tordal Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 @Friedman: Moim zdaniem hr. Harnoncourt był najwyższej klasy specjalistą w Mozarcie (i nie tylko, rzecz jasna). Mam komplet jego późnych symfonii i jestem zdania, że z tą muzyką nie da się już nic lepszego zrobić. Aczkolwiek raz na jakiś czas odmiana jest całkiem wskazana - polecam np. 41-wszą Mozarta Bernsteina. Jest na drugim biegunie wykonawstwa Mozarta, ale nie mniej warta uwagi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 2 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2016 ATLAS, RISE!!!!!! hahahahahahahahahhahahahahahhahahahaa!!!!! PS - najlepiej nie oglądać, tylko słuchać, bo filmik rozprasza strasznie;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 2 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2016 To jest reklama polskich klejów do glazury? A tak na serio to z pewnej nostalgii śledzę te nowe materiały Metalliki, mają swoje plusy dodatnie i plusy ujemne, z przewagą tych ostatnich... Najbardziej to się zastanawiam, po co im jeszcze producent. Muzycy z takim doświadczeniem studyjnym (i kapitałem), którzy swego czasu wytyczali prawa gatunku, są spokojnie w stanie wyprodukować sami własną płytę. Ten producent to im chyba tak dla towarzystwa tylko, albo dla reklamy, albo dla reklamy producenta... James z yerba mate to moja ulubiona scena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 2 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2016 No dobra ten kto zna "The Dukes of Hazzard" - palec do budki ?? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 2 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2016 Ja znam, ale żeby zaraz 'palec do budki'?... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Piosenki osobiście specjalnie nie lubię (chociaż tytułowa, to jedna ze słabszych na ostatnim albumie), ale teledysk w tematyce forum: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 7 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagedorn Napisano 11 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2016 "Pożegnaj Leonarda, gdy odchodzi..." ['] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szary Człowiek Napisano 12 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2016 Skoro już wszyscy tego Cohena wrzucają, to też się dołączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Wuj Napisano 18 Listopad 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 No, Panowie, już wiem, co będę robił przez ten weekend. Dyńką będę trząchał, lokiem trzepał. Jest dobrze! Lepiej niż się spodziewałem. Gdyby skrócili piosenki, byłoby zajebiście. A do wszystkich narzekających mam stały komunikat: wyobraź sobie, że Twoja żona, którą kochasz nadal po 35 latach małżeństwa, robi Ci niespodziankę i wchodzi do sypialni w seksownej bieliźnie, zapowiadając ogień jak za dawnych lat. Gdybyś był cynicznym chu...em powiedziałbyś, że ząb czasu ją ładnie dziabnął, tu jej wystaje, tam jej spływa, ale Ty ją przecież kochasz. Więc bierzesz w ramiona i jeeeeeedziesz, jak wartburgiem w 87' do Katowic! Bo jak się kocha, to się oko na drobnostki przymyka, liczy się magia. Tak sobie rozmyślam dziś:) 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 18 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 Dzięki Ci @Wuj-u! Wahałem się i miałem szukać mądrych recenzji, ale mnie namówiłeś!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 19 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2016 @WujNowa płyta jest świetna, ale ten teledysk... Dramat po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Odpust, ale miły dla ucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Z rana w radiu leciało i na cały dzień zostało (rym niezamierzony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Dnia 19.11.2016 o 12:16, metius napisał: @WujNowa płyta jest świetna, ale ten teledysk... Dramat po prostu. No przecież - to żarcik. Parodia kina lat 80'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 6 godzin temu, Wuj napisał: No przecież - to żarcik. Parodia kina lat 80'. A to chyba, że parodia. No to teraz mi się podoba Żeby nie było "pustego przebiegu" w temacie. Ukraiński stoner rock. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 25 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2016 Koledzy, mam pytanie. Idą święta, a mam stosunkowo liczną rodzinę i każdy pyta mniej lub bardziej bezpośrednio, co chcę dostać. Ponieważ mam we Francji bardzo ograniczony dostęp do polskiej muzyki (tj. mogę zamówić przez Internet, ale wysyłka itd., więc nie zamawiam), pomyślałem, że zażyczę sobie parę polskich płyt, najlepiej nietrudnych do dostania (dostępnych np. na allegro). Problem w tym, że ja w ogóle nie wiem, co się dzieje w polskiej muzyce. Polećcie coś proszę. Gust mam stosunkowo eklektyczny: lubię jazz (regularnie słucham np. Komedy, mam chyba większość jego płyt dostępnych na CD), techniczny metal (Decapitated, Sceptic), rocka kładącego akcent na teksty (Kazik i Kult). Czasem słucham elektroniki, ale w zasadzie podchodzi mi tylko wczesny Jean Michel Jarre, i to tak raczej przez sentyment. Nie słucham rapu. Moim ulubionym artystą jest Tom Waits (gdyby ktoś nie wiedział, reprezentant co do zasady alternatywnego rocka/bluesa/rockabilly, z naciskiem na tekst i bardzo charakterystycznym, chropowatym głosem). Co z polskiej muzyki, poza wymienionymi zespołami, może trafić w mój gust? Dzięki za pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 @swordfishtrombone Mam, lub pod choinkę zażyczę sobie: Zalewski - młody, zdolny 'wszystkorobiący' (multiinstrumentalista, tekściarz i kompozytor - wielu polskich wykonawców zaprasza go do wspólpracy jako muzyka sesyjnego). Widziałem go na kilku koncertach (zarówno własnych jak i gościnnie) i swoboda z jaką występuje (i często improwizuje) naprawdę robi wrażenie: http://www.empik.com/zelig-zalewski-krzysztof,p1084796726,muzyka-p http://www.empik.com/zloto-zalewski-krzysztof,p1132005765,muzyka-p Natalia Przybysz: http://www.empik.com/prad-przybysz-natalia,p1102642374,muzyka-p Płytę kupiłem swojej kobiecie - jej nie podeszła, za to mi i synowi (ku naszemu wielkiemu zaskoczeniu - bardzo); Organek: Może nie zaraz polski Waits, ale jest głośno, chropowato i z energią http://www.empik.com/glupi-organek,p1096964515,muzyka-p właśnie wydał drugą płytę(Mikołaj już ją dla mnie pakuje ): http://www.empik.com/czarna-madonna-organek,p1131043430,muzyka-p Voo Voo: i Wojciech Waglewski - dla mnie polski Mistrz 'szeleszcząco-chroboczących' fraz, a ta płyta (moim zdaniem) to jedna z lepszych, jakie ostatnio wydali (są dosyć płodni): http://www.empik.com/voo-voo-dobry-wieczor-voo-voo,p1102436001,muzyka-p Fisz Emade: Nieodrodni synowie swojego ojca (Wojtka Waglewskiego), a Mamut to dla mnie polska płyta roku 2014 - podczas podróży, przez wiele miesięcy był to mój pierwszy wybór...): http://www.empik.com/fisz-emade-tworzywo-mamut-fisz-emade,p1102871037,muzyka-p i właśnie wydali kolejny krążek: http://www.empik.com/drony-fisz-emade-tworzywo,p1130011966,muzyka-p (możesz go za damo, legalnie, wysłuchać tutaj- http://ninateka.pl/ (swoją drogą świetna inicjatywa z mnóstwem wartościowych treści) Brodka: http://www.empik.com/clashes-brodka,p1121243703,muzyka-p Ta dziewczyna jest nieźle zakręcona i nie wszystko lekko wchodzi, ale chyba warto spróbować... Piotr Zioła: http://www.empik.com/revolving-door-ziola-piotr,p1122975687,muzyka-p sam nie wiem czemu, ale te kawałki, choć trochę pozerskie, to swoim retrostylem mi podchodzą... A poza tym polecam wszystkie 'roczniki' Męskiego grania - będziesz miał przekrój tego, co robi spora część polskiej sceny muzycznej; tutaj ostatni rok: http://www.empik.com/meskie-granie-2016-various-artists,p1131842956,muzyka-p ...To tak na szybko 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Kortez http://www.empik.com/bumerang-kortez,p1113916062,muzyka-p większość piosenek przetestujesz na YT poza tym ze względu na teksty polecam zespół Muchy, najlepsza jest jedna ze starszych płyt, Notoryczni debiutanci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Skoro lubisz jazz to może Włodzimierz Pawlik? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Dzięki za ciekawe propozycje. Większość muzyki popularnej z tej listy (poza VooVoo, które oczywiście znałem i które mocno daje radę) wydaje mi się, po bardzo pobieżnym przesłuchaniu, sztuczna i wtórna (nie dlatego, że polska); jazzmani z kolei bardzo interesujący. Obaj staną po świętach na półce koło Komedy i Namysłowskiego. Polski jazz to jednak klasa. Trochę sam też pogooglowałem i znalazłem Marka Dyjaka jako "polskiego Toma Waitsa", ale przesłuchawszy dwa-trzy utwory na youtube stwierdzam, że to mocno wishful thinking. No ale Waits jest tylko jeden :). Zapomniałem wspomnieć, że lubię też konkretną muzyczną awangardę w stylu np. Harry'ego Partcha (warto poczytać, gość tworzył własne instrumenty i własną teorię muzyki). Jednym z podstawowych wyznaczników stylu Waitsa, przynajmniej od lat 80-tych, jest też użycie nietypowych instrumentów, zwłaszcza perkusyjnych, i to mnie chyba tak wciągnęło. Kojarzycie jakiegoś polskiego muzyka awangardowego (może być i z zamierzchłych czasów, pod warunkiem, że dostępny na CD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Będzie problem ze zdefiniowaniem awangardy :-). Nie jestem szczególnym miłośnikiem muzycznego podziemia, stąd propozycje mało ambitne lub pewnie Tobie znane, ale cokolwiek chociaż obok mainstreamu, a nuż coś: SBB Armia (coś z lat 90-tych, szczerze to tak znam bardziej ze słyszenia, katowała mnie tym moja dziewczyna punkówa, ja byłem metalem , w każdym razie w miarę teksty i jakiś dęciak w połączeniu z punk rockiem ) ANKH - było taka efemeryda, rockowy skład ze skrzypcami grający np. do poezji Baczyńskiego albo covery Joy Division piosenki Cohena w wykonaniu Zembatego (jest taki box z trzema CD) swoją drogą dzięki za pytanie, przypomniały mi się czasy, kiedy miałem włosy za ramiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Też miałem takie włosy i nawet gitarę, ale teraz trochę inaczej definiuję awangardę; mam na myśli coś w tym stylu: Free jazz i np. muzyka konkretna to też awangarda, niby innego typu, ale dla mnie subiektywnie bardzo podobna. Za to ten Cohen w wykonaniu Zembatego interesujący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Cóż, ja wolę jak Waits smęci jak w Closing time i Heartattack..., a Ty pewnie - jak drze ryja i w coś tam tłucze Zembatego polecam, fajne tłumaczenia, chociaż ten trzypak chyba trudno dostępny. Ostatnio sobie odświeżyłem jak Leonard odszedł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Zdecydowanie wolę jak drze i tłucze, IMO jego najlepsze albumy to Swordfishtrombones i niedoceniony Bone Machine. Z pierwszej fazy podchodzi mi najbardziej Small change (już zapowiedź fazy "alternatywnej") i Blue Valentine. Closing Time to nuda, The Heart of Saturday Night to też nuda, tylko doprowadzona do perfekcji formy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi