Skocz do zawartości

Muzyka dla naszych uszu

booe

Rekomendowane odpowiedzi

Zasłyszane przed chwilą na Trójce. James Blake zadebiutował prawie równo dwa lata temu, i zrobił sporo zamętu na scenie tzw. bedroom electronica. Trafił nawet do mainstreamu. Dla mnie to dziwne, bo nie był ani pierwszym grającym taką muzykę, ani najlepszym. Niemniej jego materiał słucha się bardzo przyjemnie.

Już czarnych blues-manów z delty Missisipi posądzało się o kontakty z diabłem, a ich muzykę diabelską (dlatego dla wielu szokiem było gdy Ray Charles połączył blues z muzyką gospel), później coraz więcej zespołów stwierdzało że coś w tym jest i ten diabeł to nawet fajny temat do tworzenia muzyki, jedni się w to bardziej angażowali jak Jimmi Page czy "norwescy black metalowcy", inni traktowali to tylko jako wizerunek sceniczny i fajny temat, większość była gdzieś po środku. Fakt faktem że posądzenia o satanizm to całkiem dobra i darmowa reklama w światku muzyki rockowej, niektórzy to wykorzystują, czasem powstają z tego fajne rzeczy, czasem gorsze, ale to inna sprawa.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

W polowie lat siedemdziesiatych uslyszalem ten numer w radiowej trojce niestety nie zapamietalem wykonawcy i tytulu.Przez 35 lat mialem w glowie ten riff,szukalem gdzie sie tylko da, ale z zapowiedzi P.Marka Gaszynskiego zapamietalem tylko ze nazwa zespolu jest dosyc krotka.Dwa lata temu w antykwariacie muzycznym na Park Slope wpadl mi w rece ten winyl, wydalem 2 dolary bo zaitrygowala mnie grafika na kopercie.Wrocilem do domu wrzucilem winyl na turntable i bingo:https://www.youtube.com/watch?v=kRmmori7CT4

Nie będzie żadnych koncertów, Bowie nie ma zamiaru promować tej płyty koncertami. A sama płyta jest naprawdę dobra, jak ktoś jest fanem jego twórczości to ze słuchania jej wyniesie dużo przyjemnych doznań, sporo cytatów/nawiązań z lat wcześniejszych (od Ziggyego, przez Berlin, let's dance itp aż po elektronikę), sporo dobrej muzyki, polecam.

• 2 weeks later...

Kibicuję wielkiej karierze Michała Dworzyńskiego, umieściłem jego zdjęcie (w kapeluszu) w swej książce, gdy jego kariera dopiero nabierała rozpędu. Ten młody (ur. 1978), ale cieszący się już międzynarodową sławą dyrygent obejmuje w tym roku stanowisko dyrektora artystycznego Filharmonii Krakowskiej.

Na zdjęciu maestro Dworzyński w kuluarach Filharmonii z książką „Gentleman. Mam zasady”, w kilka minut po zakończeniu koncertu (6 kwietnia 2013). Wygląda na nieco zmaglowanego, ale V Symfonia B-dur Prokofiewa z każdego dyrygenta wyciska siódme poty.

post-2316-13658924901074_thumb.jpg

Muszę przyznać że muzyka country to, może poza Johnnym Cashem, ciągle dla mnie rejon mocno niezbadany, jednak ostatnio odkryłem pewnego wykonawcę, jego muzyka dość prosta, aczkolwiek niesamowicie emocjonalna i smutna, szczególnie w głosie tego pana słychać niesamowity smutek, może to efekt jego biografii...

http://www.youtube.com/watch?v=DihjbIaBT2A

• 2 weeks later...