chyba się domyślam :mrgreen:

Jeśli okazja jest oficjalna to bym założył granatowy gładki. Jeśli taka kolacja ma miejsce 'po pracy' i nie jest jakoś bardzo oficjalna to bym się jakoś nie przejmował i poszedł w prążkach. Popracowałbym na dodatkach: biała koszula, stonowany krawat.

W zasadzie moje pytanie powinno się ograniczyć do: "czy prążek można nosić tylko będąc na sferze biznesu i pracy, czy może można wnieść go do zestawów używanych na co dzień poza pracą?" mea culpa za zawiłe sformułowania 

Opublikowano
38 minut temu, Bradley napisał:

W zasadzie moje pytanie powinno się ograniczyć do: "czy prążek można nosić tylko będąc na sferze biznesu i pracy, czy może można wnieść go do zestawów używanych na co dzień poza pracą?" mea culpa za zawiłe sformułowania 

Oczywiście, że można. Jak napisano wyżej- nie jest tak uniwersalny jak gładki granat, nie polecam go na wesele, ale jeśli Twoim zdaniem okazja jest odpowiednia i lubisz prążki, to jak najbardziej.

Opublikowano

Mam dwa pytanka.

1. Jak Waszym zdaniem wygląda noszenie marynarki (matowa wełna w jakiś mikrowzór) mającej nakładane kieszenie z klasycznymi kanciastymi wełniakami i czarnymi oxfordami?

2. Czy taki mikrowzór bardzo obniża formalność marynarki? Okazuje się bowiem, że znalezienie na polskim rynku czegoś klasycznego z gładkiej matowej wełny nie jest takie proste:)

z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
1 godzinę temu, Zagiel napisał:

Mam dwa pytanka.

1. Jak Waszym zdaniem wygląda noszenie marynarki (matowa wełna w jakiś mikrowzór) mającej nakładane kieszenie z klasycznymi kanciastymi wełniakami i czarnymi oxfordami?

Wg mnie opisałeś typowy zestaw koordynowany (np granatowa marynarka https://shopmiler.com/pl/garnitury/marynarka-sportowa-granatowa i szare spodnie takie jak te: http://www.benevento.pl/spodnie-garniturowe/195-spodnie-welniane-120s-ciemno-szare.html) tylko mam wątpliwości co do czarnych oksfordów. Raczej bym wybrał brąz lub jak już muszą być czarne to z ażurami. Jak te 

Opublikowano
2 godziny temu, Bradley napisał:

Prążek, prążkowi nierówny.

Inaczej będzie wyglądał w power suitcie (kilka świetnych na voxsartorii np. Lee Marvin czy David Bowie)a inaczej w boating jacket. Możesz jeszcze popatrzeć na stare rysunki i zastanowić się na kontekstem danego zestawu.

W świecie żakietów, fraków czy innych strollerów, taki garnitur mógł być nieformalny. :) Być może koledzy z większą wiedzą w zakresie historii ubioru potwierdzą: źródło prążków jest sportowe, a nie biznesowe (wspomniana boating jacket). 

Ale jak powyżej napisałem: kluczowy jest kontekst. Kiedyś Macaroni wkleił zdjęcie Szczepana Twardocha w prążkach: szczepantwardoch.jpg).

1 godzinę temu, Zagiel napisał:

Mam dwa pytanka.

2. Czy taki mikrowzór bardzo obniża formalność marynarki? Okazuje się bowiem, że znalezienie na polskim rynku czegoś klasycznego z gładkiej matowej wełny nie jest takie proste:)

z góry dzięki za odpowiedź.

Nie wiem czy wiem o jakie wełniaki Ci chodzi. Wełniak brunatny kanciasty nie jest. ;)

Poza tym ten fetysz matowej wełny? Jakbyś obejrzał zdjęcia kolegów forum w wątkach "Co mam dziś..." to takie zestawy byś znalazł.

Ad.2 Naprawdę?

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie ja bardziej casualowo. Chciałem sobie kupić jasnoniebieską gładką polówkę dokładnie tego czego chciałem nie mogłem znaleźć w momencie kupna, kupiłem koszulkę z granatową wstawką, ale jak już doszła w tym samym sklepie pojawiły się gładkie. I teraz się zastanawiam czy oddać i kupić sobie gładką ? Czy już zostawić co mam.  Co sądzicie która by się wam bardziej podobała ? I czy ta z granatowym nie jest jakaś zła ? Koszulka raczej do jasnych spodenek, dżinsów. Na plus tej z granatowym jest to, że ma listwę na 3 guziki i rozpinając dwa kołnierzyk się ładniej prezentuje nie rozjeżdża. W koszulce z dwoma guzikami rozpinając jeden kołnierzyk mi się nie ładnie "rozplaszcza" ewentualnie rozpinając 2 mało ładnie/elegancko to wygląda. Więc co wy na to ? Nie kombinować zostawić co mam czy może jednak gładka będzie bardziej właściwa ?

koszulka1.jpg

koszulka2.jpg

Opublikowano

Jamjest

Myślałem, że typowy zestaw koordynowany wymaga marynarki bardziej zbliżonej do klasyki czyli z kieszeniami z patkami i z gładkiej wełny, ewentualnie o jakimś mniej formalnym splocie. Oczywiście są to rozważania czysto teoretyczne bo uważam (chyba jak większość użytkowników tego forum), że to ludzie noszą ubrania, a nie odwrotnie, dlatego jeśli ktoś chce sie tak ubrać to nie widzę problemu.

pirat

Na zdjęciu z Wikipedii trochę kanciastą głowę ma......;) W sumie to teraz ja nie wiem o co chodzi z tym fetyszem więc tylko dodam, że jak dla mnie to po prostu lepiej to wygląda w zestawach nieformalnych i tyle. Co do drugiego pytania to TAK bo pisząc "coś klasycznego" miałem na myśli marynarkę posiadającą klasyczne: kieszenie, materiał (w tym również skład), szerokość klap, guziki, ilość butonierek itd.. Natomiast za polski rynek uważam możliwość zakupu w sklepie stacjonarnym.

Mam nadzieję, że wystarczająco doprecyzowałem:)

Tak czy inaczej dzięki za odpowiedź.;)

Opublikowano
16 minut temu, pi_senny napisał:

Istotne jest, która się bardziej Tobie podoba i sądzę, że już sobie na to pytanie odpowiedziałeś.

Może troszkę bardziej ta gładka, a w tej z granatową lamówką odpowiada mi listwa na trzy guziki. I ogólnie może bym już ją zostawił, chodziło mi bardziej o to czy te granatowe wstawki nie wyglądają jakoś kiepsko ? Może jeszcze ktoś się cofnie do poprzedniej strony zerknie i się wypowie ?

Opublikowano

Prośba o poradę. Nowy garnitur po pierwszej turze poprawek krawieckich (zwężanie w klatce, zwężanie rękawów, poszerzanie spodni), ale efekt dalej jest odległy od oczekiwań. Spodnie są ok, problem mam z marynarką. Tak na moje oko - na pewno trzeba zebrać jeszcze trochę materiału w klatce piersiowej tak? Co myślicie o ramionach? Zwężać je, zmniejszyć wypełnienie? Z przodu jest moim zdaniem ok, także nawet nie pokazuje. 

garnitur.thumb.jpg.f04489e94cc66aff7dd7d3726ec97a78.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek napisał:

Może troszkę bardziej ta gładka, a w tej z granatową lamówką odpowiada mi listwa na trzy guziki. I ogólnie może bym już ją zostawił, chodziło mi bardziej o to czy te granatowe wstawki nie wyglądają jakoś kiepsko ? Może jeszcze ktoś się cofnie do poprzedniej strony zerknie i się wypowie ?

Zostaw. Mam taki sam problem z koszulkami na dwa guziki. Kołnierzyk rozjeżdża się jak u Słowackiego i wygląda to naprawdę słabo. A te wstawki nie wyglądają źle.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Też nie lubię tego rozjeżdżania i pokładania się kołnierza. W tej pierwszej ze wstawkami kołnierzyk jest dodatkowo wyżej wszyty na stójce jak w klasycznej koszuli więc tym bardziej nie powinien się tak rozjeżdżać jak taki wszyty nisko. Właśnie też o to mi chodziło czy te wstawki nie są kiczowate. Ale skoro nie są złe ;)