Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Styleman napisał:

Jestem wielkim przeciwnikiem zapachów wypuszczanych pod logo domu mody.preferuje niszowe marki

To dość oryginalne stwierdzenie, zważywszy, że ~95% "klasyków wszechczasów" zostało wypuszczonych przez domy mody.

Ja sam powoli zwracam się ku niszy, ale po zapoznaniu się z żelaznymi klasykami i bynajmniej nie jestem ich "wielkim przeciwnikiem". W niszy szukam głównie lepszej jakości składników i parametrów. 

Tak na marginesie Tom Ford to jeszcze dom mody czy już nisza ?

@123 nie wiem czy ktoś przedstawi Ci alternatywę do GPHII, ten zapach jest zbyt wyjątkowy. Kup póki jest na  rynku izwiększ aplikację - ja tak zrobiłem ;)

Opublikowano
3 godziny temu, Kamil1987 napisał:

Tak na marginesie Tom Ford to jeszcze dom mody czy już nisza ?

To bardzo zależy od definicji, którą przyjmiesz. Niby nie jest, ale cenę ma taką, że jest. Dodatkowo niektórzy za niszowe uważają te zapachy z linii Private Blend, a pozostałe jako mainstream. Trochę jak Dior i Dior La Collection Privee. 

Amouage - przez wielu uważany za niszę, ale w sumie można kupić wszędzie w internecie. Nawet w D. jest od jakiegoś czasu. 

Kwestia definicji. 

Opublikowano

@Back

Moje pytanie było retoryczne, gdyż osobiście uważam, że stwierdzenie @Styleman o zapachach wypuszczanych pod logo domu mody jest bardzo trudne do obrony. I tu nie chodzi tylko o bardzo ulotny gust, ale kwestię, którą poruszyłeś - same domy mody mają linie mainstreamowe i "niszowe". Nie mowiąc już o zapachach mainstreamowych, które przez oryginalność kompozycji mają jakość bez problemu konkurującą z niszą.

Opublikowano
W dniu 31.05.2018 o 12:46, Kamil1987 napisał:

@123 nie wiem czy ktoś przedstawi Ci alternatywę do GPHII, ten zapach jest zbyt wyjątkowy. Kup póki jest na  rynku izwiększ aplikację - ja tak zrobiłem ;)

To fakt, zapach jest wyjątkowy. Tylko ta trwałość, Hermes'a zaaplikuję raz i jest wyczuwalny cały dzień.

• Like 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zależy od tego czy lubisz typowe czy bardziej niszowe zapachy. W lecie uwielbiam coś pokroju E.Zegna Mediterrean Neroli, Tom Ford Neroli Portofino (to w konkretny upał), zapachy Acqua di Parma (uwielbiam uniwersalność Quercii i ciepło serii Blu Mediterraneo), Atelier Cologne (chociaż te mimo fajnych kompozycji są dość efemeryczne, jenak uwielbiam Orange Sanguine właśnie za trwałość i zapach gorącego od słońca owocu pomarańczy). Wspomniany Dior Homme Cologne również mogę polecić, podobnie jak Mugler Cologne (trwałość słaba ale cena bardzo przyjemna, więc można się pryskać tym ile wlezie :D ). 

Opublikowano
Godzinę temu, alabuz napisał:

Wiem, że na forum jest kilku znawców tematu i liczę na pomoc w wyborze zapachu na lato.

Obecnie faworytem jest Tom Ford Noir, choć to zapach raczej na letnie wieczory. Ale co na dzień?

Woo stary :)
Polecam ci poczytać np tu:
perfumy męskie
 generalnie im więcej stron tym zapach popularniejszy/lepszy/wcalenietańszy,
dyskusje nader aktualne, więc głównie perfumy letnie (choć Opium widzę na początku:-D )
pozdrawiam

Opublikowano

Z każdym Bvlagri miałem tak że zapach może był i fajny, jednak do dziś zachodzę w głowę czym tak naprawdę to pachnie (z czego się składa).

Ostatnio zakupiłem kolejny zapach Lutensa - Serge Nior. Zrobiłem szybkie porównanie z innym wieczorowym noirem którego uwielbiam, Bios Noir Pigueta. Tego drugiego odsunę jednak nieco w cień. Piguet jest ułożony, dostojny, elegnacki w swoim kadzidlano-żywicznym charakterze, dość stoicki, wyniosły. Lutens natomiast aż wibruje dzięki przyprawom - głównie cynamonowi, goździkowi i odrobinie kardamonu. Równie elegnacki dzięki podstawie z drewna (tu mroczny heban) i ambry, jednak bardziej wielowymiarowy. Żywy, nieco dziki, na swój sposób radosny. Kadzidło schodzi tu na dalszy plan i nie przypomina kardynalskich woni. Serge Noir jako całość wygląda bardziej jak marokański souk w pełnym słońcu (komu postać Lutensa jest znana to wie o czym piszę). Oba zapachy są w odbiorze słodkie, jednak na inny sposób. Oba wieczorowe, jednak charakter Lutensa pozwala go bez skrępowania nosić nawet w dzień.

Opublikowano
16 minut temu, Krzysiek_W napisał:

będę powtarzał jak mantrę - wymyślacie perfumy, a tu super budżetowe i bardzo ładny zapach jest Aspen Coty :)

To troche jakby powiedziec o Tobie ze wymyslasz te Yanko a w CCC tez masz fajne buty?

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, adamW napisał:

To troche jakby powiedziec o Tobie ze wymyslasz te Yanko a w CCC tez masz fajne buty?

porównanie Aspen do CCC trochę chybione...

15 minut temu, Ekscelencja napisał:

Wymyślamy bo lubimy. Z taniości jednym z najpiękniejszych zjawisk jest Lalique Encre Noire. Oczywiście tuż za czarnym Adasiem :)

też lubię inne :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na upały polecam Guerlain Homme Intense. Wcześniej w tym wątku była mowa o Guerlain Homme i pojawił się słuszny zarzut, że nie są zbyt trwałe. Wersja Intense jest mocniejsza, ale wciąż są to delikatne perfumy na lato o podobnym zapachu (dominującymi nutami są mięta i rum, w wersji "podstawowej" bardziej wybijają się mojito i limonka). Niestety, Guerlain zaczął ujednolicać niektóre flakony i teraz Intense wyglądają tak:

DSC_0543.thumb.JPG.68cbece172adec338d9268f73b06e490.JPG

Zmiana opakowania często wiąże się z reformulacją, ale ja nie wyczuwam różnicy pomiędzy Guerlain Homme Intense a nową odsłoną, czyli Guerlain Homme Eau De Parfum. Nie zużyłem ich zbyt dużo, gdyż w letniej rotacji mam jeszcze L'Eau D'Issey Pour Homme, Thierry Mugler Ultra Zest i całą masę próbek. Ponieważ o Ultra Zest nikt nie wspominał wcześniej na forum, chciałbym polecić je osobom lubiącym Pure Malt Thierrego Muglera. To samo DNA, ale tutaj na pierwszy plan wybijają się pomarańcza i mandarynka. Ze względu na trochę cięższą bazę, sięgam po nie, gdy jest trochę chłodniej (nadają się również na jesień).

DSC_0547.thumb.JPG.24a34b2479f9d587ee398a179993a5b0.JPG