oxford Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 Witam! Przymierzam się do zakupu smokingu na mój ślub, odrazu można pominąć temat ubierania tego stroju przed zmrokiem. Po wstępnych oględzinach w sieciówkach, waham się między dwiema opcjami; smoking z firmy Bytom http://bytom.com.pl/ceremonia,stylizacja-paris-1-229-k-3447-17602-poraz smoking z Lancerto (spodnie bez lampasów, kupowane osobno z marynarką). https://www.facebook.com/lancerto/photos/a.184959044881627.43614.184663488244516/899751176735740/?type=1&theater Bytom oferuje 100 % wełnę od Vitale Barberis Canonico, natomiast Lancerto 90 % wełny oraz 10 % poliestru. Który smoking będzie lepszy jakościowo ? Cenowo oba wyglądają podobnie. Słyszał ktoś o butach produkcji Lancerto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 Wełna 100% od VBC to jest na pewno lepszy materiał, niż wełna noname z 10% plastiku. Jednak w przypadku smokingu kwestie dopasowania są krytyczne, więc porównanie nie może być ograniczone do materiału i ceny. Butów z polskich sieciówek ciuchowych unikałbym - na pewno za produkcją nie stoi żaden renomowany producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxford Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 Dziękuję za odpowiedź, w przypadku zakupu w Bytomiu uda mi się uzyskać solidny rabat, mianowicie w cenie smokingu dostanę buty oxford o wartości sklepowej 399,99 oraz koszulę smokingową wartą 299,99. Z tego powodu mógłbym przymknąć oko na niższą jakość butów. Załączam zdjęcia poglądowe, niestety słabej jakości w obu smokingach. Bytom pierwszy od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxford Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 W przypadku pierwszej stylizacji, do zmiany jest koszula (rozmiar za duża) oraz spodnie ewidentnie do skrócenia. W drugiej rękawy marynarki do skrócenia. Przepraszam za dwa posty pod rząd, coś mi się rozjeżdżało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 w cenie smokingu dostanę buty oxford o wartości sklepowej 399,99 oraz koszulę smokingową wartą 299,99. Będzie co wystawić na alledrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 Będzie co wystawić na alledrogo. Słusznie, jednak nie liczyłbym na duży zarobek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 To nie jest koszula smokingowa. Tylko frakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 Dziękuję za odpowiedź, w przypadku zakupu w Bytomiu uda mi się uzyskać solidny rabat, mianowicie w cenie smokingu dostanę buty oxford o wartości sklepowej 399,99 oraz koszulę smokingową wartą 299,99. Z tego powodu mógłbym przymknąć oko na niższą jakość butów. Załączam zdjęcia poglądowe, niestety słabej jakości w obu smokingach. Bytom pierwszy od góry. Odradzam buty z Bytomia - buty są krytyczne dla wizerunku mężczyzny, kiepskie zrujnują najlepszy zestaw. Kup dobre buty (najlepsze, na jakie Cię stać), wyprodukowane przez poważnego i mającego dobrą opinię na forum producenta. Producenta butów, a nie ciuchów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 Pomijając fakt, że lepszy byłby garnitur, a wybierając smoking dobrze byłoby także zdecydować się na założenie wcześniej strollera lub żakietu, to do na Twoim miejscu pomyślałbym o zmianie koszuli na taką z wykładanym kołnierzem (zwłaszcza do smokingu z szalowymi klapami) z krytą plisą lub za guziki jubilerskie (zależy, jaką opcję preferujesz). Co do butów, sprawdź wiedenki z Królewskiego Herbu lub jeżeli masz większy budżet rozważ ofertę chociażby KlasyczneButy.pl. Oraz przede wszystkim kup muchę do samodzielnego wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxford Napisano 8 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Miałem zamiar kupić lepsze buty, tylko budżet jest ograniczony niestety (marzę o butach Yanko). Nie widziałem jeszcze tych oxfordów Królewskiego Herbu, a cena jest mocno kusząca. Koszulę nazwałem smokingową, ponieważ tak mi powiedziały Panie w salonie Bytomia chociaż upierałem się, że normalny kołnierz zakryje mocowanie muchy i będzie ładniej wyglądał. Mucha będzie oczywiście wiązana, nie było takowej na stanie. Co do koszuli to myślałem o tej z SS http://eu.suitsupply.com/en/shirts/white-smoking-shirt/H698S.htmlwraz z muchą. Po głowie chodzi mi wciąż smoking; również z SS http://eu.suitsupply.com/en/shirts/white-smoking-shirt/H698S.htmlMam jednak obawy, ponieważ moje uda są dość rozbudowane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 8 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2015 Mierzyłem ostatnio z ciekawości smoking z Bytomia. Całkiem przyzwoity (chwała im za tę klasyczną linię) , niestety wrażenie psuje stębnowanie na połach pod guzikiem ("które jest imitacją ręcznego przeszycia i nawiązaniem do tradycji klasycznego, perfekcyjnego krawiectwa" ) Również guzik jest wg mnie ewidentnie za nisko względem talii (niby każdy ma inną budowę, ale przy moich standardowych parametrach nigdy mi się to nie zdarzyło). No i poliesterek na klapach... W Londynie mierzyłem smokingi w SS, Hacketcie, CT, i muszę powiedzieć, że Bytom daje radę! Dodatkowy plusik za link-button, którego z tego co pamiętam tamte nie posiadają. No i przepraszam za kontynuowanie off-topicu, jaki stanowi smoking w wątku ślubnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2015 Po głowie chodzi mi wciąż smoking; również z SS http://eu.suitsupply.com/en/shirts/white-smoking-shirt/H698S.htmlMam jednak obawy, ponieważ moje uda są dość rozbudowane.. Ja również mam dość rozbudowane uda i nie miałem nigdy problemów, aby zmieścić je do nogawki spodni od SS (w 5 różnych krojach). Zamów, sprawdź... jak trafisz w rozmiar, to zapomnisz o wcześniejszych pomysłach z polskimi producentami. Jeśli jednak rozmiar nie przypasuje, to zwrócisz praktycznie bezkosztowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxford Napisano 8 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2015 Chyba mnie namówiłeś ślub w lipcu, więc tuż tuż, ale powinienem się wyrobić z tymi zakupami. Orientujecie się Panowie jak z jakością tych butów http://eu.suitsupply.com/en/shoes/tuxedo-shoe-black/FW131510.html. W przypadku zakupu kompletu, buty wychodzą w całkiem atrakcyjnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 8 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2015 Lakierki to mają sens jak jest zima i sól na chodnikach. W innych sytuacjach zwykłe oksfordy i porządne pastowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo_belmondoo Napisano 9 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2015 Chyba mnie namówiłeś ślub w lipcu, więc tuż tuż, ale powinienem się wyrobić z tymi zakupami. Orientujecie się Panowie jak z jakością tych butów http://eu.suitsupply.com/en/shoes/tuxedo-shoe-black/FW131510.html. W przypadku zakupu kompletu, buty wychodzą w całkiem atrakcyjnej cenie. Mam te buty i ten smoking - generalnie w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. Jeżeli chodzi o jakość tych butów to nie ma się do czego przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxford Napisano 9 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2015 Moglbys wrzucic zdjecie jak prezentuje sie na Tobie ? Buty na raczej szersza stope dadza rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponton Napisano 9 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2015 Mógłbym prosić o opinie? Na zdjęciu mierzę garnitur Bytom Milano 1: http://bytom.com.pl/kolekcja-caloroczna,garnitur-milano-1-124-k-1465-8955-p i koszula Osovski: http://osovski.pl/product-pol-237-Koszula-meska-OSOVSKI-AL0001S-SLIM.html Dopiero po zrobieniu zdjęć zauważyłem, że prawy rękaw się lekko podwinął. W rzeczywistości wygląda tak jak drugi. Na pewno spodnie będę skracał. Czy coś jeszcze wymagałoby poprawy? Jak długość marynarki? Jak ramiona i plecy? Jak długość rękawów? Koszula jest na spinkę i da się ją zapiąć tak, żeby rękaw był krótszy, ale wtedy chyba będzie trzeba skrócić rękawy marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 9 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2015 Garnitur ogólnie leży nieźle, poza jednym, najważniejszym detalem - ramiona wyglądają bardzo nieciekawie. Unikam takiej linii ramion jak ognia (wybrzuszone w górę, zbyt szerokie, kanciaste). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2015 Na plecach sporo materiału do zebrania. Środkowy guzik (i zarazem talia marynarki) zdecydowanie za wysoko, co jest niestety standardem w ubraniach z wieszaka. Rękawy koszuli koniecznie zapiąć wyżej - teraz są za długie. Ogólnie wygląda to jak standardowy garniak junior assistant managera, czy jak się tam początkujący w korpo nazywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo_belmondoo Napisano 10 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2015 Moglbys wrzucic zdjecie jak prezentuje sie na Tobie ? Buty na raczej szersza stope dadza rade? Zdjęć póki co nie wrzucę, bo smoking czeka u krawca na małą przeróbkę (co najlepsze leży praktycznie idealnie została tylko drobna kosmetyka). Buty wejdą na szerszą stopę, nie jest to wybitnie wąski model. Najlepiej zamówić dwa rozmiary (dwa komplety smokingu ss z dwoma parami butów) i zmierzyć wszystko na spokojnie w domu, a niepasujący egzemplarz po prostu odesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik K. Napisano 29 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2015 Witam, kompletuję mój ślubny garnitur...co powiecie o takim zestawie? Myślałem ewentualnie o ciemnobrązowych oksfordach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan_Z Napisano 29 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2015 Lepsze byłyby oksfordy z nakładanym noskiem, bez zdobień. Brązowe buty w ogóle odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 29 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2015 Jedynie czarne wiedenki wchodzą w rachubę. Najlepiej z nakładanym noskiem. Ciemnobrązowe można założyć następnego dnia na ewentualne poprawiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 29 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2015 1. postawiłbym na ciemniejszy odcień garnituru - ten jest zbyt "codzienny", 2. zastanów się nad muchą z grenadyny 3. buty czarne, im prostsze tym lepsze - bez kontrastowej podeszwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.z Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Witam serdecznie Panowie mam wielką prośbę !! W grudniu wybieram się na własny ślub mniej więcej wykrystalizował mi się pomysł na to co też na siebie włożyć. Pomimo tego pora jest idealna na smoking, chciał bym postawić na garnitur. Oto mój pomysł...... bardzo proszę o komentarze, rady i krytykę - czarne oxfordy ( pewnie nakładany nosek ) - jednorzędowy garnitur w kolorze ciemnego granatu - dodatkowo kamizelka ..... nie w zestawie z garniturem, tylko szyta na zamówienie. Kratka księcia wali, ciemno szara. - biała koszula na spinki ( srebrne po dziadku - poszetka lniana oczywiście biała - krawat ciemno niebieski - czytając na temat rozumiem że do garnituru z kamizelką potrzebne będą mi szelki zamiast paska ???? czy szelki muszą być białe czy mogę postawić na inny kolor ?? Bardzo proszę o wasze opinie ...... czy taki zestaw ma sens, no i pytanie podstawowe, czy wypada tak zaprezentować się na własnym ślubie ?? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi