Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za radę, nie ma śladów rozwarstwiania i na razie będę je użytkował.

Mam tylko małą obawę, że rozwarstwianie zacznie się szybko z uwagi na to, że z powodu tego jak chodzę zdzieram szybko podeszwy. Buty ze zdjęcia mają tylko 5 tygodni, chodzę w nich co drugi dzień.

Opublikowano

Cześć,

Zakupiłem ostatnio Berwick 3010 i po pierwszym wyjściu zauważyłem niepokojącą wadę buta. Na jednym bucie, na jednej stronie przyszwy wyskoczył mi "pajączek" i zdeformowała się skóra. Starałem się to uchwycić na zdjęciach. 

• Czy taką deformację można wyeliminować?
  • Czy może to być podstawą do wnioskowania o wymianę gwarancyjną obuwia?

25286887_10214930991693971_717343760_n.jpg

25323376_10214930992373988_18568403_n (1).jpg

Opublikowano

@gonzoou W moich Berwickach 3010 skóra dokładnie w tym samym miejscu jest identyczna. Nie pocieszę Cię - z czasem “wada” ta się troche jeszcze pogłebi, ale nie na tyle, żeby nie móc użytkować butów. Ja ja maskuje candadianem od saphira.

Opublikowano
3 godziny temu, splasz napisał:

Cześć,

Uwielbiam brogsy, ale osoby które je szyją chyba już nie. Podejrzewam, że przez ilość zdobień trudno wykonać dwa buty z pary w identyczny sposób.
Kupiłem Berwicki 2509, które różnią się kształtem górnego zdobienia, co widać na zdjęciu. Na kolejną parę czekałbym następne kilka tygodni. Zwracalibyście?
A jakie Wy macie doświadczenia z niejednakowo wykonanymi butami? Bo ja już powoli tracę cierpliwość do ręcznie szytych eleganckich butów. Większą powtarzalność mają trampki z bazaru.

krzywe buty.jpg

Rzeczywiście buty są "inne". Mam ten model,  ale zdobienia są wykonane niemal perfekcyjnie:

DSC_3915.thumb.JPG.cac499d24ed7a93776e5d789a2a5a00e.JPG

Jeśli te nierówności Ci przeszkadzają to wymieniłbym tę parę. 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@phantom mogę polecić jako woły robocze (ja mam wersję brązową). Moje nie są na Redenbachu, więc od razu je podzelowałem. Buty są wygodne, ale bardzo się rozbijają. Poza tym w moim przypadku skóra dość brzydko się złamała. Ale za to bardzo łatwo wychodzi lustro na noskach :) 

Opublikowano

@blekit Dzięki za opisanie doświadczeń z tym modelem. Trafiłem idealnie z rozmiarem i kopytem, więc mam nadzieję,  że będę z nich zadowolony, tym bardziej, że nie będą często używane. Założę, pochodzę i zdam relację z użytkowania.

Opublikowano
3 godziny temu, blekit napisał:

@phantom w moim przypadku skóra dość brzydko się złamała. 

W moich monkach też: jeden but jest wklęsły i pomarszczony, drugi wybrzuszony. To już jakaś zasada w butach tej marki czy po prostu kwestia niedopasowania kopyta? Ty chyba masz więcej par Berwicków, jeśli dobrze pamiętam z JBMDNS. 

Opublikowano

@Diminished mam jeszcze jedną parę (czarne lotniki z medalionem) i ona złamała się w porządku. W przypadku modelu 3010 to moim zdaniem kwestia skóry i może być bardzo indywidualna. Generalnie mi to za bardzo nie przeszkadza, bo wiedziałem że przy tej cenie nie ma co się spodziewać cudów, a buty były od początku przeznaczone na typowe woły robocze.

3010 (szczególnie lewy but):

5a1fbc518593b_IMG_20171130_0818562592.thumb.jpg.f7accaf9f4b2f51c13d772f65690f232.jpg

Lotniki:

5a0575af9c281_IMG_20171110_0847530822.thumb.jpg.b086538226f41d61a30bd48dd23bb30a.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

A jak oceniasz wygodę? Moje monki już się rozchodziły i nie powodują bólu, ale to tyle, nie powiem, żeby były szczególnie wygodne; są bardzo twarde i sztywne. Wczoraj widziałem Crownhille w Poszetce, to zupełnie inna bajka, skóra, wyściółka, wkładka bardzo miękkie, natomiast to paskudne kopyto jest dla mnie nieakceptowalne w oxfordach, choć przyznam, że w monkach chętnie poświęciłbym wygląd dla wygody.

Generalnie: kupiłbyś Berwicki jeszcze raz, patrząc z perspektywy czasu? Ja w tej chwili chyba nie mam wyjścia przy budżecie ~700zł, w mailu od Herringa napisali, że przy mojej szerokiej stopie może być problem z ich butami o tęgości F, a z Meerminami to już w ogóle chyba jakieś szopki są.

Opublikowano
A jak oceniasz wygodę? Moje monki już się rozchodziły i nie powodują bólu, ale to tyle, nie powiem, żeby były szczególnie wygodne; są bardzo twarde i sztywne. Wczoraj widziałem Crownhille w Poszetce, to zupełnie inna bajka, skóra, wyściółka, wkładka bardzo miękkie, natomiast to paskudne kopyto jest dla mnie nieakceptowalne w oxfordach, choć przyznam, że w monkach chętnie poświęciłbym wygląd dla wygody.
Generalnie: kupiłbyś Berwicki jeszcze raz, patrząc z perspektywy czasu? Ja w tej chwili chyba nie mam wyjścia przy budżecie ~700zł, w mailu od Herringa napisali, że przy mojej szerokiej stopie może być problem z ich butami o tęgości F, a z Meerminami to już w ogóle chyba jakieś szopki są.
Ja nie mam takiego odczucia, obie pary Berwicków są dla mnie wygodne. Do tego stopnia, że czarne to mój pierwszy wybór na imprezy z dużą ilością tańczenia i podwyższonym stopniem ryzyka uszkodzenia butów ;)
  • Like 1
Opublikowano

Ja mam 3010 od roku, w sumie z 30 razy miałem je na nogach. Boleśnie wspominam pierwsze chwile, cały zapas plastrów zużyłem ;) Już mi stóp nie kaleczą, ale dalej są strasznie twarde i finalnie zostały jak u kolegi pancernymi butami weselnymi :) Z tym dziwnym łamaniem mam identyczny problem, ale uznałem że te Berwicki maja dla mnie po prostu zbyt szerokie kopyto przez co w podbiciu jest za dużo luzu i but dziwnie pracuje. Ale fakt, kosmetyki ładnie przyjmują i lustro można zrobić w parę minut ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Witam 

od 3 miesięcy posiadam model 3637. Buty dopasowane rozmiarem bardzo dobrze - zakup w sklepie stacjonarnym. Po miesiącu podzelowalem aby nie niszczyć podeszwy oraz nie ślizgać się. Chodzę w nich często. Nie znalazłem na dzień dzisiejszy oznak złego wykonania. Są sztywne co osobiście uważam za zaletę. Z pielęgnacja nie ma problemów, dbanie o buty nie zajmuje sporo czasu. Osobiście jestem zwolennikiem zakupów stacjonarnych zwłaszcza gdy chodzi o obuwie. W sprawie dopasowania buta do nogi - nie trwało to długo - może ze dwa dni. W załączeniu foto. Podkreślę iz są to moje osobiste odczucia na temat tego modelu. Inni mogą widzieć to zupełnie inaczej. Jeżeli coś się z nimi zadzieje pewno dam znać. W  Berwick mogą się zdążyć drobne niedoróbki z tego co zaobserwowałem. Pytanie czy jesteśmy je wstanie zaakceptować. Jeżeli nie - to szukajmy innego producenta. 

Z czystym sumieniem mogę polecić tego producenta którego znam z modelu 3637. 

DA75E43E-2C81-4704-960B-9B9AF76E8B14.jpeg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie posiadacze modelu 3637, mam do Was małą prośbę. Moglibyście podać Wasze wymiary stopy, głównie chodzi mi o tęgość. Sam mam niby 26 cm w obwodzie i 28 długości i się sam zastanawiam nad rozmiarem 43, ale ta szerokość może być zgubna.

Opublikowano
42 minuty temu, guru8 napisał:

Panowie posiadacze modelu 3637, mam do Was małą prośbę. Moglibyście podać Wasze wymiary stopy, głównie chodzi mi o tęgość. Sam mam niby 26 cm w obwodzie i 28 długości i się sam zastanawiam nad rozmiarem 43, ale ta szerokość może być zgubna.

Ja mam stopę o długości 28cm i noszę te monki w rozmiarze 42, wkładka ma 29cm wg KlasyczneButy. Kopyto jest dla osób o szerszych stopach i wyższym podbiciu. Weź pod uwagę że Berwicki wyjątkowo mocno się rozbijają więc warto wybrać rozmiar, przy którym but będzie dobrze dopasowany do stopy, choć nie powinien uciskać w żadnym miejscu. 

Opublikowano

No właśnie buty zazwyczaj mam luźne na długość, a na szerokość ciasne. Normalnie to ja noszę 44/45, ale patrząc na tę rozmiarówkę Berwicka to biorę jeszcze pod uwagę 42,5, ale to chyba najwyżej je wymienie.

Opublikowano
18 godzin temu, guru8 napisał:

Dlatego wlasnie najlepszym rozwiązaniem jest sklep stacjonarny. Rozumem ze nie masz w pobliżu żadnego zeby przymierzyć.

Opublikowano

Moje pierwsze "drogie" buty i pierwsza zabawa z kosmetykami marki saphir bdc. Buty Berwick model 2585 tan. Kosmetyki użyte podczas pielęgnacji: creme pommadier kolor cognac brown, wosk pate de luxe kolor medium brown, kolor black w celu przyciemnienia oraz w końcowej fazie wosk amiral gloss. Prosiłbym o opinie, krytyka i rady w cenie ;)

IMG_20180114_130358.thumb.jpg.637deea5658c2ec581e24dac7fba4758.jpgIMG_20180114_130229.thumb.jpg.e0dfed6d988e5255438e9419c8d13d30.jpgIMG_20180114_130207.thumb.jpg.c469fd8c43b2ed5e17b31960b2f2aced.jpgIMG_20180114_130150.thumb.jpg.972a6d77cdf9b4ac452d82f63a3b9756.jpg

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

@paweldgl bardzo ładnie wypastowane buty. Zastrzeżenia mam co do samego pomysłu przyciemnienia nosków - taki zabieg optycznie wydłuża i wyszczupla buty, a w tych kopyto jest i tak zanadto wydłużone jak na mój gust. Według mnie dużo lepszy efekt wizualny uzyskałbyś za pomocą wosku w kolorze light brown lub bezbarwnego.