Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marszczenie na lędźwiach jest naprawdę niewielkie i może wynikać z żołnierskiej postawy kolegi Sekreta. Przy rękawach to wygląda na nadmiar materiału, rzeczywiście. Nadal uważam, że nie wygląda to źle.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, czy ktoś oglądał buty C&J w salonie EBerg - i czy w związku z tym miał wątpliwości, czy to są buty pierwszego gatunku? Nie są oznaczone jako seconds (Subs), ale moje obserwacje z kilku wizyt w ciągu dość długiego czasu są następujące:

- jasnobrązowe oksfordy: jeden z butów wyraźnie jaśniejszy na sporej części cholewki, coś a'la spora plama jaśniejszego koloru, brzydko to wyglądało, na pewno takich butów bym nie kupił

- ciemnobrązowe brogsy: duże dziurki wewnątrz - niektóre w kolorze cholewki, niektóre jaśniejsze, a zdarzały się i takie pół na pół, wyglądało to nieładnie

- inny egzemplarz w średnio ciemnym brązie jakby pomalowany jaśniejszym flamastrem na przyszwie, takie esy-floresy

- w jeszcze innym - drobne, ale jednak zauważalne wady skóry na pięcie przy obcasie (coś a la skórka pomarańcza z jednej strony)

Wiele z tych wad zapewne zostałoby zamaskowanych po zaaplikowaniu środków koloryzujących, ale hej - to są buty za 2k złotych. O dziwo, wyraźnie tańsze niż w Anglii (w tym momencie i biorąc pod uwagę kurs funta) - w granicach 10%.

Disklajmer: nie przysłała mnie konkurencja i w ogóle sam się przysłałem.

Opublikowano

Panowie, czy ktoś oglądał buty C&J w salonie EBerg - i czy w związku z tym miał wątpliwości, czy to są buty pierwszego gatunku? Nie są oznaczone jako seconds (Subs), ale moje obserwacje z kilku wizyt w ciągu dość długiego czasu są następujące:

- jasnobrązowe oksfordy: jeden z butów wyraźnie jaśniejszy na sporej części cholewki, coś a'la spora plama jaśniejszego koloru, brzydko to wyglądało, na pewno takich butów bym nie kupił

- ciemnobrązowe brogsy: duże dziurki wewnątrz - niektóre w kolorze cholewki, niektóre jaśniejsze, a zdarzały się i takie pół na pół, wyglądało to nieładnie

- inny egzemplarz w średnio ciemnym brązie jakby pomalowany jaśniejszym flamastrem na przyszwie, takie esy-floresy

- w jeszcze innym - drobne, ale jednak zauważalne wady skóry na pięcie przy obcasie (coś a la skórka pomarańcza z jednej strony)

Wiele z tych wad zapewne zostałoby zamaskowanych po zaaplikowaniu środków koloryzujących, ale hej - to są buty za 2k złotych. O dziwo, wyraźnie tańsze niż w Anglii (w tym momencie i biorąc pod uwagę kurs funta) - w granicach 10%.

Disklajmer: nie przysłała mnie konkurencja i w ogóle sam się przysłałem.

Pewnie chodzi o to, że to drogie buty, a po wystawieniu na działanie oświetlenia i dotyk setek klientów już nigdy nie będą się nadawały do sprzedaży.

Stoją więc tam latami i się zużywają, brudzą, bledną.. itd. Albo, nawet celowo wystawiane są te, które nie nadają się do sprzedaży. 

Mam za sobą dwa zakupy C&J w Bergu i nigdy nie miałem zastrzeżeń do butów przechowywanych w pudełkach. Myślę, że magazyn takich butów to tak duża inwestycja, że z pewnością dokładnie się im przyglądają przy odbiorze.

Opublikowano

@TYTUS: sugerujesz, że trzeba wejść na zaplecze i przejrzeć wszystkie dostępne egzemplarze, aby stwierdzić, czy buty nie posiadają "wad", o których pisze @mosze? Na wystawie stwierdzone zostały egzemplarze, które nie wyglądają proporcjonalnie do renomy marki C&J. Sam ostatnio w Klifie miałem podobne wrażenie. 

Opublikowano

Problem jest. Po pierwsze, złe wrażenie potencjalnego klienta. Po drugie, co się dzieje w sytuacji, w której mało uważny klient zdecyduje się kupić parę ekspozycyjną, albo w sytuacji, kiedy jest to ostatnia para?

Wg mnie wszystko jest ok o ile obsługa automatycznie wymiania parę na parę z pudełka, a w drugiej sytuacji proponuje sprowadzenie butów idealnych lub wyraźny rabat. Dodam, że nie wiem, jak to wygląda w EBerg, po prostu widzę potencjalny problem.

Opublikowano

Problem jest. Po pierwsze, złe wrażenie potencjalnego klienta. Po drugie, co się dzieje w sytuacji, w której mało uważny klient zdecyduje się kupić parę ekspozycyjną, albo w sytuacji, kiedy jest to ostatnia para?

Wg mnie wszystko jest ok o ile obsługa automatycznie wymiania parę na parę z pudełka, a w drugiej sytuacji proponuje sprowadzenie butów idealnych lub wyraźny rabat. Dodam, że nie wiem, jak to wygląda w EBerg, po prostu widzę potencjalny problem.

Właśnie tak to sobie wyobrażam, że powinni podchodzić do klienta. Jeżeli buty, które wystawiają są wyraźnie zużyte to powinni po przymierzeniu wyciągnąć taki sam model z zaplecza i zaprezentować go klientowi. Jeśli postąpili by inaczej mając nadzieje na wciśnięcie klientowi czegoś dość mocno przechodzonego to było by to zwyczajne chamstwo. Oczywiście w przypadku kiedy także okaże się, że buty posiadają wady powinni także je wymienić. Przyznaję, że nie wiem w jaki sposób u nich wygląda zakub butów bo do tej pory kupowałem u nich tylko akcesoria.

Opublikowano

Właśnie tak to sobie wyobrażam, że powinni podchodzić do klienta. Jeżeli buty, które wystawiają są wyraźnie zużyte to powinni po przymierzeniu wyciągnąć taki sam model z zaplecza i zaprezentować go klientowi. 

Dokładnie tak to wygląda. Choć z drugiej strony, nie zauważyłem nigdy zużycia, na które zwykły śmiertelnik zwróciłby uwagę. 

Opublikowano

A propos "krokietów", 27 listopada w Galerii Mokotów są zniżki z okazji "black friday". W Bergu będą zniżki 20% na wybrane rzeczy. Nie wiem, czy na buty również (rok temu zniżki na buty były) ale jeżeli ktoś myśli o kupnie C&J to polecam się dopytać, bo przy obecnym kursie funta cena z Berga -20% to okazja.

Opublikowano

Panowie, skusił się ktoś na C&J? Do północy można kupić rewelacyjne buty (nie seconds) za 1450-1650 złotych (w zależności od modelu), kiedy ich normalne ceny przy dzisiejszym kursie funta to 1900-2400 złotych. Erich Fromm chyba nie byłby zadowolony z tego jak dziś odpowiedziałem sobie na jego pytanie ;) Biały Wężu dzięki za rozwianie moich wątpliwości i pomoc w wyborze!

post-5706-0-87702200-1448652487_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ja dzisiaj niestety nie mogłem zajrzeć do sklepu stacjonarnego, za to skusiłem się na yanko. CJ i kilka koszul w bergu planuje na przyszły rok w nadziei, że okazja się powtórzy

Opublikowano

Pewnie się powtórzy, rok temu też była taka promocja w listopadzie. Ja nie kupowałem dziś Yanko właśnie z tego względu, że kody rabatowe na patine zdarzają się dosyć często, a na C&J w sklepach online bardzo rzadko, a w Bergu raz na rok i to chyba tylko w Galerii Mokotów.

Opublikowano

Ja niestety nie mam rozeznania w modelach i kopytach krokietów dostępnych w galerii mokotów. Gdybym miał coś konkretnego na celowniku to najpewniej zorganizowałbym sobie czas na zakupy.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Robiłem dziś zdjęcia detali dwóch koszul MTM od Berga w celu porównania z inną koszula w innym temacie na forum. Ale tak sobie pomyślałem, że wrzucę te zdjęcia i tutaj - może przydadzą się komuś kto będzie chciał się czegoś dowiedzieć w przewodniku miejskim. Niestety poza kolegą @p_b wklejającym świetne zdjęcia z włoskich pracowni mało się tu dzieje :( .

Kiedy porównuję te zdjęcia z pokazywanymi zdjęciami koszul od Vittori Fluido które są zbliżone cenowo - widzę że Berg jest sporo przeszacowany. Z drugiej strony to ładne i dobrze dopasowane (zdjęcie z dopasowaniem innej mojej koszuli MTM od nich na pierwszej stronie tego wątku) koszule z dobrych materiałów i dobrze mi się je nosi. Błękitna koszula z tego co pamiętam ma około 3 lata i jest już nieco sfatygowana. Ta w paski to royal oxford, ma około rok.

2.png

3.png

IMG_3373.JPG

IMG_3374.JPG

IMG_3363.JPG

IMG_3367.JPG

1.png

• Oceniam pozytywnie 8