Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

Szukam brązowych oxfordów do 500-600zł.

Problem polega na tym, że ze względu na anatomicznie nisko umiejscowione kostki, mniej więcej 90% butów jest dla mnie nie do przyjęcia ze względu na natychmiastowe zostawianie otarć na skórze. Stąd nie bardzo mogę coś zamówić ze sklepu internetowego (chyba, że od razu 5 par + odesłanie 4), a mieszkam w Krakowie.

Jakieś propozycje? :)

Opublikowano

Namówiłem znajomego na zamszowe double monki Crownhill.

Nie jest butofilem, nie ma także odpowiedniego porównania, żeby silić się na ocenę jakości, ale bez wątpienia jest estetą i krótko mówiąc butami jest zachwycony.

Będę miał okazję obejrzeć na żywo za 2-3 tygodnie..

Dwa dodatkowe zdjęcia:

16abmgi.jpg

9avmg8.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Nie wiem na ile to może podchodzić pod kategorię "trochę taniej", ale dzisiaj w warszawskim (DT Centrum) TK Maxxie widziałem buty z czarnego cordovanu (odpowiedni znaczek na podeszwie, a wątpię by akurat podeszwa była z cordovanu). Marka Alt Wien (http://www.alt-wien.com/), model Mozart, czarne derby brogues, rozmiar uk 8 (ja noszę uk9 i rzeczywiście były za ciasne). Cena 1.3 koła.

Z wyglądu i dotyku skóra dość twarda, błyszcząca, niemniej każde zabrudzenie bardzo łatwo schodzi. Zdobienia i wykończenie popobieżnym przejrzeniu bez usterek, kopyto z wyglądu raczej krótkie i masywne. Podeszwa Goodyear welted.

EDIT: Właśnie widzę, że info się już pojawiło w innych wątkach, więc nie będzie dla mnie problemem jak ten post zostanie wycięty.

Opublikowano

Dziś, będąc w sklepie Bata, trafiłem na całkiem nie najbrzydsze buty z linii The Shoemaker. I tu pytanie - czy to obuwie typu GY? Bo tak wygląda, ale trudno mi uwierzyć, że w cenie 400 pln jest możliwy taki zakup. Czy macie Panowie wiedzę na ten temat?

Opublikowano

.... Bo tak wygląda, ale trudno mi uwierzyć, że w cenie 400 pln jest możliwy taki zakup. Czy macie Panowie wiedzę na ten temat.....?

Sądzę że nie masz racji i taki zakup jest możliwy i do zrealizowania "od ręki", vide zalando i G&B Levet2318 za ok. 420zl.

Opublikowano

Czy gyw to jest jakiś cholerny graal tego forum? Czy inne buty nie nadają się do noszenia/nie są warte kupna? Jeden z drugim jeszcze do niedawna pojęcia nie miał co to goodyear poza oponami, a na bosaka nie chodził! Wyluzujcie odrobinę.

Mnie się po prostu takie buty bardziej podobają, niż klejonki z podeszwą z gumy. Poza tym z jakiegoś powodu uciekamy od tego, co nosiliśmy kiedyś i poszukujemy produktów wyższej jakości. Nie widzę tu jakiejś obsesji, tylko normalny element ewolucji związanej z poznawaniem obuwia, o którym wcześniej nie wiedziałem i z którym nie miałem do czynienia. Jak to mówią, lepsze jest wrogiem dobrego. 

Opublikowano

Zdaję sobie sprawę z opinii użytkowników forum o tej marce. Po prostu zaskoczył mnie projekt przeszyć, który przypomina GW i chciałem dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat na forum, bo reszta Internetu milczy. Liczyłem, że może Immune się odezwie, bo to encyklopedia w tym zakresie :)

Sądzę, że możemy na tym zakończyć dalsze wałkowanie tematu :)

Opublikowano

Oprócz GYW i "klejonek" jak mówisz znamy kilka(naście) innych metod konstrukcji buta.

No to oczywiste, że te dwie metody są najbardziej znane. Nie wszyscy spędzili całe życie na poszukiwaniu różnych metod konstrukcji obuwia;)

Opublikowano

Czy gyw to jest jakiś cholerny graal tego forum? Czy inne buty nie nadają się do noszenia/nie są warte kupna? Jeden z drugim jeszcze do niedawna pojęcia nie miał co to goodyear poza oponami, a na bosaka nie chodził! Wyluzujcie odrobinę.

Michał, nie spinaj się tak :) przecież powszechnie wiadomo że gralem jest meermin ;)

Opublikowano

A o marce Bata wypowiadało się już kilku użytkowników tego forum i w większości (jeśli nie wszyscy) wypowiadali się krytycznie.

To ja się dołączę do krytyki. Buty z Baty rozpadły mi się po 2 miesiącach. Po udanej reklamacji (w czasie której musiałem powoływać się na różne ustawy, biura konsumentów i opinie prawników z tychże biur, bo chciano mnie oszukać) dostałem nową parę, która też się rozpadła - dajcie spokój...

Opublikowano

Od wielu lat noszę lekkie, zamszowe buty od Baty. Nie mam żadnych zastrzeżeń. No, może poza tym, że się brudzą ;-)

Kiedyś na przecenie kupiłem tam również niezłe brougsy firmy Kowalski (pełna skóra, jak mawiają). Nad podziw dzielnie się trzymają.

Tak więc nie należy generalizować, chociaż sam niedługo zrobię to z ogromną przyjemnością, obsmarowując Wittchena ;-)