Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, xkoziol napisał:

Hmmmm... Co w przypadku nierozbieralnych - Krups evidence?

W użyciu domowym, przy czyszczeniu tabletką wg zaleceń producenta grupa się nie zapcha. Zapycha się w skrajnych przypadkach, przy kumulacji długiego braku czyszczenia tabletką, tłustej kawy i bardzo drobnego mielenia.

Rozbieranie zaparzacza to wyższa szkoła jazdy, szczególnie w nowych, "nierozbieralnych" ekspresach. Nie polecam tego robić samemu.

Opublikowano

Używam kawiarki , ręcznego spieniacza do mleka , dobra kawa i młynek to podstawa , zastanawiam się nad ekspressem w przyszłości coś jak Lelit Mara  , tylko czy ma to sens dla 4 kaw dziennie ?

Opublikowano

Ja się z ciekawością przyglądam Kazakowi, który od systemów do ostrzenia noży dorzucił niepozorną maszynkę do kawy o nazwie Kazak Rota. Jest to na pewno sprzęt dla entuzjastów, bo wymaga trochę więcej niż naciśnięcie guzika na automacie, ale według wielu jego posiadaczy efekty często są lepsze niż w potężnych ekspresach gastro. Bardzo się zastanawiam nad tym rozwiązaniem, mam młynek tego producenta i jest to naprawdę solidna maszynka :D

Opublikowano
14 godzin temu, xkoziol napisał:

Nie zapleśnieje w środku? Zakładam, że ktoś o tym pomyślał ale...

Zaparzacz może zapleśnieć, jak nie wyrzucisz fusów i zlewek z kuwety i pojedziesz na wakacje. Wtedy wszystko w środku może pokryć się pleśnią.

Opowieści o pleśni w ekspresie biorą się stąd, że ludzie ich nie czyszczą, nie odkamieniają a wtedy powstają przecieki, woda lub kawa leje się do środka i robi się syf.

Opublikowano
4 godziny temu, xkoziol napisał:

Czy czyścić dedykowanymi szuwaksami Krups czy kwaskiem cytrynowym jak niektórzy? ;)

Clinex destoner, dostępny w sieci. Kwasek odradzam.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam do was pytanie. Skąd kupujecie ziarna do ekspresu? Generalnie jestem fanem różnych fikuśnych kaw i lubię odwiedzać sklepy z nią. Ostatnio trafiłem do takiego: https://coffeeproficiency.com i jestem raczej zadowolony, ale nie obrażę się o inne rekomendacje. Zależy mi przede wszystkim na tym by sklep był stacjonarny i w krakowie.

No faktycznie na Twoim miejscu też szukałbym czegoś innego , niż sklep który ma tak badziewną stronę internetową, że zakładka KONTAKT nie otwiera się prawidłowo w telefonie i nie zdradza adresu stacjonarnego. Zapewne w Krakowie
  • Oceniam pozytywnie 1