Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akurat do bycia standardowym polskim facetem na tym forum nikt nie aspiruje. Jednak średnia pojęcia o męskiej elegancji leży i dlatego warto o tym dyskutować.

Nie rozumiem co ma żigolo do rozpiętego drugiego guzika koszuli. To że mało który student potrafi się porządnie ubrać nie znaczy że jest to obciachowe/ nie na miejscu. Najważniejsze żeby @kurtka czuł się pewnie a i tak będzie wyglądał dwa razy lepiej niż większość znajomych na tej imprezie sylwestrowej. Nie rozumiem co taki boli tyle osób z tym drugim guzikiem. Proponuję poczytać tutaj odnośnie tej szerokiej i spolaryzowanej debaty:

http://www.askandyaboutclothes.com/forum/showthread.php?83973-Shirts-button-quot-stance-quot-and-the-second-button-problem

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Beny23:

Według mnie to wygląda po prostu na ogół niechlujnie i niezbyt ładnie. Jak już pisałem, dobrze wygląda to w mojej opinii tylko w pewnych sytuacjach (np. w upalny letni dzień, do lnianej marynarki, chinosów i loafersów) i przy pewnych typach sylwetki.

Opublikowano

@Beny23: ja nie napisalem, ze to koniecznie musi zle wygladac. To moze nawet nie wygladac zle.

W zaleznosci od sytuacji 2 rozpiete guziki moga przywolywac na mysl zarowno "Grande Belezza", jak i zigolakow czy spoconych tirowcow.

Z "klasyczna" elegancja jednak to ma niewiele wspolnego.

Opublikowano

jasne, to czy ktoś wygląda jak: żigolo, spocony tirowiec czy przedstawicielem remizy w Pcimiu Dolnym, decyduje drugi rozpięty guzik :-)

do czynników determinujących dorzuciłbym jeszcze: monki, tassel loafers, spodnie w kratę, koraliki na nadgarstki, fular, kolorowe skarpetki we wzory...

... popieram @Benego, że rozpięty guzik sam w sobie nie jest zły - bywa jedynie niepasujący do okoliczności lub pozostałych elementów stroju

@Marcin_L: z klasyczną elegancją nie ma wspólnego nic bez krawata/muchy

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Jestem świezo po kupnie studniówkowego garnituru. Wybrałem swój rozmiar, przeczytałem wiele artykułów "how should it fit" i dalej nie jestem pewny czy lekkie zgięcia w okolicach talii są dopuszczalne (suit supply ma to nagminne w swoich kolekcjach). Co powiecie?

PS. Proszę wybaczyć słabo zawiązany krawat i wystająca sznurówkę, rzecz ubrana na szybko :)

post-6329-0-20544600-1451840940_thumb.jp

Opublikowano

@Azjach: cieżko po zdjęciu przesądzić, ale ramiona są chyba na granicy (plus lub minus), więc inny rozmiar raczej odpada. Natomiast w różnica w talii i w klatce jest ciut niezadowalająca. To jest Napoli czy nowy Athletic? 

Opublikowano

@Azjach: ja mam już chyba obsesję SuSu, w związku ze zbliżającym się otwarciem outletu :)  Reasumując - w mojej opinii X na wysokości górnego guzika nie wygląda dobrze - być może jest z czego odpuścić w talii u krawca. Oczywiście nogawki do skrócenia i warto przyjrzeć się rękawom (ramiona na zdjęciu są delikatnie ugięte - być może też do drobnego skrócenia). 

Opublikowano

Jeżeli jedynym problemem jest talia, czasem wystarczy tylko przesunąć guzik.

wg mnie nie jest to szczęśliwe rozwiązanie, bo taki zabieg w mocniej taliowanych marynarkach najczęściej powoduje rozkloszowanie dołu