Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym Chopinem i wykonaniami to moim zdaniem każdy ma rację bo każdy ma "swoją rację" :) Ja z Chopina trochę wyrosłem bo jest zbyt perlisty i lekki.

Jak Pogorelic na konkursie zaprezentował wykonania zupełnie odbiegające od utartych schematów to wywołał wielki skandal. Jedyną osobą, która murem stała za nim była ta Pani

W oryginale jest to kwintet fortepianowy, ale w tej wersji podoba mi się dużo bardziej. 

Opublikowano

Ptaszki tu i tam ćwierkają, że zrobiła to m.in dlatego że był jej uczniem, czy też odbył kilka leksji / kurs u niej.

Ptaszki zawsze tak ćwierkają :) Bardzo prawdopodobne, że po prostu chciała promować jego wielki talent, tym bardziej, że wnosił trochę życia do oklepanych wykonań.

Dla mnie większy skandal był związany ze zwyciężczynią z 2010 roku, która była wtedy asystentką w Moskiewskim Konserwatorium. 

Opublikowano

Niemniej, polecam wybrać się na recital/koncert zwyciężczyni z 2010 roku - wtedy zapewne była to dyskusyjna decyzja jury, ale czas zdecydowanie pokazał, że słuszna.

Natomiast jeśli chodzi o Pogorelica - byłem na jego recitalu w zeszłym roku na Chopin i jego Europa, a w zasadzie na połowie, bo dokonał zupełnego gwałtu na Sonacie h-moll Chopina (czas wykonania chyba ok. 40 minut), granej z rozsypujących się nut przekładanych przez pomocnika siedzącego obok na stołeczku. Do drugiej części nie wytrzymałem (wiem z recenzji, że był dramat). Kiedyś może był wizjonerem, dziś jest co najwyżej "oszołomem", z jedynie cieniem dawnej techniki.

Opublikowano

Abdiejewę słyszałem dwukrotnie, raz całkiem okej, a drugi średnio. Ma idealne piano, ale to chyba wszystko co ma idealne.

Wundera też słyszałem kilkukrotnie, a nawet miałem okazję powiedzieć mu w twarz, że powinien wygrać 5 lat temu ;) 

O tym koncercie Pogorelica słyszałem tylko złe opinie.

Opublikowano

Pięć lat temu może powinien był i wygrać, ale teraz jego gra jest - niestety - zupełnie płaska i nudna. Trzy razy słuchałem go na żywo (o dziwo, pierwszy raz w 2012 i już było słabo), ale ten trzeci raz to tylko dlatego że na jednym koncercie grał właśnie z Avdeevą (Rapsodia na temat Paganiniego - genialnie, z pazurem) i Jabłońskim (Koncert e-moll Chopina). Koncert f-moll Wundera natomiast w tym mocnym gronie bardzo słaby. Więcej raczej się na niego nie wybiorę - a szkoda, bo chłopak miał (ma?) duży potencjał, tylko coś po drodze się popsuło i zupełnie nie słychać w jego grze tych dawnych emocji. Za to chyba ma nieopisaną potrzebę eksperymentowania (sam zmienia orkiestracje utworów - np. rzeczonego koncertu f-moll) i skutki nie są, wg. mnie, najlepsze.

Z innej beczki - z ostatniego konkursu i tak możemy być bardziej zadowoleni, w zasadzie cała czołówka to świetni pianiści. No i najlepsze jest to, że zdaje się bić od nich jakaś specyficzna energia i radość z gry - dlatego jest szansa, że nie stanie się podobnie jak z Wunderem czy - nie daj Boże - Pogoreliciem.

Opublikowano

Dzięki śliczne za tę wstawkę.

Aczkolwiek w poniższym przypadku mamy do czynienia z zupełnie inną bajką, to jednak gdzieś tam w tle widzę jakiś rodzaj podobieństwa (no i zdecydowanie mniej jest momentów, o których kolega mrkaramba wspominał):

Świetny gitarzysta, osobowość itd. Dzięki!

U mnie smętne klimaty:

Podoba mi się ten matowy wokal

Oryginału z Bodo nie znalazłem. Tu wykonanie Astona:

Opublikowano

A to ci dopiero, nie słyszałem, że Death się (częściowo) reaktywował. Ten Max Phelps (nadal on?) sobie radzi?

Philosopher to też mój ulubiony ich kawałek, a ITP - ulubiony album.

No projekt "Death to all" jest jakoś od 2013. W tym roku grali Steve Digiorgio, Gene Hoglan, Bobby Koelbe a rolę Schuldinera objął Max Phelps.

Atmosfera na koncercie była niesamowita a brzmienie po prostu mnie zmiażdżyło. No i zobaczyć na żywo te czary na basie, które robi Digiorgio - bezcenne.

Opublikowano

@Kewin

W Jedynce czasami jest audycja "Frankofoniada", słuchałem jej kilka razy zaraz po północy. Raczej nie jest nadawana regularnie, nie wiem czy dalej w godzinach nocnych.