Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hehe... ach te poniedziałki...każdy ma dobry humor po weekendzie:)

Panowie, nie ma co się powstrzymywać od zakupów;)

Dzięki Wam za miłe słowa!

@Shenkt - przepraszam, ale mamy małe opóźnienie, ponieważ realizujemy na bieżąco zamówienia (głównie bespoke) i w związku z tym, jeśli nic po drodze się nie wydarzy to krawaty będą w sklepie za tydzień.

Miłego dnia Panowie!:)

Paweł

Opublikowano

E tam, dajcie Pawłowi odpocząć; jeszcze się wypali zawodowo, przerzuci na produkcję sznurka do snopowiązałek bespoke i gdzie ja będę krawaty kupował?;-)

Ale zdjęcie wigilijne fajne:-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dotarła do mnie wczoraj trzecia "bispołkowa" grenadyna fina, tym razem zielona. Moja pierwsza myśl po rozpakowaniu pudełka:  "Jeszcze tylko pięć i będę mieć je wszystkie!". Musicie pomyśleć nad jakimś rocznym abonamentem np. na 1 albo 2 krawaty miesięcznie :)

Po raz kolejny z całego serca polecam forumowiczom EoE!

post-5706-0-75404100-1450902333_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 6
Opublikowano

swordfishtrombone:

Tak, wymiary. Jestem dosyć niski (178 cm), więc potrzebuję trochę krótszych krawatów niż standardowe 150 cm. Wypełnienie standardowe w zupełności mi odpowiada więc nie testuję innych dostępnych opcji :) Zamawiany w sklepie w zakładce "bespoke", dlatego tak napisałem.

Opublikowano

swordfishtrombone:

Tak, wymiary. Jestem dosyć niski (178 cm), więc potrzebuję trochę krótszych krawatów niż standardowe 150 cm. Wypełnienie standardowe w zupełności mi odpowiada więc nie testuję innych dostępnych opcji :) Zamawiany w sklepie w zakładce "bespoke", dlatego tak napisałem.

Średni wzrost mężczyzny w Polsce to 177,5 cm. 150 cm to zdecydowanie zbyt długi krawat na przeciętnego Polaka. To jedna z patologii naszego rynku, jak zbyt wysoki górny guzik w marynarkach, koszmarny design butów itd.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

150 cm jest OK, jeżeli się wiąże Windsora. A ponieważ większość Polaków wiąże tylko taki węzeł (mi też się czasem zdarza na formalne okazje, nie pałam tak jak niektórzy forumowicze świętym oburzeniem na widok tego węzła ;)) to i krawaty są za długie.

edycja: do tego dochodzi jeszcze obwód szyi. Ja mam 38 cm, ktoś o moim wzroście i kołnierzyku np. 41-42 już spokojnie mógłby używać krawata o długości 150 cm.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

No właśnie, też mi się nasunęła ta refleksja. Ja mam 182 cm, kołnierzyk 40-41 i stosunkowo krótkie nogi (więc załóżmy, że potrzebuję krawata tej długości, co mężczyzna o średniej budowie przy wzroście 185 cm), a w standardowm krawacie zawiązanym 4-in-handem na dobrą długość obie końcówki idealnie się pokrywają, lub krótsza wystaje "na paznokieć" (tak max. 5 mm, co mi nie przeszkadza). Więc istotnie, ktoś niższy potrzebuje z pewnością krótszego krawata.

Muszę to porównać z krawatami, które kupiłem we Francji, ale myślę, że mają tę samą długość. A Francuzi są na moje oko zdecydowanie niżsi od Polaków...

Opublikowano

Jak ktoś lubi double Windsor, to rzeczywiście przyda się kilka centymetrów i 150 cm może być na styk. Natomiast np. Drake's robi krawaty ze standardowa długością 147 cm - i to jest IMHO długość bardziej sensowna. Ja od kiedy zacząłem nosić spodnie z wyższym stanem, oraz wiązać krawat 4inhad, przekonałem się, że wszystkie moje krawaty są za długie. O podobnym problemie pisał kiedyś Tomek Miler.

Opublikowano

A na czym polega jej bispołkowość, jeśli można zapytać? Ma niestandardowe wymiary?

swordfishtrombone:

Sam też ustalam długość krawatów. Noszę spodnie z wysokim stanem, więc krawaty o długości 150 cm są za długie przy węźle prostym (mam 180 cm wzrostu, ale chudą szyję :) ). W przypadku grenadyny dodatkowo materiał ulega rozciąganiu w trakcie użytkowania.

Udało mi się też wypracować z EoE odpowiednie proporcje jeżeli chodzi o szerokość krawata - lubię gdy węzeł jest "wysoki", dzięki temu w odpowiednim miejscu krawat jest szerszy niż ze standardowego szablonu.

@Zajac Poziomka

Spróbuj wypełnienia lekkiego dla grenadyny :). Według mnie jeszcze lepiej się wiąże krawat niż z wypełnieniem standardowym. Dla mnie to nawet mogłoby być jeszcze lżejsze wypełnienie.