Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 10.03.2019 o 13:26, Tanatos70 napisał:

Ten Orient to bez wątpienia zegarek odzwierciedlający najlepszy stosunek  takich czynników jak cena,prezencja i jakość wśród czasomierzy z całej mojej mini-kolekcji:

@Tanatos70 który to jest konkretnie model?

Opublikowano

Bardziej wiarygodna byłaby opinia po powiedzmy 30 latach użytkowania...:-)
Znany łódzki zegarmistrz posiadający „papiery” na serwis tego mechanizmu piał nad nim z zachwytu.
Na razie, odpukać, złego słowa nie mogę powiedzieć. Rezerwy chodu nie przetestowałem, bo chodzi cały czas. Dokładność +2, według aplikacji (skan karty dołączonej do zegarka) średnio +1, ale od kiedy moja poprzednia Omega zmieniła właściciela wiem, że dużo zależy od niego właśnie: Aqua Terra u mnie miała ok. -3, a teraz ten sam zegarek na innej ręce robi 0. W każdym razie póki widełki wynoszą poniżej 5 sekund, nie robię z tego zagadnienia - czy duży fiat pali 9 czy 12 nie ma znaczenia, ważne że kolor yellow bahama:-)
Nie wiem jakie znaczenie ma dla Ciebie symbolika: jeśli na 7x7 kupiłeś Rolka, to na okrągłe półwiecze wypadałoby Patka;-) Jeśli natomiast chcesz fajny zegarek;-) to bierz śmiało, zwłaszcza że model ma już chyba ponad 3 lata i zapewne nie zdrożeje (no i na księżycu nie był w 1969, a Speedy właśnie zdrożał:-/).

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Waldku, co znaczy „w dobrą stronę”? :) 

Mam kilka zegarków, więcej niż trzy, aczkolwiek ich sumaryczna wartość jest pewnie niższa niż wartość dowolnego zegarka z tego wątku. Mimo to podobają mi się i noszę wszystkie z dużą przyjemnością :) 

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Pawle,

Jeśli dobrze pamiętam, to przez długi czas miałeś tylko jeden (Invicta?) i nie czułeś potrzeby powiększania stanu posiadania w tej kategorii.

Jako 'zegarkolub' cieszę się, że jednak poszerzasz 'kolekcję'; a wartość zegarka - jak sam widzisz po ilości '+' pod Twoimi zdjęciami w tym wątku 

- nie jest dla większości z nas najistotniejsza.

(Co napisawszy, liczę jednak, że kiedyś zaskoczysz nas zdjęciem jakiegoś mechanicznego czasomierza z zacnej 'manufaktury' :ph34r:

• Like 1
Opublikowano

Waldku, miałem kilka zegarków po prostu nie wszystko wklejam na forum :) Może na któreś okrągłe urodziny kupię sobie jakiś bardziej renomowany czasomierz, ale to jeszcze parę lat ;) 

Oglądałem w sklepach sporo modeli polecanych Seiko, Orientów itp. i cóż, może nie mam gustu ale po prostu mi się na żywo nie podobają... Vintage rosyjskie zegarki pokazywane czesto w tym wątku również. Zegarki mechaniczne które mi się spodobały kosztują pieniądze, których wydatku nie jestem w stanie sobie racjonalnie uzasadnić... Dlatego póki co tylko oglądam je z podziwem na zdjęciach kolegów np. @lubo69 czy @Tanatos70

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
11 godzin temu, mayor napisał:

Timex Marlin .Model ,którym Timex zaliczył Home Run a nawet Grand Slam HR na rynku amerykańskim.

Dizajn tarczy bardzo podobny do mojego Atlantica Worldmastera (dwa posty wyżej) z lat 70- ych. Przez większy "minimalizm"" nawet chyba fajniejszy w tym Timexie :)

• Oceniam pozytywnie 1