Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak dojdzie starcie do ramy,

A jak się mają te szwy do ramy? Może już opisywałeś albo gdzieś było. Chętnie bym przeczytał, bo w moich berwickach dzieje się podobnie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 26.02.2017 o 21:59, earthmover napisał:

Czyściłem dzisiaj moje monki Berwicka i zauważyłem coś niepokojącego.
4fdd727fdd9f841fc4b532e89e75aed0.jpg
Przetarłem szew na czubku? Lecieć z tym do szewca czy to nic strasznego? Dla porównania fotka obu butów
8d5424c5face2a1df47d9a96d7ec9610.jpg

Ja proponuję udać się do szewca i założyć na czubki metalowe noski ( żabki ?). Sam mocno ścieram podeszwy w tym miejscu i zabieg z czubkami pomógł.

Opublikowano

Dnia 27.02.2017 o 15:01, michau napisał:

A jak się mają te szwy do ramy? Może już opisywałeś albo gdzieś było. Chętnie bym przeczytał, bo w moich berwickach dzieje się podobnie.

Grunt, to żeby nie zetrzeć ramy. To czy szwy pozostaną w ramie, czy nie, to jest kwestia tylko dodatkowego (bądź nie) przeszycia.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

16 godzin temu, szewc24.pl napisał:

Grunt, to żeby nie zetrzeć ramy. To czy szwy pozostaną w ramie, czy nie, to jest kwestia tylko dodatkowego (bądź nie) przeszycia.

Co do przecierania się szwów w otwartym kanale pozwolę sobie zacytować fragment z poradnika zamieszczonego na blogu multirenowacja.pl, dotyczącego pielęgnacji podeszwy: "Stosowany zazwyczaj w butach/modelach ze średniej półki, choć nie jest to sztywna reguła i wbrew pozorom ten sposób wykończenia według producentów nie jest istotnie mniej trwały. Użytkownicy czasem obawiają się szybszego przetarcia widocznych szwów. Nie jest to jednak problem. Przecieranie się szwów w konstrukcji Goodyear Welted to naturalny etap zużycia podeszwy, którą nawet z przetartymi szwami można dalej użytkować, o ile konstrukcja jest trwała, a spód zapewnia komfort. Producenci czasem decydują się na otwarty kanał szycia, gdyż uważają, że przy danym modelu (np. w niektórych brogues) zamknięty kanał będzie zbyt elegancki."

Całość dostępna tutaj: http://blog.multirenowacja.pl/skorzane-podeszwy/

szewc24.pl  ja mam pytanie natury technicznej. Wczoraj poleciłem żeby earthmover założył sobie metalowe żabki. Natomiast później zacząłem się zastanawiać nad jedną kwestią, o której przed założeniem, wstyd się przyznać- nie pomyślałem. Jaki wpływ ma założenie żabek na ramę buta? Czy może to skutkować ( w razie wymiany podeszwy ), koniecznością wymiany nie tylko podeszwy ale i całej ramy? Czy w ogóle Ty jako specjalista proponujesz takie rozwiązania.

Opublikowano

Cześć wszystkim,

To jest mój pierwszy post na forum, zatem jeżeli błednie zamieściłem to proszę o przeniesienie.

W dniu wczorajszym odebrałem  Berwicki 266. Buty świetne i wspaniale się prezentuję a do tego bardzo dobrze leżą :) 

Jednakże, chciałbym Was prosić o szczerą opinię. 

Podczas pierwszego pastowania butów i pierwszego włożenia butów na dywanie (zg. założeniem sklepu ) zauważyłem nieprawidłowość, która może okazać się wadą przy dłuższym użytkowaniu. 

Do rzeczy. 

W załączniku przesyłam zdjęcie, która zobrazują w czym rzecz.

1. Czy jest to błędne uszycie ? 

2. Czy z chwilą użytkowania szwy w zaznaczonych miejscach nie zaczną się rozrywać zgodnie z żółtą strzałką ?

3. Czy jest no normalne, że język jest tak rozerwany ? Patrząc na język drugie buta, nie ma takich rozerwań ? 

Damian

IMG_0517.JPG

IMG_0518.JPG

IMG_0519.JPG

IMG_0520.JPG

IMG_0522.JPG

Opublikowano

Nie powinno tak być. Wyślij zdjęcia do sklepu i zapytaj jak to dalej załatwić. Nawet jeżeli nie przyjmą zwrotu (ustawowo 14 dni od doręczenia), to zawsze jest czas na reklamację (chyba 24 miesiące). W ramach reklamacji można żądać naprawy lub wymiany na nowe.

Opublikowano

IMG_0529.thumb.JPG.0a38f001d7bab8056503b6e8335a308c.JPGIMG_0527.thumb.JPG.fac196fdf042391dc4b50f5fe488de5c.JPG Domniemam, ze but został nie prawidłowo zszyty. Nieelegancko.    Zasugerowano mi wysłanie butów do ekspertyzy ( reklamacja ), bo na zdjęciach nic widać. Zatem, chyba zwrotu nie będzie.......

BTW, niespodziewałem się, ze buty za 850 zł mogą mieć tak istotne wady...

Opublikowano

Odeślij buty z zaznaczeniem, że chcesz je zwrócić, a nie reklamować. Masz do tego prawo, a po stronie sklepu leży ciężar dowodu, że ich stan miał być rzekomo inny w momencie wysyłki klientowi. 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

@damiandab - nie należy pisać pod rząd kilka swoich odpowiedzi

Moim zdaniem, obojętnie czy jest wada czy nie (nie wnikam w to), jeżeli pastowałeś buty, to nie przysługuje Ci odstąpienie od umowy. Wykonałeś czynności pielęgnacyjne, a to już jest ingerencja użytkownika w dany towar (w domyśle Twoje buty).

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Na jednym ze zdjęć widać, że wypustka języka, która wchodzi pod podszewkę jest oderwana od języka. Nie usłyszałeś przypadkiem przy pierwszym mierzeniu takiego charakterystycznego dźwięku pękającej/rozrywanej skóry? ;)