Skocz do zawartości

Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się nie dba to się tak ma.

Pierwsze zdjęcie masakra, gdyby w buty wsadzano prawidła po noszeniu to by się tak nie łamały, trzymałby fason. Kolejne zdjęcia już pokazują klasę skóry. Jeśli dostaną wyższe prawidła, które je lepiej wypełnią to się podniosą i będą wyglądać jeszcze lepiej. Przy ruchu jedynie wyjdą te wszystkie fałdy, ale stojąc będą proste.

• 3 weeks later...

MAm małe pytanko, może się ktoś rozeznaje na tym

Kupiłem buty Johna White, i zauważyłem że w niektórych miejscach cholewka klekko odstaje od pasa skóry (buty szyte metodą Blake, wiec nie wiem co to za pas jest) Chciałem dowiedzieć się czy to normalne, czy tez może wymagana jest jakieś interwencji. 

Zaznaczyłem o jakie miejsca mi chodzi. W innych cholewka generalnie przylega do tego pasa (nie wiem czy jest klejona czy nie). 

post-6295-0-06956700-1441836432_thumb.jp

Buty dość popularne i dobrze znane na forum. Niestety występujące w brzydkim odcieniu TAN, który jest trudno zestawialny. Od leżakowania w szafce, buty nabawiły się już odleżyn i nadszedł czas tchnąć w nie drugie życie. Zastanawiałem się nad przemalowaniem, ale brak konkretnego pomysłu na konkretny kolor, odkładały prace w nieskończoność. 

Ostatecznie postawiłem na rekoloryzację za pomocą kremów. Użyłem trzech różnych odcieni średniego i ciemnego brązu, burgunda oraz czerni (w całości 7 warstw) + pasta woskowa ciemny brąz i czerń (wszystko wyroby Saphir).

Efekt:

post-3154-0-52971800-1442130468_thumb.jp

... buty to oczywiście Gordon & Bros Levet 

• Oceniam pozytywnie 1

Nie robiłem zdjęć "przed" bo to standardowy levet tan. Zobaczymy jak długo się ta koloryzacja utrzyma. Mam wrażenie, żę skóra mocno wchłonęła pasty i już wyjaśniała (w stosunku, do stanu wczorajszego). Tak czy inaczej jest lepiej, a jak będą blednąć, to dostaną nową farbę.

000029.JPG

Dobry wieczór wszystkim!
Witam się pierwszym postem w tym wątku, gdyż był chyba dla mnie najbardziej inspirujący i mocno przyczynił się do mojego "nawrócenia" :)

Zaraz po tym, gdy zapałałem świeżą miłością do klasycznego obuwia i męskiej elegancji, postanowiłem przejrzeć szafę w poszukiwaniu materiału do ćwiczeń. Nie było go dużo - mało które buty postanowiłem zostawić :) Jednak gdy zobaczyłem te buty stwierdziłem, że zaslugują na szansę. Przechodziłem w nich 5 zim - nie wiem jak to przetrwały, bo tak jak i o inne moje buty dotychczas - praktycznie w ogóle o nie nie dbałem. Ot czasem przetarłem z większego brudu wilgotną szmatką, albo nasmarowałem pastą błyskawiczną...Także w ramach pokuty wziąłem je na tapetę i nie żałowałem świeżo kupionych kosmetyków. Ktoś mógłby powiedzieć, że na zniszczone kilkuletnie buty z jakiejś sieciówki szkoda sapphira - ale z drugiej strony...czemu nie;)

Z gorliwością neofity wziąłem się do działania:

1. Oczyszczenie szczotką i wilgotną szmatką.

2. Oczyszczenie desalterem.

3.. Oczyszczenie renomatem.

4. Nakremowanie renowatorem. 

5.. Na następny dzień natłuszczenie dubinem.

6. 3 dni później polerka. 

7. Nakremowanie czarnym pommadierem. 15 minut później polerka.

8. lokalne wklepanie i polerowanie z 10minutowymi odstępami pommadiera w najgłębsze rysy (pewnie od kocich pazurów).

9. druga całościowa warstwa pommadiera. polerka (wszystkie polerki bawełnianą szmatką).

10. pasta pate de lux (przezroczysta - jakoś nie pomyślałem przy zakupach, że przyda się też czarna). polerowanie szmatką, potem pończochą.

11. kolejna polerka z minimalną ilością pasty i kropelką wody.

Efekt nie jest idealny - ale jak na pierwszy raz chyba całkiem nieźle.

przed:

post-7438-0-51314900-1442189030_thumb.jp

post-7438-0-97510100-1442189043_thumb.jp

po:

post-7438-0-99709100-1442189001_thumb.jp

post-7438-0-17607000-1442188963_thumb.jp

post-7438-0-45847500-1442189023_thumb.jp

post-7438-0-00615000-1442188985_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 5

Z ciekawości, o ile wartość użytych środków, przekroczyła wartość nowych butów?

Kolega napisał, że w ramach ćwiczeń i pokuty, więc nie ma co roztrząsać problemu ekonomicznego uzasadnienia takiej operacji.

Zresztą księgowy obliczył: całość kosztowała jakieś 10 zł, Za tyle zużył, reszta została "na zaś" ;-). Zdobyta wiedza i doświadczenie na pewno były warte tych paru groszy  :-P

Środki kupione pod kątem dbania o zupełnie inne buty, także liczymy tylko za zużycie - więc pewnie nie więcej niż by kosztowało jedno piwo w knajpie - a radość i praktyczny wymiar tak spędzonego czasu - bez porównania większe:)

Swoją drogą sens ekonomiczny jest na dość odległym miejscu zainteresowań wiekszości forumowiczów;)

• Oceniam pozytywnie 1

Mocno zastanów się czy jest potrzebny tłuszcz. Użycie tłuszczu do cholewki na zawsze zmieni kolor na dużo ciemniejszy. Tłuszczu bym użył tylko jeśli skóra jest mocno przesuszona i tak będziesz dawał renowator i wosk. Co innego sprawa podeszwy i boków podeszwy.

Ja bym dał renowator na noc, woski też bym nakładał z przerwami żeby się wchłonęły.

Do podeszwy używa się:

http://www.eobuwie.com.pl/impregnat-collonil-sohlen-tonic.html

Tłuszcz lepiej się nada do frytek.

Tłuszcz jest tłuszcz. Oczywiście nie mówie tu o spożywczym tylko o tłuszczu do skór. Żaden wieloskładnikowy kosmetyk jak np. kremy czy pasty.

Po co kupować tyle drogich kosmetyków do obuwia? Producenci zapewne by chcieli żebyś miał osobny tłuszcz do każdej części buta i to pewnie jeszcze w wersjach "tłuszcz na pierwszą impregnację", "inny tłuszcz na drugą impregnację", "inny do cholewek" itp.

Ja używam do wszystkich butów bezbarwnego tłuszczu do skór Coccine i ani myślę kupować coś droższego.

Ktoś zauważył różnicę między tanim tłuszczem a drogim tłuszczem? Ten "tonik" nawet składu nie ma podanego.