mrJacob Napisano 16 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2014 Od siebie polecam menspace.pl, teściowi rok temu kupowałem zestaw 4 częściowy Muhle Rytmo Fjord. Teraz żałuję, że sobie nie wziąłem, wtedy kosztował 249. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 31 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2014 Jeśli ktoś używa mydeł do golenia to z całego serca polecam mydła D.R. Harris. Wcześniej używałem różnych marek, chyba wszystkie linie Trueffit & Hill, Taylor Bond Street (zacne marki z historią ale słabej jakości piana, TH zbyt mocno perfumowane jak na mój gust). Używałem również pojedynczych innych marek ale dalej czułem że to nie to. D.R. Harris już po kilku ruchach pędzlem tworzy obfitą, gęstą pianę, poślizg ostrza bardzo dobry, znalazłem dla siebie idealne mydło Nie wiem jakie znaczenie ma że producent chwali się że mydła są 3 razy mielone, ale coś jest na rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 1 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2015 Panowie, potrzebuję waszej pomocy w temacie golenia. Szukam maszynki na żyletki na prezent dla 80-latka. Ta, z której aktualnie korzysta pamięta czasy [...]. Nie musi być z najdroższych materiałów i technologii nasa za 1000 euro netto. Znalazłem sklep tradycyjnegolenie. Czy ktoś z Was kupował tam maszynkę i może podzielić się opinią/radą? r89 to jest chyba najbardziej oczywisty, najbardziej standardowy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrJacob Napisano 9 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2015 Panowie, Ma ktoś może zestaw Muhle Vivo wykonany z drewna śliwkowego? Mam możliwość kupna całego zestawu za 299 pln. Jestem ciekaw czy to dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 9 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2015 Nie mam tego zestawu, ale w tej cenie ja bym kupił. Znana i uznana maszynka R89, pędzel z borsuka (co prawda tylko "pure badger"), fajny stand i miska. Tyle kosztuje porządny pędzel i maszynka tej klasy, bez stojaka i miski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 9 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2015 299zł to dobra oferta. A ten zestaw jest wyjątkowo estetyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luc Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Jeśli ktoś używa mydeł do golenia to z całego serca polecam mydła D.R. Harris. Wcześniej używałem różnych marek, chyba wszystkie linie Trueffit & Hill, Taylor Bond Street (zacne marki z historią ale słabej jakości piana, TH zbyt mocno perfumowane jak na mój gust). Używałem również pojedynczych innych marek ale dalej czułem że to nie to. D.R. Harris już po kilku ruchach pędzlem tworzy obfitą, gęstą pianę, poślizg ostrza bardzo dobry, znalazłem dla siebie idealne mydło Nie wiem jakie znaczenie ma że producent chwali się że mydła są 3 razy mielone, ale coś jest na rzeczy. A jak z zapachem? Mocno, średnio, czy w ogóle nieperfumowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Bardzo delikatnie perfumowane w przewadze zapach mydlany nad drzewem sandałowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 http://www.sageblades.com/straight-razors/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Brzytwy dla orków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Piękne i niepowtarzalne Ciekawe ile takie "custom" kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincenty Napisano 18 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 Coś wspaniałego! Podejrzewam, że w grę wchodzą grube tysiące złotych. Jeśli tyle kosztuje robiona na zamówienie "zwykła" brzytwa ze stali damasceńskiej:http://sklep.tradycyjnegolenie.pl/pl/brzytwy-do-golenia-na-zamowienie-brzytwa/811301-brzytwa-5-8-damascus-czarny-rog-bawoli.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 18 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 Nie wiem, jaki jest koszt - jedynie znalazłem wykonawcę, zawsze można do niego napisać. To nie jest klasyczna m.e., bardziej fantasy/steampunk/pagan, ale prezentują się zacnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincenty Napisano 18 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 Jest na stronie, około 1500 dolarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 4 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2015 Potrzebuję pomocy. Ostatnio dostałem od dziadka starą maszynkę na żyletki, ma może z kilkadziesiąt lat. Używając jej mam problem z ogoleniem się dobrze bez zacięcia, głównie na podbródku. Nie jest wyprofilowana jak dzisiejsze maszynki i zastanawiam się, czy robię coś źle, mam złą technikę, może potrzeba większej dokładności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 4 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2015 Pewnie kwestia wprawy. Ewentualnie może spróbuj żyletek innej marki ? Ja też swego czasu próbowałem się przestawić z fusiona na ojcowskiego "juniorka", niestety moja twarz wyglądała jak po terapii papierem ściernym i koniec końców odpuściłem. Ale ja należę do jednostek wyjątkowych, które potrafią się zaciąć nawet maszynką na wkłady, także nie zniechęcaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 4 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2015 Szego, spróbuj użyć innych żyletek, pędzla do piany i mydła zamiast żelu. Dodatkowo po kilku użyciach maszynki z wymiennymi żyletkami powinieneś nabrać wprawy i przestać się regularnie zacinać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uke Napisano 4 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2015 Nie wiem jaka jest twoja znajomość tematu ale przy operowaniu maszynką z żyletką bardzo pomaga wiedza o kierunku układania się włosów w poszczególnych partiach twarzy. Żyletka, przy operowaniu pod włos, robi z twarzy jesień średniowiecza, przy okazji mocno zaogniając skórę. Przynajmniej u mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 4 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2015 Zgadzam się z powyższym. Dodam również że początkujący w tego typu maszynkach popełniają jeden poważny błąd, dociskają maszynkę do zarostu. Dobra maszynka słusznej wagi z dobrą żyletką tego nie potrzebuje. Po drugie skóra do takiego typu golenia musi się przyzwyczaić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 5 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2015 Staram się golić z włosem i nie dociskając maszynki, gdzieś o tym czytałem. Spróbuję z innymi żyletkami i pędzlem. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 6 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2015 Dodatkowo spróbuj jeszcze nałożyć oliwkę przed kremem. Od czasu kiedy zacząłem jej używać problem podrażnionej skory zniknął. Dla porównania, kilka razy ponownie ogoliłem się bez niej i koszmar wrócił. Polecam wpis Łukasza Kielbana w tej sprawie. http://czasgentlemanow.pl/2013/04/podraznienia-i-zaciecia-przy-goleniu-na-mokro/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarkos30 Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 Nie wiem jaka jest twoja znajomość tematu ale przy operowaniu maszynką z żyletką bardzo pomaga wiedza o kierunku układania się włosów w poszczególnych partiach twarzy. Żyletka, przy operowaniu pod włos, robi z twarzy jesień średniowiecza, przy okazji mocno zaogniając skórę. Przynajmniej u mnie. Z tym goleniem pod włos to zdecydowanie przesada.Wystarczy odpowiednia technika i odpowiednia maszynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 18 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2015 Maszynki wieloostrzowe zostały uznane w wielu dyskusjach na tym forum za najlepsze pod względem wydajności golenia. Ich główną wadą jest ograniczony okres pełnej wydajności "skrawania", co skutkuje potrzebą częstego wymieniania dosyć drogich ostrzy. Słabo to wygląda w porównaniu do brzytwy, którą można ostrzyć i używać jedną przez całe życie przynajmniej jednego użytkownika. Od trzech tygodni używam duńskiego "wynalazku" przedłużającego okres eksploatacji kartridża maszynki wieloostrzowej (mam Gillette Fusion ProGlide). RazorPit o kształcie zbliżonym stylistycznie do... dobrego, starego iPhona 4 jest urządzeniem, które czyści ostrza z fragmentów skóry i włosków, które "zaklejają" krawędzie tnące ostrzy. Producenci deklarują do 150 goleń tak czyszczonym kartridżem. Jak na razie przez trzeci tydzień ostrza, które miałem już wyrzucić, po oczyszczeniu na RazorPit i codziennym czyszczeniu po każdym goleniu są ostre "jak nowe" a skóra jet ogolona dokładnie i gładka jak u niemowlaka. Elastyczne tworzywo sztuczne, którego odpowiedni dobór był kluczem do sukcesu duńskiego urządzenia, nie czyści dokładnie całych ostrzy (albo jeszcze nie umiem tego zrobić) - fragmenty przy ramkach kartridża są matowe, ale nie widać aby to miało negatywny wpływ na jakość golenia. http://www.razorpit.com/ https://youtu.be/5nr5IP6wMo8 Czy jest ktoś jeszcze na forum, kto używa RazorPit i zechciałby podzielić się swoimi doświadczeniami? Z kolei na Kickstarterze jest jeszcze ciekawszy projekt: maszynka wieloostrzowa Zafirro z szafirowymi ostrzami, które na obecnym etapie rozwoju projektu mają wystarczyć na 6-12 miesięcy a docelowo na 3-5 lat. Ładnie zaprojektowana maszynka wygląda niezwykle z przezroczystymi ostrzami: https://www.kickstarter.com/projects/zafirro/zafirro-the-100000-sapphire-blade-razornow-199?ref=category Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Panowie, na co dzień korzystam z maszynki na żyletki, ale zastanawiam się nad przejściem na brzytwę. Przed kupnem brzytwy chcę jednak przekonać się na własnej skórze (tym razem to nie przenośnia ) jak będzie mi się to podobało. Czy możecie polecić odpowiedni zakład w centrum Warszawy? Barberian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kros Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Kiedyś na Allegro widziałem aukcję golenia brzytwą, jeżeli dobrze pamiętam to jeden z warszawskich salonów proponował coś takiego. Golenie brzytwą jest chyba najbardziej przyjazne dla skóry nawet tej najbardziej wrażliwej. Jak już się przekonasz to najtańszy zestaw (brzytwa, pas, pędzel, mydło) kupisz za jakieś 500 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi