lubo69 Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Trzymam kciuki za nowy nabytek I wice wersja Cytuj
mosze Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 23 godziny temu, lubo69 napisał: To być może kontrowersyjna opinia i zapewne znajdzie się co najmniej kilkanaście argumentów przeciw, ale _dla mnie_ spośród trzech popularnych marek ze zbliżonej półki (Rolex, IWC i Omega) najlepszy stosunek jakości do ceny prezentuje ta ostatnia. Co się składa na jakość zegarka klasy premium? I jak ją oceniać? Cytuj
lubo69 Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Nie znam kompleksowej odpowiedzi na to pytanie, więc odniosę się tylko do tego, o czym pisałem wcześniej.W mojej ocenie warto zapłacić za kaliber in-house, „produkcji producenta”, a nie popularny mechanizm ETA. Powinien on też gwarantować większą dokładność chodu. Dla mnie zegarek powinien jednak służyć do mierzenia czasu i jeśli po tygodniu spieszy się lub późni o minutę, to coś jest nie tak. Nie kupuję często przytaczanej argumentacji „chcesz mieć dokładny zegarek, kup kwarca”. Bardzo dobrą jakość wykonania oferują chyba wszystkie marki z półki 20-40K, ale idealną (nigdy nawet najmniejszych niedociągnięć) raczej dopiero Patki i wyżej.Omega oferuje znakomity mechanizm (praktycznie) in-house, dokładność na poziomie niemal zegarka kwarcowego, 5 lat gwarancji, uniwersalną estetykę i bdb jakość za niewiele poniżej 20K (po rabacie, ale standardowym). Rolex i IWC nie mają takiej oferty - Rolki nie kosztują raczej 20K, a IWC te które kosztują, nie spełniają powyższych kryteriów. A znanej z każdego forum argumentacji „dołóż 10%” też nie kupuję.Reszta w wątku „zegarki a ekonomia” Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. eye_lip Opublikowano 16 Lutego 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Wracając do meritum wątku, trochę sportowy, trochę elegancki - fajne połączenie, zawierające wszystkie elementy ikonicznej stylistyki marki. 7 7 Cytuj
PatLove Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 W dniu 15.02.2019 o 20:24, lubo69 napisał: Za 6 dni będę w muzeum Omegi w Biel/Bienne, a rąbek mam nadzieję już na nadgarstku. Girard Perregaux? Były takie zegarki GP z Mickey Mouse... Cytuj
lubo69 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 A to nawet nie wiedziałem. Nie, gdybym kupował GP to raczej bez Mickey Mouse Cytuj
Krzysiek_W Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 16 minut temu, lubo69 napisał: A to nawet nie wiedziałem. Nie, gdybym kupował GP to raczej bez Mickey Mouse z miki też raczej bym nie kupił, ale speedy ze snoopym już tak a dzisio taki brudas 4 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. skatej Opublikowano 18 Lutego 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2019 Pszczoła ? 11 8 Cytuj
Tanin Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Wczoraj (ale i dziś) na czarno... Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tanatos70 Opublikowano 22 Lutego 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 20:20, Tanatos70 napisał: Przedwczoraj wspomniałem, że moja "stara" OMEGA ma już prawie 20 lat. Dostałem ją na 30-te urodziny. Taki pomysł powstał, aby dołożyć jej godne towarzystwo z okazji.... no cholera, nic mi nie przychodzi do głowy, więc niech będzie z okazji "dziesięciotysięcznego" lajka na forum . Słowo się rzekło ?: 7 4 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lubo69 Opublikowano 22 Lutego 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2019 Zasadniczo przedwczoraj. 6 4 Cytuj
Coven Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2019 @Jash Świetny ORIS, można prosić o model? ? Cytuj
abnegat Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2019 Godzinę temu, Coven napisał: @Jash Świetny ORIS, można prosić o model? ? @Coven O ile pamięć i oko mnie nie myli - Oris Divers Sixty-Five Movember Edition Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tanatos70 Opublikowano 24 Lutego 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2019 Nareszcie jestem w stanie odczytać, którego dzisiaj mamy. Przez inne swoje zegarki zacząłem narzekać na zwyrodnienie stawu barkowego i odcinka szyjnego kręgosłupa. Z innych plusów- po dwóch dobach nie ma odstępstwa od referencyjnego "komórkowego" czasu nawet o sekundę. Nie jest jednak do końca tak idealnie, bo zmiana daty następuje jakieś 4-5 min. po północy, ale nie wiem czy to źle . Poza tym użytkuje się całkiem przyjemnie i ...zwyczajnie : 11 5 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lubo69 Opublikowano 25 Lutego 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2019 Płaszczyk z płaszczki: 9 2 Cytuj
eduardo Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2019 16 godzin temu, Tanatos70 napisał: Nareszcie jestem w stanie odczytać, którego dzisiaj mamy. Przez inne swoje zegarki zacząłem narzekać na zwyrodnienie stawu barkowego i odcinka szyjnego kręgosłupa. Z innych plusów- po dwóch dobach nie ma odstępstwa od referencyjnego "komórkowego" czasu nawet o sekundę. Nie jest jednak do końca tak idealnie, bo zmiana daty następuje jakieś 4-5 min. po północy, ale nie wiem czy to źle . Poza tym użytkuje się całkiem przyjemnie i ...zwyczajnie : Jak cenowo się zamknął? Cały czas walczę ze sobą, w którym kierunku iść. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi