Glenlivet Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Witam serdecznie! Jestem nowym użytkownikiem forum i postanowiłem zasięgnąć rady. Mam obecnie 17 lat i wielu moich kolegów wszelkie moje próby oswojenia męskiej elegancji zbywa śmiechem lub jakże popularnym w szkole ped...ł, dlatego też musiałem zejść z tonu i porzucić noszenie marynarki do szkoły. Mimo wszystko wizerunek typowego licealisty w obwisłych jeansach i t-shircie z nadrukiem mi nie odpowiada. Z zapałem czytam forum i poszerzam swoją wiedzę na temat klasycznego męskiego, a w moim przypadku młodzieńczego, ubioru. Powoli nadchodzi jesień i muszę wybrać jakieś okrycie wierzchnie na codzień. Moja stara kurtka z nadrukiem '1974 division' już mi nie odpowiada, w sumie sam nie wiem jak kiedyś mogłem nosić coś tak szkaradnego. Stąd też moje pytanie: czy 17-latkowi wypada już nosić płaszcz? A jeśli tak to jaki typ wybrać, aby nie wyglądać groteskowo i "dziadkowo"? Bardzo dziękuję za porady i pozdrawiam, Glen Livet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Wypada. Od ok 17-stego roku życia dojrzałość nie jest kwestią wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Jestem o rok starszy od Ciebie i noszę jednorzędową dyplomatkę, wcześniej nosiłem bosmankę. Noś to co Ci się podoba. Opiniami kolegów się nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Uważam, że w Twojej sytuacji powinieneś rozejrzeć się za budrysówką. Płaszcz wymaga odpowiedniego doboru reszty garderoby, a budrysówka jest bardziej uniwersalna i zapewne strawialna przez otoczenie. Osobiście chętnie noszę takową do mniej formalnych zestawów koordynowanych. Popatrz w wolnej chwili na stylizacje wywodzące się z "subkultury Preppy". To dobre rozwiązanie dla osób uczęszczających do szkoły, gdyż wywodzi się z klimatów uniwersyteckich, a zawiera elementy klasycznej elegancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Płaszcz wypada, ale Glenlivet w tym wieku jeszcze nie wypada;-) A może zaczniesz bezpiecznie od bosmanki? To nie płaszcz, ale będzie znacznie bliżej elegancji niż Twoja kurtka. Poczytaj o płaszczach tu: http://www.szarmant.pl/eleganckie-plaszcze-meskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Też stawiałbym na bosmankę albo budrysówkę. Dobór nicku mało fortunny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Płaszcz wypada, ale Glenlivet w tym wieku jeszcze nie wypada;-) Dobór nicku mało fortunny No co Wy chłopaki? Zapomnieliście jak było w ogólniaku czy technikum? Co do pytania Glena, to zgadzam się, że bosmanka będzie dobra na start. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reithan Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 A propos bosmanki - czy któremuś z Was w ostatnim czasie rzuciła się w oczy jakaś fajna sztuka? Nie byłem w stanie nic znaleźć podczas ostatnich zakupów w sklepach stacjonarnych. Serdecznie proszę o cynk, gdyby ktoś spotkał coś ciekawego podczas e-zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Pamiętam, że w ogólniaku to chodziło się na dłuższych okienkach do kolegów na naleweczki tudzież winko własnej roboty Na "łychę" niestety funduszy nie było. A co do płaszcza to faktycznie bosmanka będzie na miejscu, chociaż ja zastanowiłbym się jeszcze nad lekko usportowionym trenczem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 A propos bosmanki - czy któremuś z Was w ostatnim czasie rzuciła się w oczy jakaś fajna sztuka? Jak chcesz się bawić w zakupy za oceanem, to tu: http://www.acejackets.com/Wool-Naval-Peacoats_c_25.html Jest chyba promocja 20% off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Budrysówka to dobry wybór, ale ja osobiście doradziłbym raczej beżowy trencz, nawet niekoniecznie usportowiony (w tym sensie może tylko, że nieco skrócony w stosunku do pierwowzoru, ale nie za bardzo!). Generalnie trencze (wbrew temu, co może się wydawać) są dość uniwersalne i przede wszystkim ponadczasowe. Problemem może być to, że w warunkach liceum może być trudno