espresso Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Pozdrawiam wszystkich forumowiczow a takze fanatycznie pijacych ten czarny maly napoj, piszcie jakie macie maszyny ,jakich ziaren spozywacie, ubijanie mleczka do latte itd. mysle ze znajdzie sie paru ktorzy jak ja mala czarna stawiaja na wysoko w swoim szarym zyciu... d.s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 mmmmmm. temat rzeka - czarna z pianką. Osobiście cenię sobie ręczną robotę tzn. posiadam młynek ręczny, którym pracowicie miele ziarna ( w sytuacjach awaryjnych postępuje jak Turecki w jednym ze starych kabaretów Olgi Lipińskiej ), i dalej w dzbanuszku przelewowym z sitkiem zaparzam, nawet w pracy nauczyłem kolegów, że rano musi byc obrzęd kawowy, bo inaczej dzień się nie liczy, nie wolno od razu rzucać się na robotę, to niezdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
espresso Napisano 5 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Ja poszedlem o krok dalej... kiedys byla era Vollautomatow,teraz reczna robota mlynek nie reczny a maszyna prawie barista .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
espresso Napisano 5 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Niestety, chcialem pochwalic sie i umiescic zdjecie mojego kacika w kuchni..... nie udalo sie popracuje nad tym i kiedys umieszcze... d.s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybek Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Kupuję kawę w ziarnach. Mielę ją w młynku elektrycznym z lat 80. Kawę parzę w aluminiowej kawiarce. Piję czarną. Mam jeszcze podstawowy ekspres Krupsa, ale odkąd kupiłem kawiarkę praktycznie nie korzystam z niego. Kiedy przyjmuję gości, przydaje mi się jego dysza do ubijania mleka. Dzięki temu powstaje 3-warstwowe latte. Chyba ulubiona kawa kobiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simon Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 W pracy mam ekspres Krupsa, automat. Kawa, która jest w biurze to Lavazza w ziarnach. Nie jest to złe połączenie Zakup kawiarki do domu dopiero jest w planach. Wydaje mi się, że to rozsądne podejście - zainwestować w dobrej jakości kawę i taka kawiarka wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
espresso Napisano 5 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Mala czarna w obiektywie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 wporzo zestawik espresso. w domu używam Gaggia Classic i młynek Gaggia MDF. w pracy Nespresso Citiz na kapsułki. z obu jestem bardzo zadowolony. Kawę zawsze kupuję w ziarnach - illy w puszce albo w miarę świeżo palone z różnych kawiarni. w dalekosiężnych planach mam La Marzocco GS3 , albo przynajmniej ECM Giotto i młynek Mazzer Mini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Ja w domu używam urządzenia podobnego do tego tutaj: Kawę kupuję w Starbucks (ostatnio Gold Coast blend). Młynka nie mam, więc kupuję już zmieloną. Marzę o Gaggi Achille. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Moja matula przywiozła mi identyczny czajniczek z Włoch razem z zapasem kawy. Taką samą kawę dało też się kupić w pobliskim sklepie, ale od dłuższego czasu nie piję kawy, dlatego czajniczek stoi w szafce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 W domu ostatnio korzystam z kapsułkowego systemu, z oszczędności czasu. Ale chętnie przerzuciłbym się na zwykły ekspres, albo mało znaną metodę parzenia w syfonie do kawy Jeśli chodzi o próbowane przeze mnie ziarna, to ostatnio moim absolutnym faworytem są blendy UNION Coffee. Dla "świadomych" dodatkowym plusem może być fakt, że jest to kawa fair-trade, palona w małych partiach w pozbawionym automatyzacji procesie. Warto jednak spróbować przede wszystkim dla smaku, który naprawdę ciężko równać do popularnych marek. Blendy Starbucksa to bardzo ciekawa rzecz - ich barowa kawa jest raczej przeciętna, natomiast wśród mieszanek do kupienia zdarzają się perełki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 A raczyliście się kiedyś kawą po turecku? Ja nosze się z zamiarem zakupu tygielka do tej kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Zdarzyło mi się, ale nie wiem, czy chciałbym pić taką kawę codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 W czasach licealnych. Ale uważam, że do kawy z mokki ma się nijak, a w porównaniu do espresso to ubogi krewny z prowincji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Nie no codziennie to raczej odpada. Mi podoba się w niej najbardziej ta staroświeckość i prostota przygotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Wydaje mi się, że porównywanie tych w kategoriach lepsza/gorsza jest trudne. Kwestia gustu, byłbym w stanie zrozumieć osobę, która wolałaby kawę przygotowaną na modłę arabską od espresso. To trochę jakby porównywać tradycje herbaciane świata arabskiego z chińskimi czy japońskimi. Każda ma swoich zwolenników Rytuał przyrządzania kawy w ten sposób jest dla mnie świetny, a sam napój uznałbym za nie mniej szlachetny od espresso, choć to, jak wspomniałem, dwie różne kategorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Co kto lubi. Mnie ten sposób nie przekonuje, bardziej pociągają mnie chromowane maszyny o wielkiej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Każdy ma tam jakieś własne, prywatne preferencje. Ja raczej w każdym aspekcie doszukuje się bardziej klimatu, rytuału i staroświeckości. Co nie znaczy, że inne kawy mi nie smakują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcelo Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 a ja od kawy wolę kakao ! ot co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
espresso Napisano 5 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Witajcie, ciesze sie ze MALA CZARNA tak was poruszyla,nie bylo to moim zamiarem....chcialem zaprosic fanatycznych kawiarzy ktorzy delektuja sie kawa i szukaja produktow niedostepnych na naszych polkach sklepowych na kazdym rogu.Czyli szukam ludzi Fanatycznie pokreconych HOBBY-Barystow, ale tez sa inni mile widziani.... d.s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reamon13 Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Jest wiele sposobów na dobrą Małą Czarną. Ja też mam kilka takich patentów, ale każdy z nich w nadmiarze może znudzić. Najlepsze jest ekspresso z dobrej maszyny, ale od czasu do czasu robię taką tradycyjną turecką - wlewam wodę (np. źródlaną) do tygielka, mieloną kawę i gotuję.... No a potem piję. Proste, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Na Boga, espresso, nie ekspresso Ciekawy jest również libański sposób przygotowania kawy. Zanim w ogóle wsypiemy do tygielka kawę, trzeba przyrządzić w nim cukrowy syrop ("moc" zależy od preferencji). Dopiero do takiej mikstury wsypujemy kawę. Jest nie tylko słodsza od typowej kawy po turecku - syrop ma wyższą temperaturę wrzenia, niż czysta woda. Przygotowana tak kawa jest mocniejsza, ale nie traci na smaku tak jak napar, któremu pozwoli się swobodnie wrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 6 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2011 Witam, byłem ciekaw czy kiedyś taki temat się tutaj pojawi. Jeśli chodzi o espresso to z mojej strony wrzucę to: nieczęsto używana metoda, znacznie częściej zaparzam tak: tudzież tak: To już oczywiście nie espresso. Dla osób mocno zainteresowanych tematem polecam: http://www.caffeprego.pl/phpBB3/ Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
espresso Napisano 6 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2011 Widze ze jestes pozytywnie zakrecony, jak ja....!!!! powiedz dlaczego tak nie uzywasz tej przepieknej maszyny czesciej, dla mnie kawa to celebracja czas poswiecony tylko maszynie i mnie...moze skrzywione podejcie mam do tej sprawy....? A tak po za tym piekna maszyna....!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modus Napisano 6 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2011 Tylko mam nadzieję, że kolega espresso nie wjedzie za chwilę na forum ze swoją ofertą ekspresów albo szkoleń dla baristów. A odnośnie kawy - IMO najlepsza kinowa scena z kawą z Mulholland Drive. Czasami w kawiarni mam ochotę poprosić "espresso i serwetkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.