Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Gość grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Eee, chyba dziś jeden kolega wrzucał info o Loakach za 5 stów na Vinted, więc budżet może wystarczyć. Trzeba mieć czas i polować. Ebay, Vinted itp. Na naszym bazarku też się czasem coś trafia. Ślub nie zając, nie ucieknie. Trzeba narzeczonej wytłumaczyć, że może się odbyć pod warunkiem, że się buty trafią.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Panowie zamówiłem buty Partigiani 7415 na klasycznebuty.pl
W sumie są to moje pierwsze tak drogie buty, ale w sierpniu mam swój ślub i chciałem coś porządnego. Natomiast zapiętki są w nich tak sztywne, że praktycznie lewą stopą nie mogę jakkolwiek ruszyć bo straszny ból. Kiedyś miałem na pięcie dwa odciski dość mocno zdarte od butów i są tam czułe punkty. Czy macie jakiś sposób na coś takiego czy zostaje mi zwrot? Szkoda byłoby bo faktycznie są piękne i dopiero teraz wiem z czego wynika ta różnica w cenach obuwia skórzanego.

PS To samo dotyczy kostek. Cholewka podchodzi na tyle wysoko, że uwiera w kostki, a że całość jest sztywna to potęguje ból...

9 godzin temu, Lemerap napisał:

Panowie zamówiłem buty Partigiani 7415 na klasycznebuty.pl
W sumie są to moje pierwsze tak drogie buty, ale w sierpniu mam swój ślub i chciałem coś porządnego. Natomiast zapiętki są w nich tak sztywne, że praktycznie lewą stopą nie mogę jakkolwiek ruszyć bo straszny ból. Kiedyś miałem na pięcie dwa odciski dość mocno zdarte od butów i są tam czułe punkty. Czy macie jakiś sposób na coś takiego czy zostaje mi zwrot? Szkoda byłoby bo faktycznie są piękne i dopiero teraz wiem z czego wynika ta różnica w cenach obuwia skórzanego.

PS To samo dotyczy kostek. Cholewka podchodzi na tyle wysoko, że uwiera w kostki, a że całość jest sztywna to potęguje ból...

Niestety jest możliwe, że kupiłeś buty nie na swoją stopę. Jeśli pojawia się "starszny ból", ja bym zwracał.

• 1 month later...

Poproszę o pomoc w znalezieniu butów na wąską stopę w kolorze brązowym. Mogą być oxfordy/monki/lotniki itp - bez znaczenia. Ze względu na zbliżający się sezon jesienny chyba najlepiej na podeszwie gumowej. 
Na klasyczne buty znalazłem berwicki:
https://klasycznebuty.pl/pl/p/Berwick-3561-Cuero-Oxford/6071
https://klasycznebuty.pl/pl/p/Berwick-3488-Saddle-Brown-Oxford/5962
Pierwsze są nieco za jasne, drugie mają skórzaną podeszwę. Tęgość F/G, boję się też, że będą za szerokie. Celuję w rozmiar 43,5-44. 
Rozważam jeszcze Crownhille, ale nie wiem czy chcę się bawić w odsyłanie towaru za granicę, jeżeli nie trafię z rozmiarem. Chociaż mierzyłem kiedyś w poszetka.com i 43.5 były na styk, 44 może nieco za luźne. Był to inny model, ale nie zamawiałbym tak całkiem w ciemno.
https://www.crownhillshoes.com/men/burgundy-box-calf-leather-goodyear-welted-full-brogue-oxford-rubber-sole-shoes-the-vichy

Są jakieś alternatywy?

Wąska stopa w kolorze brązowym to rzeczywiście problem, ale rozwiązaniem mogą być Yanko na kopycie 915. W outlecie Patine są do patynowania w świetnej cenie; obecnie są w kolorze stopy, ale można sobie zrobić brązowe. Można kupić gotowe brązowe, złożywszy uprzednio do @saphir.pl podanie o rabacik.

• Like 1

Niestety, te buty są niedostępne w rozmiarze 9 / 9,5. Regularna cena 1400 zł to już nieco ponad planowany budżet. A bywają jakieś wyprzedaże na Black Friday w Yanko / Loake / Meermin? W razie konieczności zdecydowałbym się na skórzaną podeszwę.

• 2 weeks later...

W Patine zdarzały się rabaty rzędu 30 czy 25 % w okolicach BF, generalnie to chyba najlepszy okres na zakupy tam (+promocje w okresie kiedy kończy się zima, wtedy zwłaszcza na trzewiki). Meermin robi outlety chyba nieregularnie co kilka miesięcy na niektóre modele ze zniżką 30 % (ale żeby trafić coś fajnego w swoim rozmiarze trzeba szukać tuż po otwarciu outletu, bo ciekawsze rzeczy szybko schodzą - zapis do newslettera i sprawdzanie dość często poczty, bo tam przychodzą informacje o zbliżającym się kolejnym).

Gdzie w ogóle można znaleźć ciekawe buty ale w dużych rozmiarach?

Mam stopę 31cm więc to takie 47-48 EU, 12-12.5 UK. Yanko oxfordy 12 UK posiadam. 

Niestety ale bardzo ciężko mi coś ciekawego znaleźć. Ogólnie też szukam nawet z drugiej ręki czyli vinted/olx ale moje rozmiary to rzadkość. 

I teraz szukam coś za kostkę - raczej chukka, ale sztyblety też mogą być. Gordon bros odpada bo ich 46 za małe. Berwick czy yanko to już wysokie ceny 1.1k i więcej. Shoepassion średni wybór i ceny też bez rewelacji. 

Może są jakieś ciekawe marki warte uwagi? Śledzę też ebay ale tam dużo z UK gdzie też z podatkami i wysyłką średni interes. No ogólnie bieda w moim rozmiarze. Może ktoś z Was ma podobne dylematy i podsunie ciekawe opcje? 

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...