utrzymać beżowy trencz w odpowiedniej czystości. Zachęcam do wycieczki do SH; sam niedawno trafiłem przypadkiem na SH wyspecjalizowany w markowej odzieży - trencze Burberry w świetnym stanie po 100 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glenlivet Napisano 26 Sierpień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Pamiętam, że w ogólniaku to chodziło się na dłuższych okienkach do kolegów na naleweczki tudzież winko własnej roboty Na "łychę" niestety funduszy nie było. Nazwa Glenlivet zapadła mi w pamięć jako jeden z prezentów, jakie ojciec dostał na 55 urodziny, stąd nick. Alkoholu nie pijam i pić ostentacyjnie też nie zamierzam Budrysówka to dobry wybór, ale ja osobiście doradziłbym raczej beżowy trencz, nawet niekoniecznie usportowiony (w tym sensie może tylko, że nieco skrócony w stosunku do pierwowzoru, ale nie za bardzo!). Niestety nie mogę w rodzimych sklepach znaleźć nic ciekawego, przeważnie płaszcze koloru beżowego mają mnóstwo niepotrzebnych udziwnień. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! W miarę możliwości proszę przy propozycjach płaszcza o linki do sklepów, najlepiej dostępnych w dużym polskim mieście - chciałbym rady jak najszybciej wprowadzić w czyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwertasdf Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 w H&M jest teraz taka kurtka, 100% bawełna http://www.hm.com/pl/product/26362?article=26362-D#article=26362-A w trzech kolorach i chociaż nie widziałem jej na żywo to myślę, że do koszuli i chinosów całkiem ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Jestem w Twoim wieku i miałem przez chwilę ten sam dylemat. Do czasu aż dotarło do mnie zdanie "człowiek dorasta w chwili, gdy podejmując decyzję kieruje się własnym rozsądkiem, a nie cudzym poklaskiem" (niestety nie pamiętam już z jakiej książki). Mówiąc wprost, nie przejmuj się opiniami. Mi też zdarza się czasami natrafić na ulicy na negatywny komentarz, ale grunt to iść wtedy twardo przed siebie i nie przejmować się ( a już na pewno nie dać po sobie tego poznać). Mam o tyle dobrze, że moi rówieśnicy mnie w tym wspierają. Twoi też z czasem zaczną inaczej reagować. Musisz jedynie okazać pewną pewność siebie (ale przy tym nie wywyższać się). Zimą noszę długi wełniany płaszcz i kaszkiet z tweedu- jeszcze nie spotkałem się z opinią żebym wyglądał "dziadkowato", a jedynie jak Sherlock Holmes. Budrysówka, owszem będzie przyzwoitym rozwiązaniem na początek. Trencz sam uwielbiam, ale dni stają się coraz chłodniejsze i jeśli myślisz o czymś na sezon jesienno-zimowy to trencz może nie być najtrafniejszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Jak widać koledze zależy na akceptacji grupy i szuka rozwiązań pośrednich, za co go należy mu się uznanie. Osobiście widząc nastolatka w eleganckim płaszczu, nie odbieram go jak dobrze ubranego, ale przebranego. Na wszystko przyjdzie czas... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Matty Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Witam serdecznie! Jestem nowym użytkownikiem forum i postanowiłem zasięgnąć rady. Mam obecnie 17 lat i wielu moich kolegów wszelkie moje próby oswojenia męskiej elegancji zbywa śmiechem lub jakże popularnym w szkole ped...ł, dlatego też musiałem zejść z tonu i porzucić noszenie marynarki do szkoły Kiedy byłem w Twoim wieku, zaczynałem swoją przygodę z tańcem towarzyskim i takie przycinki były na porządku dziennym, mimo, że to ja, pierwszy i jak do tej pory jedyny wśród swoich kolegów kilka razy w miesiącu ubieram frak. Sytuacja zmieniła się po latach, do tego stopnia, że większość chciała mnie w tym fraku zobaczyć na żywo. Także w ogóle miej to wszystko z tyłu i noś te marynarki, pokaż jaki jesteś twardziel i dorzuć do stroju jakiś fancy krawat, idź w zaparte, bądź buntownikiem. To po pierwsze, po drugie jeśli chcesz płaszcz, to nie kupuj czarnego, ja zacząłem swoją przygodę właśnie z czarnym płaszczykiem dwurzędowym i to był duży błąd, bo ubieram go dosłownie kilka razy w roku. Szukaj granatowych/ciemnoszarych. Po trzecie zamiast płaszczyka sugerowałbym budrysówkę, tutaj znalazłem coś takiego: http://www.zalando.pl/your-turn-krotki-plaszcz-niebieski-yo122g015-503.html Co prawda 50% wełna, 50% poliester, jednak dzięki temu kurtka będzie dłużej służyć i to na pewno lepszy zakup niż budrysówka w jakiejś galerii handlowej z aktualnych kolekcji za 300 czy 400zł. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 27 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2014 Panowie, nie mamy tu roztrząsać postawy kolegi wobec rówieśników lecz doradzić mu w kwestii ubioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glenlivet Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2014 dzięki za kolejne odpowiedzi! bardzo zależy mi, żeby kurtkę można było przymierzyć, bo mam niestety 155 cm wzrostu (i wciąż nadzieję że urosnę) i kupno czegokolwiek bez mierzenia to dla mnie gwarancja, że będę mógł się w danym ciuchu schować cały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 28 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2014 Obawiam się, że może to być bardzo trudne. Ja przy swoim wzroście (173cm) też często nie mogę znaleźć pasujących ubrań. Chyba że sieciówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 31 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2014 Witam serdecznie! Jestem nowym użytkownikiem forum i postanowiłem zasięgnąć rady. Mam obecnie 17 lat i wielu moich kolegów wszelkie moje próby oswojenia męskiej elegancji zbywa śmiechem lub jakże popularnym w szkole ped...ł, dlatego też musiałem zejść z tonu i porzucić noszenie marynarki do szkoły. Mimo wszystko wizerunek typowego licealisty w obwisłych jeansach i t-shircie z nadrukiem mi nie odpowiada. Wypada. Wg mnie możesz się ubierać elegancko (raczej w zestawy koordynowane niż w garnitury) i nikt się nie będzie śmiał - pod jednym warunkiem - całość będzie bardzo dobra, dopasowana (nie chodzi o maksymalny slim, tylko dopasowanie - właściwa długość i szerokość wszystkiego, właściwe proporcje) oraz dobrana ze smakiem (kolory, faktury). To jest niestety trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 31 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2014 Ciężko jest z butami. Trudno jest znaleźć coś naprawdę fajnego poza zwykłymi tenisówkami lub trampkami. Nie wyobrażam sobie chodzenia po szkole w nawet najmniej formalnych derbach. O ile sportowe marynarki, koszule, swetry, chinosy przejdą to z butami gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 31 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2014 Do casualowych i pół-casualowych stylizacji możesz próbować ubierać jakieś klasyczne, proste i pozbawione udziwnień adidasy. Według mnie najlepiej sprawdzą się jakieś brązowe (np. z zamszowymi wstawkami) albo białe. Na blogu Mr Vintage było kilka postów o tego rodzaju butach i możliwościach ich wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glenlivet Napisano 4 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2014 ale gafa!! właśnie zauważyłem błąd w moim poprzednim poście - oczywiście nie 155cm tylko 175, niestety na tle klasy jestem drugim najniższym kolesiem (w sumie jest nas ośmiu, ale zawsze...) a propos tematu: znalazłem w szafie płaszcz bugatti po bracie - wygląda jak na zdjęciu, co myślicie? do tego planuję założyć buty, oczywiście wypastowane na wysoki połysk: po zdjęciu płaszcza będzie tak: co sądzicie? proszę o uwagi co mogę poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 4 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2014 Wybacz; może to wina zdjęcia, ale wygląda jak fartuch roboczy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Impersøne Napisano 4 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2014 A ten zbyt krótki krawat do wypuszczonej na spodnie koszuli z krótkim rękawem, to też chyba niezbyt trafiony pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi