Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, lubo69 napisał:

To być może kontrowersyjna opinia i zapewne znajdzie się co najmniej kilkanaście argumentów przeciw, ale _dla mnie_ spośród trzech popularnych marek ze zbliżonej półki (Rolex, IWC i Omega) najlepszy stosunek jakości do ceny prezentuje ta ostatnia.

Co się składa na jakość zegarka klasy premium? I jak ją oceniać?

Opublikowano

Nie znam kompleksowej odpowiedzi na to pytanie, więc odniosę się tylko do tego, o czym pisałem wcześniej.
W mojej ocenie warto zapłacić za kaliber in-house, „produkcji producenta”, a nie popularny mechanizm ETA. Powinien on też gwarantować większą dokładność chodu. Dla mnie zegarek powinien jednak służyć do mierzenia czasu i jeśli po tygodniu spieszy się lub późni o minutę, to coś jest nie tak. Nie kupuję często przytaczanej argumentacji „chcesz mieć dokładny zegarek, kup kwarca”. Bardzo dobrą jakość wykonania oferują chyba wszystkie marki z półki 20-40K, ale idealną (nigdy nawet najmniejszych niedociągnięć) raczej dopiero Patki i wyżej.
Omega oferuje znakomity mechanizm (praktycznie) in-house, dokładność na poziomie niemal zegarka kwarcowego, 5 lat gwarancji, uniwersalną estetykę i bdb jakość za niewiele poniżej 20K (po rabacie, ale standardowym). Rolex i IWC nie mają takiej oferty - Rolki nie kosztują raczej 20K, a IWC te które kosztują, nie spełniają powyższych kryteriów. A znanej z każdego forum argumentacji „dołóż 10%” też nie kupuję.
Reszta w wątku „zegarki a ekonomia”:-)

Opublikowano
16 godzin temu, Tanatos70 napisał:

Nareszcie jestem w stanie odczytać, którego dzisiaj mamy. Przez inne swoje zegarki zacząłem narzekać na zwyrodnienie stawu barkowego i odcinka szyjnego kręgosłupa. Z innych plusów- po dwóch dobach nie ma odstępstwa od referencyjnego "komórkowego" czasu nawet o sekundę. Nie jest jednak do końca tak idealnie, bo zmiana daty następuje jakieś 4-5 min. po północy, ale nie wiem czy to źle . Poza tym użytkuje się całkiem przyjemnie i ...zwyczajnie :):

Jak cenowo się zamknął? Cały czas walczę ze sobą, w którym kierunku iść.