Petrikauer Napisano 25 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryshard Napisano 25 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2011 Osobiście nie przepadam za damskim wydaniem stylu preppy czy Annie Hall. Okazjonalnie, od święta, oczywiście tak, ale nie co dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 26 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2011 To nie jest klasyczna kobieca elegancja, tylko kobieta przebrana w męskie, dostosowane do kobiecej budowy ciała, ubranie. Klasyczna elegancja sięga czasów, gdy rozgraniczenie między męskim, a damskim ubiorem było bardzo wyraźne. W K-L-A-S-Y-C-Z-N-E-J elegancji nie miesza się ubiorów męskich z damskimi. W czasach, gdy tworzył się kanon klasycznej elegancji, kobieta tak ubrana budziłaby takie samo zdziwienie, jak mężczyzna w sukni. Francuscy projektanci tworzą teraz szpilki dla mężczyzn. Szpilki to klasyczne, damskie buty - czy na nogach mężczyzn jest to wciąż klasyczna elegancja? Otóż nie. Tutaj krótki artykuł o nowym "trendzie": http://jegostrona.pl/styl/artykuly/3622 ... bcasy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 26 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2011 To nie jest klasyczna kobieca elegancja, tylko kobieta przebrana w męskie, dostosowane do kobiecej budowy ciała, ubranie. Klasyczna elegancja sięga czasów, gdy rozgraniczenie między męskim, a damskim ubiorem było bardzo wyraźne. W K-L-A-S-Y-C-Z-N-E-J elegancji nie miesza się ubiorów męskich z damskimi. W czasach, gdy tworzył się kanon klasycznej elegancji, kobieta tak ubrana budziłaby takie samo zdziwienie, jak mężczyzna w sukni. Francuscy projektanci tworzą teraz szpilki dla mężczyzn. Szpilki to klasyczne, damskie buty - czy na nogach mężczyzn jest to wciąż klasyczna elegancja? Otóż nie. Ale fota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 26 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2011 Klasyczna elegancja jasno rozgranicza między tym co męskie, a tym co damskie. Dzisiaj niemal nikogo (mnie oczywiście także nie) nie oburza kobieta w pierwotnie męskim ubiorze, z tym że nie można tego rozwiązania nazwać "klasycznym", bo to nowy trend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 26 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2011 Podobno Coco Chanel ma niedługo oddać pałeczkę młodszym projektantom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 26 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2011 Cóż, mija 40 rok od śmierci, chyba to już najwyższy czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 27 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2011 Cóż, mija 40 rok od śmierci, chyba to już najwyższy czas?Nie. To znaczy, że Panów zdaniem naturalnym i klasycznie eleganckim ubiorem kobiety do pracy w biurze jest trzyczęściowy garnitur, koszula z kołnierzem włoskim i krawat, na spacer po parku marynarka tweedowa i fular, a na bal frak albo smoking i muszka? o.O Wybaczcie Panowie, ale mimo iż od śmierci Coco Chanel wiele lat już upłynęło, kobieta tak się nosząca raczej nadal budziłaby zdziwienie otoczenia i wyróżniałaby się na tle koleżanek. Kobieta w smokingu/garniturze/fraku/etc. nie jest czymś tak naturalnym jak mężczyzna w takim ubraniu. Tak ubrana kobieta nadal wzbudzałaby sensację i zdziwienie! To nie jest KLASYCZNA kobieca elegancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 27 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2011 Sergiuszu, wiemy, że jesteś konserwatystą i dopóki będziesz na tym forum to będzie i konserwatyzm ale Twój pogląd o strojach pań znamy... (ciach) do pracy w biurze jest trzyczęściowy garnitur, koszula z kołnierzem włoskim i krawat, (ciach)Twoje porównanie jest nietrafione. W tajemnicy Ci powiem, że jak ubierzesz się tak do pracy/ na uczelnię to też budziłbyś (zmeniłem formę) zdziwienie otoczenia i wyróżniałbyś (znowu ja) się na tle koleżanek. i kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 27 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2011 Aby kompromisowo rozstrzygnąć sprawę napiszę, że wklejone przeze mnie zdjęcie to nie "klasyczna kobieca elegancja", ale "klasyczna elegancja w wydaniu kobiecym". Subtelna różnica. Ktoś chyba napisał w tym wątku, że coś takiego jak klasyczna kobieca elegancja nie istnieje, i ja się z tym zgadzam. I nie sądzę by tamta pani ubierała się tak na co dzień. To fotka trzaśnięta przez Sartorialista po pokazie Ralpha Laurena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 27 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2011 Niech się kobiety ubierają, jak tylko sobie chcą . Ale fakt jest taki, że jednak kobieta w zestawie koordynowanym i pod krawatem budziłaby większe zdziwienie i szok niż mężczyzna tak ubrany . Kobieca klasyczna elegancja nie istnieje? Chyba jest w tym dużo racji . W gruncie rzeczy damskie stroje (na wszelkie okazje; od uroczystych, po codzienne) zmieniają się nieustannie, natomiast męskie podlegają raczej drobnym i stopniowym przemianom (zawsze można odnieść się do tego co było kiedyś, tak jest np. w przypadku marynarki). Jednym zdaniem kończąc, podpisuje się pod tym: Aby kompromisowo rozstrzygnąć sprawę napiszę, że wklejone przeze mnie zdjęcie to nie "klasyczna kobieca elegancja", ale "klasyczna elegancja w wydaniu kobiecym". Subtelna różnica. Ktoś chyba napisał w tym wątku, że coś takiego jak klasyczna kobieca elegancja nie istnieje, i ja się z tym zgadzam. I nie sądzę by tamta pani ubierała się tak na co dzień. To fotka trzaśnięta przez Sartorialista po pokazie Ralpha Laurena. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 3 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2012 Jeśli jednak kobieca klasyczna elegancja istnieje, to z pewnością panna przebrana za mężczyznę nie jest "klasyczną elegantką", tylko kobietą ubraną w męski strój. Jako ikonę klasycznej kobiecej elegancji postrzegam królową Elżbietę II, czyli z Bożej łaski Królową Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Antigui i Barbudy, Australii, Bahamów, Barbadosu, Belize, Grenady, Kanady, Jamajki, Nowej Zelandii, Papui-Nowej Gwinei, Saint Kitts i Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent i Grenadyn, Tuvalu i Wysp Salomona, przewodniczącą Wspólnoty Narodów, Obrończynię Wiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 3 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2012 Choć to szczyt kobiecej klasycznej elegancji, to wolałbym, żeby moja kobieta tak się nie ubierała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 4 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2012 Choć to szczyt kobiecej klasycznej elegancji, to wolałbym, żeby moja kobieta tak się nie ubierała Też tak pomyślałem, ale młodsze wydanie takiego stylu to np. księżna Katarzyna (Catherine Middleton). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 5 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2012 Oto księżna Walii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 5 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2012 Oto księżna Walii .Katarzyna, księżna Cambridge Taka wpadka u konserwatysty PS przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 6 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2012 Niestety Kate Middleton często korzysta również z usług domu mody McQeen i, o zgrozo, sieciówek! Nie wiem czy zasługuje na bycie stawianą jako przykład klasycznej kobiecej elegancji EDIT. A na domiar złego chodzi w męskich marnarkach http://e2.pudelek.pl/p2963/d71c990c002d22ee4e4058da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 6 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2012 Aż takim purystą nie jestem, by odmawiać kobietom chodzenia w marynarce . Damska odmiana tego odzienia istnieje oczywiście i jest akceptowalna; powszechnie się przyjęła. Chodziło o to, że kobieta w trzyczęściowym garniturze, pod krawatem i we wiedenkach (a takie zdjęcie niektórzy panowie tu wstawiali) nie ma absolutnie nic wspólnego z klasyką. Oto księżna Walii .Katarzyna, księżna Cambridge Taka wpadka u konserwatysty PS przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać Dziękuję za poprawienie mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 21 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2012 Odkopię temat. Na dzisiejszym koncercie Julianna Awdiejewa występowała w kobiecej wersji fraka. Muszę powiedzieć, że strój był bardzo interesujący. Miała na sobie pełny frak z kamizelką i koszulę frakową. Jedynie zastanawia mnie brak muszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 22 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2012 jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 22 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2012 jakieś zdjęcia? Szukałem, niestety w internecie jest pełno zdjęć, ale z konkursu Chopinowskiego, na którym występowała w innym stroju. W trakcie koncertu nie można fotografować, a po za tym aparat w moim starym iPhonie i tak z balkonu niczego by nie uchwycił. edit: Coś można zobaczyć tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=4UMoEZ7H ... ure=relmfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 23 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2012 Marlena Dietrich Czerpała z mody męskiej w czasach gdy kobiety zazwyczaj nosiły spódnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 23 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2012 Ten wątek już się pojawił w tym temacie, dlatego wrzuciłem współczesny przykład takiego stroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 28 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2012 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2012 Bardzo fajne. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi